close
AvstrijaPredbožični izleti

Božična pesem »Sveta noč« je bila prvič izvedena v vasi Oberndorf v Avstriji

Oberndorf Stille Nacht
Print Friendly, PDF & Email

V vasi Oberndorf, ki se nahaja severno od Salzburga, ob avstrijsko – nemški meji, je bila na božični večer leta 1818 prvič izvedena pesem Sveta noč. Do danes je bila pesem prevedena v več kot 300  svetovni jezikov in narečij ter je za marsikoga sinonim božičnega večera.

Pokvarile so se orgle…
Zgodba pravi, da so se v župnijski cerkvi v vasici Oberndorf na božični večer leta 1818 pokvarile orgle, zato so šli iskat nadomestne dele v Salzburg, vendar so se morali kmalu obrniti zaradi močnega sneženja. Župnik in vaški učitelj sta razmišljala, kaj bi lahko naredita, da božična maša ne bi bila brez orgel pusta. Župnik je ob pogledu na zasnežena pobočja in mirno vas dobil navdih in začel pisati besedilo pesmi kot jo poznamo danes. Učitelj je sedel za klavir in dodal še melodijo. Tako je nastala pesem, ki jo je pevski zbor še isto noč, pri polnočnici izvajal ob spremljavi kitare.
Župniku in piscu besedila je bilo ime Joseph Mohr, skladatelju in učitelju pa Franz Xaver Gruber. Pred kapelo v Oberndorfu se nahaja njun spomenik, v kapeli pa nanju spominja več upodobitev. Besedilo in melodija pesmi sta nastali v sosednji vasi,  Arnsdorf, kjer je živel Gruber, izvedena pa je bila v Oberndorfu. Vasi danes povezuje lepo urejena sprehajalna pot, po kateri se na sveti večer vije procesija z baklami. Učiteljevo stanovanje je danes prav tako spremenjeno v manjši muzej.

Prvotno cerkev so odnesle poplave, danes spominska kapela
Pesem je bila prvič izvedena v božični noči leta 1818 v takratni cerkvi sv. Nikolaja. Cerkev, ki se je nahajala blizu reke Salzach, je bila posvečena leta 1798. Ker je po dveh katastrofalnih poplavah leta 1897 in 1899, več niso mogli rešiti, so jo morali porušiti in na njenem mestu gradili v 30-ih letih prejšnjega stoletja sedanjo spominsko kapelo Svete noči.
V starem župnišču ob kapeli si lahko ogledamo muzej Svete noči, prostor okrog kapele pa je prizorišče adventnega dogajanja s številnimi stojnicami. V adventnem času obratuje v bližini kapele posebni božični poštni urad, kjer lahko kupite priložnostne znamke in prejmete poseben žig.
Od leta 1953 poteka na sveti večer pred kapelo spominsko slavje, ki privabi številne obiskovalce, kjer skupaj zapojejo pesem Sveta noč.

Učitelj, ki je imel rad glasbo
Franz Xaver Gruber se je rodil leta 1792 v Salzburgu in v Arnsdorf preselil leta 1807 kot učitelj, njegova velika ljubezen je bila glasba. Ker je veliko otrok pomagalo staršem pri delu na kmetiji, je v Obrerndorfu deloval tudi kot cerkovnik in organist.

Zanimivosti v povezavi s pesmijo
Med prvo svetovno vojno je na sveti večer leta 1914 na 50 km dolgi zahodni fronti zavladalo premirje, ko so nemški, francoski in britanski vojaki za kratek čas zapustili svoje strelske jarke, se srečali in si voščili ter skupaj vsak v svojem jeziku pesem Sveta noč, blažena noč.
Med drugo svetovno vojno sta na sveti večer leta 1941 pesem skupaj zapela ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt in angleški predsednik vlade Winston Churchil in sicer na balkonu Bele hiše v Washingtonu.
Leta 2011 je Unesco pesem v originalu »Stille Nacht, heilige Nacht« uvrščena na seznam duhovne (nesnovne) kulturne dediščine Avstrije.
Pesem je danes prevedena v več kot 300 jezikov in narečij ter velja za največkrat izvajano pesem vseh časov.
Na Slovenskem je bila pesem »Stille Nacht, heilige Nacht« prvič objavljena v nemškem jeziku in sicer v pesemskem dodatku trojezičnega molitvenika, ki ga je leta 1857 v Ljubljani izdal gimnazijski katehet Anton Globočnik. Desetletje kasneje so šolarji v Tržiču pesem prvič zapeli v nemščini, kaplan Jakob Aljaž pa jo je kasneje prevedel v slovenščino.
V originalu ima pesem 6 kitic, v slovenskem prevodu pa tri.
Gruber si je melodijo za Sveto noč izposodil pri Mozartovem divertimentu v Es za pihala (K. 240/a), pri čemer je uporabil Andante prvega stavka.
Pesem je bila ustvarjena kot uspavanka za novorojenega Jezusa.

Original ima 6 kitic
Ob besedilu pesmi je potrebno spomniti na zgodovinske dogodke v času njenega nastanka. Po napoleonskih vojnah je bil to čas trpljenja in odrekanja, zato so si ljudje želeli spokojnosti in miru. Naravne katastrofe, izbruh vulkana Tombora na indonezijskem otoku Sumbava in z njim povezane klimatske spremembe, pa so ljudi pahnile tudi v veliko lakoto.

Nemško, originalno besedilo Stille Nacht! Heilige Nacht!

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
Nur das traute hochheilige Paar.
Holder Knabe im lockigen Haar,
Schlaf in himmlischer Ruh!
Schlaf in himmlischer Ruh!

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Gottes Sohn! O wie lacht
Lieb’ aus deinem göttlichen Mund,
Da uns schlägt die rettende Stund’.
Jesus in deiner Geburt!
Jesus in deiner Geburt!

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Die der Welt Heil gebracht,
Aus des Himmels goldenen Höhn
Uns der Gnaden Fülle läßt seh’n
Jesum in Menschengestalt.
Jesum in Menschengestalt.

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Wo sich heut alle Macht
Väterlicher Liebe ergoß
Und als Bruder huldvoll umschloß
Jesus die Völker der Welt.
Jesus die Völker der Welt.

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Lange schon uns bedacht,
Als der Herr vom Grimme befreit,
In der Väter urgrauer Zeit
Aller Welt Schonung verhieß.
Aller Welt Schonung verhieß.

Stille Nacht! Heilige Nacht!
Hirten erst kundgemacht
Durch der Engel Alleluja,
Tönt es laut bei Ferne und Nah:
Jesus der Retter ist da!
Jesus der Retter ist da!

Slovenski prevod, Sveta noč

Sveta noč, blažena noč,
vse že spi, je polnoč.
Le devica z Jožefom tam

v hlevcu varje detece nam.
Spavaj dete sladkó,
spavaj dete sladkó.

Sveta noč, blažena noč,
príšla je k nam pomoč.
Dete božje v jaslih leži,
grešni zemlji radost deli.
Rojen je Rešenik,
rojen je Rešenik.

Sveta noč, blažena noč,
radostno pevajoč
angeli Gospoda slavé,
mir ljudem na zemlji želé.
Človek zdaj si otet,
človek zdaj si otet.

Krajši video o Oberndorfu v času adventa:

Tags : armsdorfFranz Xaver GruberJoseph Mohroberndorfpesem sveta nočStille Nacht! Heilige Nacht!sveta noč
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1