close
Strada Napoleonica
Print Friendly, PDF & Email

Če ste ljubitelji pohodništva, ob obisku Trsta in njegove okolice, ne smete izpustiti razgledne poti Napoleonova cesta ali cesta Vicentina.

Napoleonova cesta, cesta Vincentina
Napoleonovo cesto (Strada Napoleonica) naj bi  po ljudskem izročilu odprle Napoleonove čete 23. marca 1797, ko so dosegle Trst. Njeno drugo ime je cesta Vicentina (Strada Vicentina), po arhitektu Vicentiniju, ki je leta 1821 določil kod bo potekala. Začela naj bi se na Proseku in bi povezovala kraško planoto s Trstom. Ker je bil projekt predrag, ga niso uresničili v celoti, ampak le delno. Gozd, ki spremlja ca. 3,2 km dolgo pot (v eno smer), je bil urejen umetno in je del načrtnega pogozdovanja tržaškega Krasa. V 19. stoletju sta se za pogozdovanje odločili tržaška občina in avstrijska služba za gozdarske storitve, ki sta se zavedali strateške pomembnosti lesnih virov.

Sprehod med Opčinami in Prosekom
Pot se začne na ploščadi pred openskim Obeliskom in vodi do Svetega Nazarija pri Proseku, lahko pa seveda začnemo pot v obratni smeri. Na obeh koncih se nahajajo parkirišča, pri Obelisku je označeno, da se lahko parkira 1 uro. Med Tržačarji je to ena najbolj priljubljenih sprehajalnih poti. Lepo urejena in široma pot poteka po kraškem robu in po vsej dolžini ponuja lepe razglede na mesto in okoliške kraje. Pred naseljem Borgo San Nazario se nahaja zelo priljubljeno plezališče. Podaljšamo jo lahko do cerkve na Vejni in se vrnemo nazaj do izhodišča po krožni poti skozi gozd. Krožna pot je označena z rdečo barvo in nam je nanesla dobrih 8 km. Pot je dobro  označena z zemljevidi, tudi  stranskih poti.

Zanimivosti ob poti

Svetišče na Vejni
Moderno  Marijino svetišče na Vejni  je rimskokatoliška cerkev severno od Trsta. Zaradi njegove trikotne oblike ga Tržačani imenujejo »formaggino« ali »sirček«, pa tudi »likalnik«. Načrte zanj je po skici tedanjega tržaškega in koprskega škofa Antonia Santina izdelal gradbeni inženir Antonio Guacci. Škof in kasnejši nadškof. Med drugo svetovno vojno se je zaobljubil Mariji, da bo na vrhu hriba dal zgraditi veličastno svetišče njej v čast, če bo mesto Trst ubranila pred popolnim opustošenjem. Leta 1958 je tedanji papež Pavel VI. pozval vso Italijo, naj po naročilu Marije iz Fatime opravijo posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu. V ta namen je kip Fatimske Marije romal po 92 italijanskih mestih, z zaključkom v Trstu, ko so na Vejni septembra 1959 položili temeljni kamen za novo svetišče. Arhitekturna zasnova v obliki ponavljajoče piramide naj bi simbolizirala črki A in M iz marijinega monograma, tudi oblike modulov ponavljajočih enakostraničnih trikotnikov v konstrukciji naj bi spominjala na božjo popolnost oz. troedinost Boga, njegovega sina in Svetega Duha.

Vojni ostanki
V gozdu so ohranjene tudi vojaške utrdbe iz prve in druge svetovne vojne in med drugim tudi ostanki strelskih jarkov.  

Monte Gorko
Monte Gurco/Gorko, kjer je bil v 19. stoletju astronomski observatorij, na kar nas opomni tudi informativna tabla in signal Mira.

Obelisk
Obelisk v Opčinah z razgledno točko na mesto Trst in na Tržaški zaliv velja za simbol povezave med tržaškim pristaniščem in notranjostjo Avstro-ogrskega cesarstva. Nastal je v znak hvaležnosti avstrijskemu cesarju Francu I., ki je dal zgraditi cesto od Opčin do Trsta. Dokončali so jo leta 1830, trgovska zbornica pa mu je leta 1839 postavila spomenik. Nova cesta je omogočila razcvet trgovskega prometa.

Strada Napoleonica
Tags : cesta vicentinanapoleonova cestanapoleonova potopičinestrada napoleonicastrada vicentinatrsttrst pohodništvo
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. Hola! I’ve been reading your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1