close
no thumb
Print Friendly, PDF & Email

La Spezia je nekoč bila oporišče italijanske mornarice, danes pa je lepo izhodišče za izlete v Cinque Terre. Tudi mi smo jo izbrali za naše izhodišče raziskovanja Cinque Terre in okoliških krajev.

La Spezia nekoč močna pomorska baza
La Spezia je mesto s ca. 93 tisoč prebivalci, ki se nahaja v južnem delu Ligurskega zaliva oziroma obale. Za Genovo je v Ligurski regiji drugo največje in najpomembnejše mesto.  Mesto se je pričelo pospešeno razvijati po letu 1861, ko je kraljeva vlada blizu zgodovinskega središča La Spezie ustanovila močno pomorsko bazo, ki je bila ena najpomembnejših zgodovinskih oporišč italijanske mornarice. Po osvoboditvi je ligursko mesto postalo izhodišče za preživele iz nacističnih koncentracijskih taborišč. Od poletja 1945 do pomladi 1948 je več kot 23.000 Judov uspelo od tod tajno zapustiti Italijo. Danes ga zato Izraelci imenujejo ​​ »Shàar Zion«, kar v hebrejščini pomeni »Vrata v Zion «.
Iz La Spezie izvira zelo znani italijanski pevec Toto Cutugno (rojen 1943), ki je leta 1990  s pesmijo Insieme 1992 zmagal na Evroviziji v Zagrebu.

Kaj si ogledati v La Spezii
Danes je La Spezia izhodišče za izlete v Cinque Terre, do koder se lahko podate z vlakom ali turističnimi ladjicami. Kljub temu, da je bilo mesto močno bombardirano med drugo svetovno vojno in so bile številne zgodovinske stavbe uničene, ima mesto še vedno veliko zanimivega za pokazati.

Znamenitosti v La Spezii:

 • lep je stari del mesta (Centro storico), kjer se nahaja precej trgovin in restavracij
 • Cristo Re dei Secoli, sodobna katedrala (1975), ki jo je zasnoval Adalberto Libera 
 • Opatijska cerkev Santa Maria Assunta (13. stoletje) z veliko umetniškimi deli
 • Nacionalni prometni muzej
 • Grad San Giorgio, nedavno obnovljen, ki je nastal iz stražnega stolpa; prvotni grad je dal zgraditi Niccolo Fieschi leta 1262, leta 1273 so ga uničili Genovčani; novo podobo je dobil v začetku 17. stoletja
 • vile grajene v slogu secesije
 • številni javni vrtovi
 • futuristični mozaik Prampolinija znotraj pošte
 • Trg Evropa (Piazza Europa)
 • konjeniški spomenik Giuseppeju Garibaldiju, ki je bil postavljen v mestnem parku v spomin na njegovo večkratno bivanje v mestu leta 1913
 • Verdijev trg (Piazza Giuseppe Verdi), arhitekt Gianantonio Vannetti si ga je zamislil kot  idealno mesto za interakcijo umetnosti in arhitekture; trg krasijo pomarančni nasadi in številne fontane.

V prvi polovici 19. stoletja, ko se je mesto začelo širiti preko oboda starodavnega srednjeveškega obzidja in se je njegovo družabno življenje aktiviralo, je nastalo prvo jedro javnih vrtov. Današnjo podobo so dobili v 20-ih in 30-ih letih prejšnjega stoletja, ko jih je oblikoval  umetnik iz La Spezia Felice Del Santo.

Tags : cinque terreLa Spezia
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1