close
Italija in San Marino

Italijanski filmi, ki nam približajo Italijo in njene posebnosti

Bar Vitelli Sicilija
Print Friendly, PDF & Email

Katero destinacijo, državo, mesto najbolj pogrešate ali ste jo v času epidemije in omejitev povezanih z njo? Jaz med drugim Italijo. Obdobje omejitev in čas, ko smo imeli malo več časa za početi to, kar smo vedno želeli, pa tega časa ni bilo, sem izkoristila za gledanje filmov. Nabral se je kar dolg seznam, sedaj pa je bil res pravi čas za gledanje. Začela sem z legendarnim Botrom, ki sem se ga že večkrat lotila, a dlje od prvega dela nisem prišla. In ostala pri italijanskih… Priložila sem tudi nekaj fotografij mest, kjer so bili med drugim italijanski filmi posneti.

TRILOGIJA BOTER (1972, 1974, 1990)
Boter 1 je film iz leta 1972, ki je nastal na podlagi istoimenskega romana Maria Puza in velja za najboljši film vseh časov. Režiral ga je Francis Ford Coppola, scenarij pa sta prispevala Puzo in Coppola. Film je bil nominiran za kar osem oskarjev, prejel pa je tri. Sledila sta še filma Boter 2 in Boter 3. Trilogija pripoveduje o mafijski družini, katere začetnik in vodja je bil don Vito Corleone, njegov naslednik pa sin Michael Corleone.
V njih so zaigrali Marlon Brando kot don Vito Corleone, Al Pacino kot Michael Corleone, James Caan kot Santino oz. »Sonny« Corleone, Robert Duvall kot Tom Hagen, Diane Keaton kot Kay Adams in drugi.
Boter 2 (1974) je nadaljevanje sage družine Corleone iz prvega dela in predstavlja podrobneje vzpon mladega Vita Corleona.
Boter 3 (1990) se začne v prazni in zapuščeni hiši na jezeru Tahoe, nato pa v New Yorku Michael Corleone prejema papeško odličje. Michael je v tem delu star že 60 let in ne odobrava Vincentovega temperamenta in vzkipljivosti. Michael ima težave tudi s svojim sinom, ki je pustil študij prava in postal glasbenik. Njegova hči Mary pa vodi sklad Vita Corleoneja. Michael položi 600 milijonov dolarjev na račun Vatikanske banke, ta pa mu v zameno pomaga prevzeti mednarodno evropsko podjetje Imobilliare. Na Siciliji sreča svojo bivšo ženo Kay in ji razkaže otok. Njegov sin Anthony ima v Palermu svoj prvi nastop v operi Cavalleria Rusticana. Med operno predstavo pride do množičnega mafijskega obračuna, v poskusu uboja Michaela pa krogla zadene njegovo hčerko…

Več o Savoci: Potepanje ob vhodni obali Sicilije oziroma ob Jonskem morju

POŠTAR (Il postino, 1994)
Zgodbo o prijateljstvu med čilskim pesnikom Pablom Nerudo in lokalnim poštarjem Mariom, so posneli na otoku Salina (eden izmed manjših otokov v sklopu Liparskih oziroma Eolskih otokov) blizu Sicilije. Film je bil nagrajen z oskarjem za najboljši tuji film.
Scenaristi Anna Pavignano, Michael Radford, Furio Scarpelli, Giacomo Scarpelli in Massimo Troisi so za osnovo vzeli roman Ardiente Paciencia (Goreča potrpežljivost) čilskega pisatelja Antonia Skarmete, ki se dogaja v začetku 70. let v Nerudovi hiši Casa de la Isla Negra.
Neruda in poštar se spoprijateljita, pesnik poštarja navduši nad poezijo in mu pomaga osvojiti lepo Beatrice Russo. Kmalu po poroki, kjer je kljub začetnemu duhovnikovemu nasprotovanju bil priča, Neruda izve za padec režima in se vrne v Čile. Mario, ki dela v kuhinji taščine gostilne, pazljivo spremlja novice o Nerudi. Mario svojega sina kljub ženinemu nasprotovanju poimenuje Pablito. Čez nekaj let ga Neruda res obišče, a izve, da je bil Mario le nekaj dni pred sinovim rojstvom ubit na nekem komunističnem shodu, kjer bi moral recitirati svojo pesem, posvečeno Nerudi.

