close
Xlendi, Gozo
Print Friendly, PDF & Email

Ob obisku Malte je potrebno obiskati še sosednji otok – Gozo, ki je drugi največji otok Malte. Velik je ca. 67 kvadratnih km, dolg 14 km in širok 7,25 km. Znan je po slikovitih gričih, ki se nahajajo tudi v grbu otoka. Na otoku živi ca. 37 tisoč prebivalcev. V primerjavi z glavnim otokom je manj razvit in bolj podeželski, a ga turisti radi obiščejo.

Kratka zgodovina otoka Gozo
Gozo je naseljen že od 5000 pr. n. št., ko so prišli na otok kmetje s sosednje Sicilije. V neolitiku so bili v Ġgantiji zgrajeni templji, ki so eni najstarejših na svetu. Drugo pomembno arheološko najdišče (iz neolitskega obdobja) je kamniti krog Xagħra. Otok Gozo naj bi bil nekdanja Ogigija, dom nimfe Kalipso, ki se omenja v Homerjevi Odiseji. Leta 1551 so Gozo uničili in zasužnjili večino njegovih prebivalcev Turki. Med letoma 1565 in 1580 pa so otok po zaslugi  malteških vitezov ponovno naselili domačini. Zgodovina otoka je močno povezana z zgodovino Malte, ki mu je vladala, kratko obdobje po uporu proti francoskim silam ob Napoleonovem osvajanju Malte med 28. oktobrom 1798 in 20. avgusta 1801 je bil otok celo samostojen. Civilni svet Goza je bil ustanovljen kot zakonska lokalna vlada leta 1961, kot prvi poskus civilne lokalne uprave po francoski zasedbi 1798–1800.

Pristanišče Mgarr
Prvi stik z otok je pristanišče Mgarr, do katerega je iz Malte (pristanišče Cirkewwa) ca. 20 min vožnje s trajektom. Zanimiv je sistem plačila trajekta, katerega plačate šele ob povratku oziroma v smeri Gozo – Malta. Iz pristanišča vozi več avtobusov v notranjost otoka, vsi pa vozijo do glavnega mesta Victoria, ki je najpomembnejše prometno križišče na otoku.

Victoria, največje mesto na otoku
Victoria je mesto, znano med avtohtonimi Maltežani kot Rabat (ime starega mestnega jedra) ali pod imenom Città Victoria, glavno mesto otoka Gozo. Mesto ima malo manj kot sedem tisoč prebivalcev in je največje na otoku.

Območje okoli mesta, ki leži na hribu skoraj v središču otoka, je bilo naseljeno od neolitskih časov naprej. Ime Victoria je mestu dala britanska vlada ob zlatem jubileju kraljice Viktorije na zahtevo malteškega škofa, monsinjorja Pietra Paceja leta 1887. Mnogi prebivalci Goza, predvsem starejši, ga še vedno pogosto imenujejo Rabat. Znan je kot Rabat, Gozo, da se razlikuje od mesta Rabat na otoku Malta.

V osrčju mesta si je potrebno ogledati trdnjavo oziroma citadelo, ki je bila središče otoka že od neolitskih časov. Je kombinacija srednjeveškega gradu in zgodnje sodobne artilerijske trdnjave.  Od leta 1998 je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Vitezi so nad mestom dvignili veliko obrambno kamnito obzidje za zaščito vaških skupnosti pred gusarji, ki so jih poskušali odpeljati kot sužnje, in pred grožnjo vdora muslimanskih sil v boju proti krščanstvu. Znotraj obzidja je lepa baročna stolnica iz 17. stoletja, ki jo je zasnoval malteški arhitekt Lorenzo Gafà. V kraju, ki ga dokaj hitro obhodimo in ima precej gostinske ponudbe, se nahaja več muzejev, cerkva, stari zapor, več vojaških spomenikov, vojaških zatočišč, vrtovi…

Lepa pohodna pot med Xlendijo in Azurnim oknom
Tudi na otoku Gozo smo se določili za pohodništvo. Izbrali smo pot od kraja Xlendi, ki je priljubljeno letovišče na otoku Gozo do Azurnega okna, ki je bila dolga ca. 10 km. Čeprav pot v naravi ni označena in je potrebno slediti google zemljevidom, je zaradi številnih lepih razgledov vredna obiska. Deloma vodi nad klifi, deloma med vrtovi oziroma njivskimi površinami, deloma pa skozi naselja, kjer so ceste ograjene s kamnito ograjo.

Največja zanimivost ob poti je bila ob zaključku poti Azurno okno (Dwerjevo okno), naravni apnenčasti lok, ki je bila izjemna geološka značilnost vse do njegovega propada leta 2017, je še vedno ena najbolj obiskanih zanimivosti otoka Gozo. To je bil 28 m visok apnenčasti naravni lok v Dwejerjevem zalivu, ki je nastal z zrušitvijo morske jame. Pojavil se je v več filmih in reklamah. Leta 2017 je bil med nevihto zrušen.

Plaže na otoku Gozo
Gozo ima veliko plaž in manjših letoviških krajev, ki so priljubljeni med domačini in turisti, najbolj priljubljena sta Marsalforn in Xlendi. Gozo je eden najbolj znanih potapljaških krajev v Sredozemlju in središče vodnih športov.

Še posebej zanimiva je plaža Ramla bay, ki je znana po rdečem (bolj rjavo – oranžnem) pesku. Barva je posledica usedlin oksidiranega apnenca in koral ter večjih količin železa v njej. Nad plažo Rambla bay se nahaja votlina Kalypso, ki si jo lahko ogledamo le od zunaj.

Tags : maltamalta gozootok gozo malta
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1