close
Planinski izleti

Celjska koča čez Hudičev graben in Grmada

Celjska koča Hudičev graben
Print Friendly, PDF & Email

Celje z okolico nudi veliko možnosti pohodništva. Do Celjske koče in Grmade vodi več pohodniških poti, najbolj doživeta pot pa vodi skozi Hudičev graben. Ob poti se lahko okrepčamo na Celjski koči in v planinskem domu Pečovniška koča.

Celjska koča čez Hudičev graben
Celjska koča (652 m) se nahaja ob istoimenskem smučišču pod Tolstim vrhom. Do vrha lahko pridemo z avtom ali kolesom, seveda pa do nje vodi tudi veliko pešpoti. Ena najlepših oziroma najbolj doživetih je skozi Hudičev graben. V tem primeru pustimo avto na večjem urejenem parkirišču v kraju Zvodno. Pot je zelo dobro označena in le sledimo markacijam. Pot poteka po strugi Hudičevega potoka, kjer so nam v pomoč klini in jeklenice. S pomočjo varoval se vzpenjamo tik nad strugo potoka in opazujemo manjše slapiče ob potoku. V višjem predelu se soteska razširi in pot poteka po gozdu.
Na Celjski koči se nahaja adrenalinska park, poletno sankališče, med Celjsko kočo in Grmado se lahko spustimo po zip linu…

Grmada nad Celjem (718 m)
Podali smo se še na bližnjo Grmado, kjer se na vrhu nahaja zvonček želja in velik križ. Grmada je za Celjane to kar je za Ljubljančane Šmarna gora. Z vrha je lep razgled na Posavsko hribovje, Celjski Stari grad, Celje, precejšen del Savinjske doline, Julijcev, Karavank in Kamniško Savinjskih Alpe.

Pečovniška koča
Na jugovzhodnem pobočju Grmade se nahaja Pečovniška koča, kjer se lahko okrepčamo. Zgradili so jo planinci Planinskega društva Grmada Celje kot nadomestno gradnjo na mestu bivše Kumrove domačije. V bližini koče se nahaja kozolec »Toplar«, ki izvira iz leta 1885. Planinci so ga odkupili v bližnji vasi Šentjanž pri Svetini ter ga prestavili na novo lokacijo in rešili propada. Na njem se danes nahaja plezalna stena.

Tags : celje hribiceljska kočaceljska koča čez hudičev grabengrmadahudičev grabenpečovniška koča
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1