close

Predbožični izleti

Predbožični izleti

Adventno dogajanje v madžarskem mestu Pecs

Pecs advent

Madžarsko mesto Pecs (Pécs, slov. Peč) je s 145 tisoč prebivalci upravno in gospodarsko središče Baranjske županije in se nahaja nedaleč stran od  meje s Hrvaško. Nastalo je ob pogorju Mecsek, ki mu nudi zavetje pred severnimi vetrovi. Še posebej je lepo v mesecu decembru, ko se na glavnem trgu odvija adventni sejem z bogato ponudbo spominkov, daril in odlične madžarske kulinarike.

Nadaljujete z branjem
Predbožični izleti

Advent v Trstu – dovolj pestro in brez pretirane gneče

Trst advent

Če želite združiti prijeten izlet  s predprazničnim vzdušjem in ne marate (pre)velike gneče, je ena izmed možnosti obisk Trsta. V mestu je dovolj prazničnega dogajanja, nudi pa tudi bogato kulturno dogajanje: od številnih galerij, muzejev in predstav. Tudi nakupovali boste lahko: nedaleč stran se nahaja Palmanova Outlet Village, več nakupovalnih centrov v neposredni okolici mesta (Torri d’Europa, Montedoro Freetime, Centro Commerciale Il Giulia…), skladišče Mirella, pa številni butiki… Razlog za obisk so še nekoliko višje temperature kot vas čakajo v malo višje ležečih evropskih metropolah. Mi smo imeli minulo soboto čez dan kar 14 stopinj C…

Nadaljujete z branjem
Predbožični izleti

Predbožično vzdušje v Budimpešti

Budimpešta predbožični izlet

Budimpešta je moderna evropska metropola, ki jo zaradi množice dogodkov lahko obiščemo kadarkoli. Skoraj vedno se tam odvija kakšen festival ali drug zanimiv dogodek, bogato in raznoliko je tudi kulturno življenje v mestu. Še posebej lepa pa je v predprazničnem, adventnem času, ko zadiši po »kurtos kalacs-u« (t.i. votli kolač) in  »forralt boru« (kuhano vino). Praznično okrašene stojnice se nahajajo na več lokacijah po mesto, glavno dogajanje pa je na Trgu Vörösmarty in pred Baziliko sv. Štefana (Szent István-bazilika).

Nadaljujete z branjem
Predbožični izleti

Praznično adventno vzdušje na vzhodu Avstrije

Vonj po kuhanem vinu in punču, sladki medenjaki, pisane lučke, božični napevi, bogato založene stojnice izdelkov drobne obrti – božič je pred vrati. Na še posebej prijeten in očarljiv način nam ta čas znajo olepšati Avstrijci. Čeprav praznično dogajanje poteka ob koncih tedna v skoraj vsakem mestu (in vasi), smo se tokrat podali na raziskovanje adventnega vzdušja na vzhodu Avstrije. Najprej smo se sladko okrepčali v Zotterju, nato se prepustili prazničnemu utripu Gradca, za konec pa smo si ogledali še mesto božičnih dreves in doživeli adventno vzdušje po srednjeveško.

Nadaljujete z branjem
Predbožični izleti

Sutrio – čarobna in inovativna vas jaslic

Po nizu predbožičnih izletov po Avstriji, kjer so mesta res bogato okrašena ter z božičnimi stojnicami in dogajanjem dihajo cela mesta, smo se tokrat odločili, da preverimo kakšno je v tem času vzdušje v Italiji. Po pregledu možnosti smo se odločili za kraj Sutrio, ki se nahaja nedaleč stran od slovenske meje in je bolje znan kot vas jaslic. To je bila čisto drugačna zgodba kot avstrijske, a zato nič manj pristna in doživeta, le z malo manj rompompoma. Vsekakor pa je vredna obiska.

Nadaljujete z branjem
Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1