close
Lukomir, BIH
Print Friendly, PDF & Email

Lukomir je idilična gorska vasica na malo manj kot 1.500 metrih nadmorske višine, v južnem delu gorovja Bjelašnica v Bosni in Hercegovini ter najvišje ležeča poseljena vas v državi.

Lukomir je poseljen pol leta
V južnem delu gorovja Bjelašnica v Bosni in Hercegovini leži na 1.495 m nadmorske višine vas Lukomir, ki velja za najvišje ležečo poseljeno naselje v državi. Vas je bila stalno naseljena vse do leta 2010, sedaj pa se prebivalci vračajo v glavnem v času pašne sezone in živijo na planini od maja do oktobra. Je ena redkih vasi na tem območju, ki med vojno v 90-ih letih ni bila uničena ter je ohranila tradicionalno arhitekturo in videz. Zato jo predvsem ob koncih tedna obišče vse več turistov. A pot so nje ni enostavna. Prevozna je iz  smeri Bjelašnice, po pripovedovanju domačinov iz Konjica, kar je druga možnost, trenutno zaradi kamenja na cesta ni prevozna.  Nekateri pa se do tja sprehodijo kar peš.

Dolni in Gornji Lukomir
Vas upravno spada pod občino Konjic. Stećki iz 14. in 15. stoletja dokazujejo, da je bila naseljena pred več sto leti. V preteklosti sta vas sestavljali dve naselji, Donji (Spodnji) in Gornji (Zgornji) Lukomir, a je po pričevanju domačinov spodnje naselje odnesel plaz blata in so ostale opuščene stavbe, prebivalci pa so se preselili višje ležeče naselje, v današnji Lukomir. Pred tem so na tem območju bile njive. 

V vasi je živahno od maja do oktobra
Lastnica apartmaja, v katerem smo prespali, nam je povedala, da z možem živita pol leta, od novembra do aprila, v Sarajevu, od maja do oktobra pa na Lukomirju. Tja sta se preselila pred 12 leti, po moževi upokojitvi. Rojena je bila na Dolnjem Lukomirju, od koder so se po uničenju vasi zaradi udara zemlje, preselili v današnjo vas. V njenem otroštvu so v vasi še stalno živeli in tu celo obiskovali šolo. Udor zemlje je tudi poškodoval cesto, ki vodi iz vasi proti kraju Umoljani, do koder je zato z avtom neprevozna, je pa v tej smeri možno priti do vasi peš. Družina, ki jih je pred kratkim obiskala in pri njih prespala, je prišla do njih peš ravno po tej poti.
V vasi živi sezonsko ca. 30 ljudi, popis prebivalstva jih je leta 2013 naštel 13.
Vas ima lastno pokopališče, džamijo in staro šolo a brez učencev.

Paša ovac
Vas je znana po planinskem pašništvu. Zvečer smo opazovali prihod živali v vas, zjutraj pa odhod na pašo, kar je bilo res zanimivo doživetje.
Okrog pol osmih zjutraj so pastirji s psi začeli gnati na pašo ovce ter nekaj koz in krav. Zanimiva je tudi hierarhija psov, ki spremljajo živali na pašo. Črni, manjši psi, ovce in druge živali priganjajo in jih na poziv pastirja zbirajo skupaj. V ozadju čredo opazujeta dva večja, črno – bela psa (pasme žal ne poznam), ki spremljata dogajanje okrog črede ter morebitne nevarnosti (volki in podobno) z daljave. Ti psi se seveda ne dajo motiti, božati, pozvati in so sto odstotno skoncentrirani le na svoje delo. Ob jutranjem sprehodu sem naletela na zanimiv prizor: trije psi so spali ob čredi ovac in ob sprehodu niso dovolili, da bi šla mimo njih. Lastnik apartmaja je povedal, da se da psa ukrotiti s palico, a se mi ni zdelo vredno posegati v njihovo hierarhijo. Pripovedoval je tudi, da psi stražijo svoj teritorij tudi tako, da tujcem, ki pridejo v vas, če je blizu čreda, lahko celo pregriznejo gume. Ob sprehodu v vasi je ob hiši ležal pes, ki je to želel storiti motoristu, pa ga je ta poškodoval. Lastnica je rekla, da verjetno ne bo preživel.
Zanimivo je, da se staršem v planini pridružijo v času šolskih počitnic tudi otroci, ki se prav tako podajo na pašo, samostojno. S telefoni seveda…

