close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Na Kofce, Veliki vrh, Kladivo in Šijo – pašne planine, skalnati vrhovi in odlični štruklji

Košuta (Kofce, Veliki vrh, Kladivo, Šija)
Print Friendly, PDF & Email

Minuli konec tedna smo se podali na zelo razgledno planinsko pot na Košuto, ki nas je vodila najprej na Kofce, od tod do Velikega vrha (ovčke!!), Kofce goro in Kladivo ter v povratku do Kofc (štruklji!!) preko planine Šija. Če smo prejšnji teden na poti okrog Begunjščine pričakovali malo več živine na paši, smo je tokrat na Košuti srečali res veliko: od konjev, krav do številnih ovčk. Zelo slikovita in razgledna pot ter ne preveč naporna, mi smo jo uspeli prehoditi z dvema najstnicama… Tista pika na i pa so bili na koncu štruklji…

Najprej na Kofce
Pot smo začeli na planini Kofce, do katere smo štartali iz Mrzlega studenca nad Jelendolom, od koder je do doma na Kofcah ca. pol ure hoje. V zgodnjih jutranjih urah je bil dom v »prebujanju« povsem drugačen kot v povratku, brez ljudi, fotografije v spodnji galeriji so iz tega časa. Kasneje v povratku smo kljub temu, da imajo veliko miz, slednjo že komaj dobili.
Planinski dom Kofce se nahaja na lepi razgledni točki istoimenske planine, na južnih pobočjih Košute, kjer se pase veliko krav in tudi konjev. Prvi dom, ki ga je zgradila tedanja Stavbna zadruga Planinski dom na Kofcah, ki jo je ustanovila Tržiška podružnica SPD, je bil zgrajen nekoliko nižje od današnje leta 1927. Med drugo svetovno vojno je bil požgan, leta 1948 pa je bil postavljen nov, ki je kasneje dobil več pomožnih prostorov in večkrat posodobljen. Lani je bil v akciji Siola izbran za naj planinsko kočo 2019. Kočo krasi številno cvetje in je res lepa točka za uživanje v lepem razgledu. Dom je priljubljena izletniška točka tudi za družine z otroki. Za slednje imajo za domom večje igrišče s plezalno steno.
V koči lahko tudi prespimo.

Na Kofcah imajo celo kapelo
Malo nižje od doma se nahaja manjša kapela. Če pridete do planine iz smeri Mrzlega studenca, boste šli mimo nje. Ideja za kapelico je nastala sočasno z gradnjo planinskega doma, leta 1926, blagoslovljena a je bila dve leti kasneje. Do leta 1941 so v njej redno potekale nedeljske maše, včasih celo med tednom. Menda so na Kofce radi prihajali na dopust tudi številni duhovniki. V času druge svetovne vojne je podobno kot planinski dom pogorela. Tržiški planinci so kmalu po vojni nov planinski dom uredili na planini v nekdanji Primožičevi koči, nova kapela pa je bila blagoslovljena leta 1966. Posvečena je Janezu Krstniku. V juliju in avgustu so v njej redno maše, v njej pa se lahko celo poročite…

Iz Kofc na Veliki vrh, Kofce goro in Kladivo
Naš cilj sta bila Veliki vrh (2088 m n.v.) in preko Kofce gore (1967 m n.v.) še Kladivo (2.094 m n.v.), dva izmed šestih dvatisočakov v sklopu Košute – grebenastega gorskega masiva v Karavankah, ki je dolg menda 10 km, s čimer naj bi bila Košuta najdaljša slovenska gora. Najvišjo točko doseže Košuta v Košutnikovem turnu (2.133 m n.v.). Po grebenu Košute teče državna meja med Avstrijo in Slovenijo. Ob poti se nam ponujajo na vse strani res zelo lepi razgledi na vse strani. Tik pod Velikih vrhom so nam pot polepšale številne ovčke.

Planina Šija
S Kladiva smo se vračali nazaj proti Kofcam čez planino Šija, kjer so taborniki v objektih bivše jugoslovanske karavle uredili prijetno planinsko postojanko. Vojaki so se od tod umaknili po letu 1970, ko je Planinsko društvo Planinac Kranj v njem uredilo planinski dom. Kot sem prebrala na spletni strani doma, so v njem nekoč stregli vojaki, ki so bili tam povečini kazensko. V bivši pekari so uredili vikend (današnji apartma), ki se je ob prevzemu leta 1992 imenoval kar  Tavčarjev vikend po generalu, ki ga je največ uporabljal. Predelave objektov pa so, kot še piše, izvajali vojaki na služenju vojaškega roka v gradbenih enotah JLA. Planina Šija je tudi priljubljen cilj gorskih kolesarjev.
Tudi Šija je znana po odlični kulinariki…

Na Kofce na kosilo, ali pa vsaj štruklje
Dom na Kofcah je znan po odlični kulinariki. Mi smo si ga zato prišparali za konec pohoda. Postrežejo vam z joto, gobovo juho z ajdovo kašo, ričetom, pasuljem, kranjskimi klobasami, žgance s kislim mlekom, obaro…, najbolj pa so znani po štrukljih. Slednje nudijo slane ali sladke, poskusili smo jih več in so vsi naravnost odlični!! Borovničevi, čokoladni, s čokolado in malinami, ajdovi z orehi…

Po bližnjih pašnih planinah
Tisti, ki ne marate višjih vrhov in bi se morda želeli sprehajati po manj napornih poteh, je iz Kofc možnost sprehoda do bližnjih pašnih planin – Šije, Pungarta, Dolge njive, Tegošče… po t.i. stari graničarski poti, ki je zelo slikovita, polna cvetja in z veliko lepih razgledov.
Ko smo se vračali s Šije proti Kofcam, smo srečali največ pohodnikov, večinoma mlade družine z manjšimi otroki.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Pa še kratki video dogajanja ob poti: 

 

Tags : dom na kofcahkladivokofcekofce gorakošutaplanina šijaplaninski izletištrukljiveliki vrh
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1