close
Izleti po SlovenijiSlovenske vasi

Dobec – slikovita vasica obdana s prostranimi menišijski gozdovi

Dobec
Print Friendly, PDF & Email

Dobec je ena izmed tistih slovenskih vasi, o katerih na spletu ne najdemo veliko informacij, niti nimajo znanih gostiln, v bistvu je sploh nimajo, enako velja za trgovine. Obiskovalce očarajo s svojo mirnostjo, preprostim življenjem in neokrnjeno naravo. Gručasta notranjska vasica, ki spada v občino Cerknica, je nastala na gozdnati visoki kraški planoti Menišiji, ob južnem pobočju Vinjega Vrha. Ime naj bi dobila po hrastu dobu, ki so ga nekoč imeli v izobilju. Prav zato se je večina prebivalcev ukvarjala z gozdarjenjem, ostali pa s kmetijstvom in pastirstvom. Odpravite se na zanimiv izlet in obiščite slovensko vas v bližini Cerkniškega jezera, Dobec.  

Nekoč celo podobčina
Dobec se v pisnih virih prvič omenja že v drugi polovici 13. stoletja, ko je ta slovenska vas spadala pod upravo takratnega kartuzijanskega samostana v Bistri. Kot podobčina Dobec pri Cerknici je imela v preteklosti pomembnejšo vlogo kot danes. Vendar v zadnjem desetletju število prebivalcev znova narašča. Leta 1991 je bilo  v vasi manj kot 50 prebivalcev, v letu 2016 pa 62. Vzrok je morda tudi v tem, da je vas znana po miru in življenju v sožitju z naravo. Ker podjetij v vasi ni, se domačini vozijo na delo v bližnje večje centre ali pa se ukvarjajo s kmetijstvom in gozdarstvom. In ravno ta mir in spokojnost dajeta vasici svoj čar.
Ostanki nekdanje Rupnikove linije in alpskega zidu v bližini vasi pričajo o vojaških vajah in spopadih. Na Gabrovškem hribu pa je bilo nekoč vojaško vadbišče.

Številne zanimivosti ob Učni poti Menišija
Dobec in okolico smo si ogledali na zanimivem izletu po Sloveniji, ob zanimivi naravoslovni učni poti Menišija, ki je dolga tri km. Prvi ob krožni poti je dobški studenec. Izvir so kmetje na začetku 20. stoletja zazidali v korito, v katerem so napajali živino. Uredili so ga z z denarjem, ki so ga prejeli kot odškodnino od avstrijske oblasti. Po ljudskem izročilu naj bi bila voda iz izvira zdravilna. Pot na površje pa naj bi si utirala skozi plasti zemlje, ki vsebuje zlato. Nad koritom se nahaja lepa kapelica Lurške Matere Božje, ki jo prerašča bršljan. Kip Marije naj bi domačini pripeljali iz francoskega Lourdesa.
Na hribu nad studencem do katerega vodi lipov drevored stoji podružnična cerkev Sv. Lenarta, zavetnika jetnikov. Zgrajena je bila leta 1322, povečana pa 1770. Svetemu Lenartu je posvečena tudi Gabrovška kapelica, ki je prav tako v bližini Dobca. Zgrajena je bila leta 1320 in je s tem eden starejših ali celo najstarejših objektov na tem območju. Zgradili so jo menihi iz Bistre in je predstavljala nekakšen smerokaz popotnikom. Po legendi je v bližini vasi živel menih, ki je v kapelici ob večerih prižgal luč in pomagal mimoidočim, da se ne bi izgubili. Tu je namreč potekala najkrajša pot iz Ljubljane na Hrvaško in od morja v Ljubljano.

 

Zgodba o kovaču Cvekarju
Ob poti Menišija si lahko ogledamo še Cvekarjevo jamo, ki je dobila ime po kovaču Cvekarju, ki je pred približno 300 leti živel in deloval v vasi. Ker so bile takrat strehe še slamnate in so predstavljale nevarnost požarov, po sprejetju požarnega reda leta 1773 več ni smel kovati v vasi. Svojo delavnico je zato preselil v jamo v bližnjem gozdu. O resničnosti zgodbe pričajo stari žeblji najdeni v jami. V vasi kroži še legenda, da naj bi mu v jami delal družbo medved.
V bližnji okolici vasi najdemo veliko kraških jam in enega najdebelejših orehov v Sloveniji.
Po okoliških gozdovih vodijo makadamske in pešpoti ter Menišijska kolesarska učna pot.

Številčne družine in veliko doktorjev znanosti
Vaščanka Marina Nared je mati 12 otrokom in babica kar 30 vnukom. Leta 2012 je prejela zlato taborsko priznanje Občine Cerknica. S povprečno starostjo 38,8 let je Dobec kot zanimivo drugo najmlajše naselje v občini.
Kot zanimivost imajo v vasi Dobec precej doktorjev znanosti, menda kar šest. Še en razlog za zanimiv izlet v Dobec. 

Kje se vas Dobec nahaja?
Tags : cerknicadobecenodnevni izletkovač cvekarmenišijapotovanja za družine
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1