RIMU Z LJUBEZNIJO (To Rome with Love, 2012)
Rimu z ljubeznijo je ameriško-italijanski  romantično – komični film iz leta 2012, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Woody Allen ter v njem tudi zaigral.
Zgodba je podana v obliki štirih ločenih zgodb in sicer uradnika, ki nenadoma postane zvezdnik, arhitekta, ki obišče ulico iz svojih študentskih let, mladega para na medenih tednih in italijanskega pogrebnika, katerega nenavadno petje navduši bodočega sorodnika in ameriškega opernega režiserja. Film se dogaja v Rimu.

TRI METRE NAD NEBESI (Tre metri sopra il cielo, 2004)
Tri metre nad nebesi je italijanski romantični (najstniški) film režiserja Luca Lucinija iz leta 2004. Posnet je bil po romanu Tre metri sopra il cielo italijanskega pisatelja Federica Moccie.
Mlado in bogato dekle po imenu Babi spozna fanta Stepa. Zelo sta si različna, eden drugega ne prenašata, spoznata pa se na zabavi, kjer Step zaide v težave. Znova in znova se srečujeta, dokler se ne zaljubita, kakor da bi z roko dosegla »tri metre nad nebesi«. Njun konec ni vesel, saj Step ne more iz svoje kože in družbe, Babi pa ima stroge starše, ki nočejo, da se druži s njim.
Filmske lokacije: Rim in druge bližnje lokacije.

MALENA (2000)
V filmi priznanega filmskega mojstra Giuseppa Tornatoreja je uprizorjena zgodba o zorenju naivnega mladeniča v moža in njegovih idealih v težkem času med drugo svetovno vojno. Malena, ki jo odlično odigra Monica Bellucci, velja za najlepšo žensko v mestu ter postane tarča zlonamernih govoric in opravljanja med ljubosumnimi ženami krajevnih gospodov, ki se naslajajo nad temnolaso lepotico. Samo mladi Renato Amoroso, njen skrivni občudovalec, spozna resnico o njeni žalostni življenjski usodi. Kultni so igralkini dnevni sprehodi čez osrednji trg v mestu Sirakuze na Siciliji, kjer je bil film posnet, ko so se za njo ozrle vse moške glave v njeni bližini…

Več o mestu Sirakuze: Jug Sicilije  od zgodovine do baroka in čokolade

KINO PARADIŽ (Cinema Paradiso, 1988)
Kino Paradiž je film režiserja Giuseppe Tornatore iz leta 1988 in pripoveduje o strasti do filmov. Salvatore je deček iz male sicilijanske vasice, ki mnoge ure preživlja v kabini lokalnega kinooperaterja Alfreda, v vaški kinodvorani, ki je stičišče vaškega dogajanja. Salvatore odraste v mladeniča, ki se zaljubi v Eleno. Da bi izpolnil svoje sanje, se odpravi v svet in se vrne šele po mnogih letih, ko sliši za Alfredovo smrt. Takrat že slaven režiser, Salvatore obuja spomine na čase, ko je s pomočjo Alfreda začutil predanost filmu in izgubil prvo, nepozabno ljubezen Eleno … Kultni film je prejel oskarja za najboljši tujejezični film in posebno nagrado žirije na festivalu v Cannesu.
Film je bil posnet v mestu Bagheria na Siciliji, osrednji trg, kjer se dogajanje odvija pa je bil posnet na trgu  Piazza Umberto I v mestu Palazzo Adriano, ki se nahaja južno od Palerma, nedaleč od mesta Corleone.

