close
Korte
Print Friendly, PDF & Email

Korte so strnjena istrska vas, ki je nastala vrh slemena v zaledju Izole, od koder se ponuja lep razgled na gričevnato okolico in Sečoveljske soline. Nahaja se v južnem delu Malijske planote, nad dolino Drnice. Sestavljena je iz mlajše Zgornje in starejše Spodnje vasi. Prva se nahaja ob cerkvi, pri slednji pa so hiše nanizane ob dolgi ulici, ki daje vtis pomola. K vasi spadajo po okoliškem gričevju raztreseni zaselki Čedlje, Draga, Gočan, Medoši, Morgani, Pašljon, Slami in Stara vas.

Nekoč pomembna prometna pot
Območje vasi je bilo poseljeno že zelo zgodaj. Prvič se omenja leta 1472 kot Kurte v testamentu Dominika Gardine, ki je zapustil hišo in vinograd hčerki Marini, denar pa cerkvi sv. Antona. V 16. stoletju je bila vas samostojna fara. Leta 1815 je postala središče katastrske občine Korte, v letih 1848 do 1870 pa je bila celo samostojna občina. Po drugi svetovni vojni so je preimenovala v Dvori nad Izolo, a so domačini leta 1984 zaprosili za vrnitev prvotnega imena. Od leta 1988 se tako znova imenuje Korte.

Na Kašlerju nad vasjo je bilo nekoč prazgodovinsko gradišče, mimo katerega je vodila pot od južne Italije do srednje Evrope. Histri so od tu varovali Severni Jadran in branili Istro pred Rimljani. Po lokalnih zgodbah naj bi se tukaj nekoč nahajala Stara Izola.
V vasi so v preteklosti pustili svoj pečat poleg katoličanov še evangeličani in Judje. Slednji so se v okolico vasi priselili iz osrednje Italije.
Danes so Korte središče krajevne skupnosti in župnije. S približno 820 prebivalci je danes največje naselje izolskega zaledja. V vasi se nahaja osnovna šola in vrtec, mladinski hotel Stara šola Korte in več gostišč. 

Zanimiva cerkev z glagoljaškimi napisi
V župnijski cerkvi vaškega zavetnika sv. Antona Puščavnika si lahko ogledamo obnovljene Bigoccijeve baročne oltarje iz leta 1762. Pozornost pritegne glagoljaški napis na kustodiju iz leta 1468 in plošča z latinskim zapisom iz leta 1812. Umetnine v cerkvi je restavrirala priznana akademska restavratorka Mira Ličen Krmpotič. Cerkev je tudi zelo akustična, zato v njej potekajo koncerti. Ob njej se nahaja 20 m visok zvonik.
V zadružnem domu se nahaja galerija s slikami preteklih ex-temporov in zbirka povezana z zgodovino kraja. Tukaj spoznate eno novejših odkritij bližnjega arheološkega najdišča na Kašlerju – kašlerskega goniča, kot so uradno poimenovali 2.700 let staro bronasto figurico psa, pa tudi različne lokalne etnološke predmete, zbrano literaturo, stare albume slik, staro knjižnico z bogato zbirko starih notnih zapisov nekdanjega Prosvetnega društva Janko Premrl-Vojko in druge lokalne posebnosti.
Vas odlikuje lepo ohranjena istrska arhitektura. Med sprehodom si lahko ogledamo še obnovljeno tipsko vodno zajetje in stavbo nekdanje osnovne šole, v kateri danes domuje Hostel Stara šola
Južna pobočja vasi so porasla z vinogradi, mandljevci, breskvami in češnjami. Pridelujejo predvsem bela vina, borgonjo in malvazijo.
Iz vasi do bližnjih zaselkov vodijo številne kolesarske in jahalne poti, kjer lahko odkrivamo stara vodna zajetja in druge zgodovinske ostanke preteklosti.

Bogato izročilo preteklosti
V vasi je ohranjeno bogato ljudsko slovstvo z liki sveta duhov in nekateri zanimivi stari običaji kot so novoletna »dobra roka«, pustno koledovanje, »dešpeti« (nagajivke) v začetku maja, »veja« ob mrliču, še po drugi svetovni vojni znamenita procesija »pašašjon sv. Tela« in druga. Med kulturne posebnosti vasi spada tudi svojevrstni govor, ki ga odlikujejo mehki ć in precej starih besed.
V vasi deluje več društev, ki tradicijo kraja skrbno prenašajo iz roda v rod. Med drugimi so aktivna kulturno društvo s pritrkovalsko skupino, pevski zbor, dramska, folklorna in pustna skupina, balinarski klub, prostovoljno gasilsko, turistično in kolesarsko društvo ter nogometni klub.

Kje se Korte nahajajo?

 

Tags : cerkev sv. Antona PuščavnikaIstraistrska arhitekturaistrska vaskorte
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1