Veliko možnosti za pohodništvo
Hiše v vasi so kamnite, kot so bile desetletja nazaj. Več jih propada oziroma bi bile potrebne obnove, na več je napis prodamo, vse več pa se jih obnavlja in je možno v njih prespati. Poleg urejenih kopalnic ni problem niti wifi.
Vas je dobro izhodišče za pohodništvo. Na levi in desni strani so zanimivi hribi, na katere vodi več poti. Najlepša točka v Lukomirju je majhen hribček čisto na koncu vasice, od koder je lep razgled na kanjon reke Rakitnice, za katerega lokalno ljudsko izročilo pravi, da je iz njega izviral zmaj ter na drugi strani na samo vas.
Lastnica apartmaja prodaja tudi razne čaje, saj je tod zdravilnih zelišč res veliko na voljo.

Pol leta so skoraj samooskrbni
Gostitelja sta nam ob domači, pravi bosanski kavi razložila, da v vasi kljub nadmorski višini lahko pridelajo skoraj vse, ne rastejo edino koruza, pšenica, paradižnik in paprika. Osnovne stvari, ki se dajo, dokupijo od domačinov, za ostalo pa se dogovorijo in nekdo stopi v nižje ležeča naselja in nakupi za vse.
V vasi si prizadevajo, da bi pred vstopom v vas uredili rampo in parkirišče. Iz sredstev zbranih s tem pa bi uredili pot skozi vas. Tudi za pot do vasi si želijo, da bila boljša, a občina zanje zaenkrat nima posluha. Pot iz Bjelašnice, ki je dolga ca. 20 km traja več kot eno uro, iz strani Konjica pa je zaradi večji skal letos neprevozna. Morda tudi zato gosti, ki bi zraven nas morali prespati v hiši, niso prišli do cilja. Morda jih je navigacija peljala ravno iz Konjica čez to cesto in se niso pozanimali.

Posnetih več filmov in videospotov, radi se fotografirajo mladoporočenci
Zvečer, tik pred sončnim zahodom, smo na razgledni točki srečali mlad par v poročni obleki s fotografom. Menda je tudi to v Lukomirju zelo priljubljeno.
V vasi je bilo posnetih več filmov. Velik del jugoslovanskega filma Gluvi Barut ( Tihi smodnik ) iz leta 1990 je bil posnet tod in v okoliškem gorskem območju Bjelašnice.
Dokumentarec z naslovom Lukomir – Six Months Off  režiserja Nielsa van Koevordena je bil posnet v vasi leta 2010. Prikazan je bil na Nizozemskem filmskem festivalu ter prejel nagrado nizozemske televizijske postaje VPRO.
Vas se pojavi tudi v filmu Killing Season in sicer kot rojstni kraj glavnega junaka Emila Kovača (igra ga John Travolta ).
Lukomir, moj dom je slovenski celovečerni dokumentarni film, v katerem nastopata domačina Ismet Čomor in Tidža Čomor. Mlada slovenska antropologa Manca Filak in Žiga Gorišek sta spremljala Tindžo in Hismeta Čomorja, prebivalca Lukomirja v različnih obdobjih približno tri leta, na podlagi česar je nastal etnografski film.
Film Nebo iznad krajolika (Nebo nad pokrajino), komedija domačega režiserja Nenada Đurića iz leta 2006,  je bil posnet v vasi
V vasi je bil pred dvema letoma posnet tudi videospot za singel »Dođi« (Pridi ) bosanskega kantavtorja Dina Merlina in slovenske kantavtorice Senidah.

Kako do Lukomirja?
Do Lukomirja vodita dve poti, iz smeri Sarajeva, preko Bjelašnice in iz Konjica. Slednja je zaradi kamenja letos (2022) neprevozna. Iz smeri Sarajeva oziroma Bjelašnice imate dve možnosti. V kraju Babin Do, kjer se nahaja večina hotelov na Bjelašnici, zavijete v krožišču na koncu naselja levo v smeri za Šabiči. V tej smeri je pot večji del asfaltirana in boljša. Lepša je druga pot, ki je bolj razgledna a slabše kvalitete. Izberete desno oziroma sredinsko pot, ki se v krožišču začenja strmo vzpenjati in sprva poteka skozi gozd, nato pa se odprejo čudoviti razgledi. Pot traja precej časa, od tod več kot eno uro, saj vožnja zaradi terena poteka zelo počasi a je polna lepih razgledov.

Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1