IME MI JE LI (Io sono Li, ang. Shun Li and the Poet 2012)
Še en zanimiv italijanski film, ki je nastal v režiji v režiji Andree Segreja, režiserja dokumentarnih filmov. Pripoveduje o mladi kitajski priseljenki Li in ostarelem Bepiju, priseljencu iz nekdanje Jugoslavije, ki razume njene občutke tujosti, saj jih je tudi sam preživljal, ko je pred tridesetimi leti emigriral v Italijo. Razmerje med Pesnikom in Kitajko ostaja za njuno okolico zavito v meglo nerazumevanja, ugibanja, obrekovanj in prepovedi druženja. Li, ki si želi, da bi se ji v Italiji kmalu lahko pridružil njen sin, o čeme odločajo njeni »nadrejeni«, se zato druženju z Bepijem odpove. Bepija igra nihče drug kot Rade Šerbedžija.
Film se dogaja v mestu Chioggia, ki ga nazivajo male Benetke. Gre za manjše mesto južno od Benetk.

NESKONČNA LEPOTA (La grande bellezza, 2013)
Film Paola Sorrentine pripoveduje o blišču in bedi rimske visoke družbe skozi oči Jepa Gamberdelle, ciničnega novinarja in neuresničenega pisatelja, gostitelja dekadentnih zabav in neutrudnega zapeljivca v iskanju »neskončne lepote«. Film je prejel Evropsko filmsko nagrado za najboljši film ter zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film. Odvija se v Rimu.

PISMA JULIJI (Letters to Juliet, 2010)
Pisma Juliji je ameriški film oziroma drama, ki jo je režiral Gary Winick. Pripoveduje o mladi Američanki Sophie, ki pride skupaj s svojim zaročencem, ki bo kmalu v New Yorku odprl italijansko restavracijo, na počitnice v Verono. Ker je zaročenec zaposlen s kuhanjem in kulinariko ter raznimi dogodki na to tematiko, mesto raziskuje sama. Kmalu se pridruži skupini prostovoljcev, ki odgovarjajo na pisma Juliji in dajejo ljubezenske nasvete. Sophijin odgovor na pismo iz davnega leta 1951 navdihne njegovo avtorico (Angležinjo), da se po mnogih letih odpravi v Italijo iskat izgubljeno ljubezen. Ta prihod bo sprožil niz dogodkov in spremeni življenje vsem… Poleg Verone je dogajanje v filmu postavljeno še v Toskano.

Več o Veroni: Verona – citta dell amore ali mesto ljubezni

POKLIČI ME PO SVOJEM IMENU (Call Me By Your Name, Italija, ZDA, Francija, Brazilija, 2017)
Film Luca Guadagnina, ki je bil posnet po istoimenskem romanu Andréja Acimana, je prejel več nagrad. Lociran je na sever Italije in pripoveduje o čutni ljubezni dveh mladih fantov. 17-letni Elio preživlja poletne počitnice s starši na italijanskem podeželju, kjer se jim pridruži visok, zagorel ameriški študent Oliver, ki prispe k njim, da bi delal z Eliovim očetom, uglednim profesorjem antične kulture. Elia starša ljubezen sprejmeta, Oliver pa mu v telefonskem pogovoru kasneje razkrije, da je zaročen in da mu oče ne bi nikoli oprostil istospolne ljubezni…
Film je bil posnet v mestu Crema v Lombardiji, družina preživlja počitnice v vili Albergoni v kraju Moscazzano, južno od Cremone, nekaj posnetkov je bilo narejenih v mestu Sirmione ob Gardskem jezeru in na trgu pred baziliko Santa Maria Maggiore v Bergamu.

