close
Izleti po Sloveniji

Bunker Škrilj – skrivnostni bunker sredi kočevskih gozdov

Bunker Škrilj
Print Friendly, PDF & Email

Del naših poletnih počitnic smo med drugim preživeli ob Kočevskem jezeru. Med zanimivostmi, ki si jih je potrebno ogledati na Kočevskem, sem zasledila tudi Bunker Škrilj. Ker so kočevski gozdovi imeli v preteklosti pridih skrivnosti oziroma tajnosti, si ga je bilo potrebno pogledati. Bilo je zanimivo in še poučno hkrati. Če se odpravljate na Kočevsko, vam obisk Bunkerja Škrilj res priporočam.

Info točka za Bunker Škrilj je TIC Kočevska Reka
Za ogled Bunkerja Škrilj se je potrebno vnaprej najaviti in ogled rezervirati na TIC-u Kočevska Reka, ki je info točka in zbirno mesto za oglede Bunkerja Škrilj. Avto pustimo na njihovem parkirišču, do lokacije bunkerja pa vas odpeljejo z njihovimi kombiji.
Bunker Škrilj oziroma K-35 je bil zgrajen v času hladne vojne sredi Kočevskih gozdov, v bližini naselja Škrilj. Ker je gozd nad vasjo še vedno zaprto vojaško območje, kjer veljajo stroga varnostna pravila, se po območju sami ne morete sprehajati, ogled poteka le v spremstvu vodnika. Strogo je prepovedana tudi uporaba telefonov in kamer. Ob predhodnem dovoljenju je fotografiranje dovoljeno le na dveh mestih, od koder so spodnje fotografije.

Bunker Škrilj kot komunikacijska podpora bližnjim vojaškim objektom v Gotenici
Vodnik, ki nam je o bunkerju, varovanem območju in tudi Kočevskem nasploh pripovedoval res zelo strokovno in tudi zanimivo, nam je med drugim razložil razloge za nastanek bunkerja.
V času spora med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo leta 1948 oziroma med Titom in Stalinom, so se začele med državama napetosti. Jugoslavija se je bala vojaške intervencije, zato je naslednje leto zvezno vodstvo naročilo republiškim oblastem, da zgradijo podzemne zaščitne objekte, kjer bi ob morebitnem napadu lahko tri mesece vodili lokalni odpor, jugoslovanska vojska pa bi se medtem pripravila na protiudar.
Bunker je bil zgrajen leta 1957 in sicer kot komunikacijska podpora bližnjim vojaškim objektom v Gotenici. Republiško vodstvo bi se ob morebitnem napadu umaknilo v Gotenico. Za njegovo gradnjo je bil zadolžen komunistični politik Matija Maček. Gradnja je potekala kot tudi drugje v zelo strogi tajnosti.

Nekaj podatkov o Bunkerju Škrilj
Bunker Škrilj je bil urejen na vojaškem varovanem območju, 80 metrov pod površjem. Obsega 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije. Kot tak bi lahko omogočil brez zunanje pomoči bivanje 30 osebam, ki bi v primeru atomskega udara preživeli do 100 dni.

Bunker Škrilj so odprli za oglede leta 2017
Najprej smo skozi glavni vhod, ki ga varujejo menda kar 5 ton težka jeklena vrata, prišli do prostora z omaricami, kjer je potrebno pustiti telefone in druge morebitne snemalne naprave, kar je v bunkerju in tudi okolici strogo prepovedano.
Nato smo šli skozi dolgi, hladen hodnik (temperatura je le 8 stopinj C) do bivalnih in delovnih prostorih bunkerja, kjer je bolj toplo, s stalno temperaturo 17 stopinj C. Tik pred vstopom v glavni del bunkerja sta umivalnik in prha ter skafander. Vodnik nam je pojasnil, da če bi bila res uporabljena atomska bomba ali morda biološko orožje, bi se moral vsak, preden bi vstopil v bivalne prostore, najprej oprhati in preobleči.
Ogledali smo si kuhinjo, jedilnico, spalnice, delovne prostore, komandno in telekomunikacijsko sobo, radio oddajnike in telefone ter zasilni izhod. Tega predstavlja  navpični rov z 72 metrov dolgo lestvijo.

Nad bunkerjem ima svoj brlog medved
Da se je ob poti do bunkerja res dobro držati vodnika, priča tudi dejstvo, da se nad samim bunkerjem nahaja medvedov brlog. Kot nam je pojasnil, se je že zgodilo, da je med ogledom bunkerja medved posedal pred samim vhodom v bunker, o čemer so  pričali sveži sledovi…
Pred ali po ogledu si v stavbi TIC-a Kočevska Reka lahko ogledate še zbirko posvečeno bunkerju in Gotenici, zaprti Kočevski Reki, tajnih bunkerjem v Jugoslaviji in spoznate okolico Kočevske Reke.

Kaj si še ogledati na Kočevskem? http://www.pisanezgodbe.si/kaj-si-ogledati-in-doziveti-na-kocevskem/

Ste ljubitelji pohodništva – kam v hribe na Kočevskem: 

http://www.pisanezgodbe.si/v-kocevja-je-treba-na-mestni-vrh-in-fridrihstajn/

http://www.pisanezgodbe.si/kozice-z-lepim-razgledom-na-kolpo-in-izvir-bilpa/

Tags : bunker škriljgotenicakočevska rekakočevskospor tito stalin
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1