BAARIA (2009)
Pripoveduje o Peppinu, fantu iz Sicilije, ki v 30-ih letih prejšnjega stoletja odraste, se poroči, ima otroke, dozori in se postara, medtem pa doživlja slikovite izkušnje. Gre tudi za pripoved o značilnem vaškem dogajanju in zabavno zgodbo o življenju v manjšem kraju, kjer vsi vedo vse o vseh. Deček spremlja kockanje mož na vaškem trgu in koze, ki požrejo njegove šolske knjige, črnosrajčniki na ulicah mest, napoved druge svetovne vojne in trenutek osvoboditve, ki na otok prinese ameriške vojake, pridruži se komunistični partiji…
Film je bil posnet v mestu Bagheria na Siciliji.  

VELIKA MODRINA (Le grand bleu/The Big Blue, 1988)
To je prav tako kultni film Luca Bessona o rivalstvu med dvema potapljačema v globino na dah. Jacques je svojevrstni znanstveni fenomen, saj je v vodi sposoben tako prilagoditi utrip svojega srca in ritem dihanja, da je bolj podoben delfinom kot pa ljudem. Jacques ima delfine celo za svojo razširjeno družino.
Film je bil posnet na Siciliji (Taormina), Grčiji, Franciji, Peruju, na Deviških otokih in New Yorku v ZDA.

Več o Siciliji: Družinsko potepanje po Siciliji

ONI (Loro, 2018)
Film Paola Sorrentina pripoveduje o medijskem magnatu, milijonarju in premierju Silviu Berlusconiju, o verjetnih in  izmišljenih dogodkih v Italiji med letoma 2006 in 2010. Mladi Sergio ima eno samo ambicijo, da zapusti rojstni kraj Taranto na jugu Italije in odide v Rim, da bi se tam vključil v kroge večkratnega predsednika vlade Silvia Berlusconija. Svoj načrt uresničuje brez moralnih pomislekov. Film prikazuje v začetnem delu razuzdano življenje z veliko drog in trgovanjem z lepimi mladimi dekleti, ki vplivneže spremljajo na različne dogodke in razvratne zabave…

TAKA SO PRAVILA (L’ora legale, 2017)
Film režiserja Ficarra e Picone, ki je v filmu tudi zaigral, se dogaja v mestu Pietrammare na Siciliji, kjer potekajo volitve za novega župana.  Kandidata so nekdanji župan, mafijska lutka in blag profesor, ki želi končno v državo prinesti poštenost. Slednji zmaga na volitvah ter vzpostavi svoj sistem zakonitosti. Domačinom nova pravila niso všeč, zato dosežejo, tudi s pomočjo župnika, odstavitev pravičnega župana in ponovno vzpostavitev podkupljivega, kjer s podkupovanjem znova vsi delajo po starem.
Posnet je bil v kraju Termini Imerese, v bližini Palerma na Siciliji.

Več o Palermu: Skrivnostni Palermo, kjer je mafija res doma

MEDITERRANEO (1991)
Mediterraneo je italijanski komično-dramski film režiserja Gabrieleja Salvatoresa iz leta 1991. Film je leta 1992 osvojil oskarja za najboljši tujejezični film. Zgodba govori o italijanskih vojakih, ki se med drugo svetovno vojno v bojevanju niso izkazali, zato jih pošljejo za štiri mesece na stražo na strateško nepomemben grški otoček (Kastellórizo) blizu turške meje, od koder naj bi poročali o premikih sovražnih ladij in ubranili morebiten napad. Radijski sprejemnik kmalu razbijejo in se zbližajo z domačini oziroma domačinkami, saj so bili njihovi možje mobilizirani.  Eden izmed njih se celo poroči z domačinko, sicer prostitutko… Po treh letih na otoku pristane izvidniško letalo, pilot jim sporoči, da je vojne konec. Kmalu zatem pride po njih angleška ladja in odidejo, razen Farine, ki se skrije in ostane s svojo ženo. Film se konča, ko se čez mnogo let na otoku znova srečajo…

Tags : italija sicilija italijanski filmi
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1