close
Limenas Tasos
Print Friendly, PDF & Email

Tasos (Thasos ali Thassos) je grški otok v Severnem Egejskem morju. Je najsevernejši večji grški otok in 12. največji po površini (380 km2). To je ena izmed tistih destinacij, ki so v živo veliko lepše kot v resnici. Tu si še vedno gost, domačini so do turistov prijazni.

Kako do otoka Tasos?
Na otoku letališča ni, zato lahko na otok pridemo le s trajektom. Redne trajektne linije potekajo med mestoma Keramoti in Tasos (vsakih 45 min, 5 evrov po osebi, vožnja traja ca. 40 minut)  ter med regionalnim središčem Kavala in Skalo Prinou, kjer so linije manj pogostejše, vožnja pa traja ca. 1 uro in 15 min (cena po osebi 6 evrov).
Letališča v bližini: Thessaloniki (Solun) in Kavala (manjše letališče).

Tasos je zeleni otok
Večji del vzhodnih pobočij otoka pokrivajo borovci, drugje pa gosto grmičevje in nasadi oljk. Na otoku živi ca. 13 tisoč prebivalcev. V preteklosti so se domačini večinoma ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo ter ustanavljali vasi v notranjosti otoka. Nekatere so bile med seboj povezane s stopnišči (znanimi kot skale) s pristanišči na obali. Lokalno prebivalstvo se je postopoma selilo proti tem obalnim naseljem, ko se je začel razvijati turizem kot pomemben vir dohodka. Tako obstaja več »parnih vasi«, kot npr. Maries – Skala Maries, pri čemer je prva v notranjosti, druga pa na obali.

Limenas je glavno mesto Tasosa
Največje in glavno mesto otoka je Thasos (Tasos), ki ga domačini imenujejo tudi Limenas Thasou, kar v prevodu pomeni pristanišče Thasos.  V mestu in okolici je veliko ruševin iz antike. Starodavna Agora je mesto s starimi templji, ostanki svetišč, starodavnim gledališčem in drugimi zgradbami.
Večje letovišče na otoku je še Limenaria, kjer prav tako najdemo trgovine, bare in restavracije, ostali kraji pa so precej manjši.

Tasos je znan po marmorju
Gospodarstvo otoka temelji na lesu, kamnolomih marmorja, oljčnem olju in medu ter turizmu. V preteklosti je bil otok znan po rudarstvu (železo, oker, kovine, predvsem svinec, srebro, zlato in baker). Bizantinci pa so na otoku začeli lomiti marmor. Glavni kmetijski proizvodi na otoku so med, mandlji, orehi, olive (znane oljke Throuba) ter oljčno olje in vino.  Pomembni so tudi ovčjereja, kozjereja in ribolov.

Zanimivo
Na otoku Tasos je živel Stafil, ljubljeni sin boga Dioniza.

PLAŽE na otoku Tasos:
Tasos ima veliko plaž, skoraj vsak zaliv pa ima tudi kakšno gostinsko ponudbo. Povečini so plaže peščene, posebnost pa so marmornate plaže.

Limenas Beach (Limenaki), mestna plaža v kraju Limenas, ki je peščena in ima ob strani leseni podest in senco pod drevesi.

Saliara (znana kot marmornata plaža ali »marble beach«) je plaža ca. 5 km južno od mesta Limenas, do katere vodi lokalna makadamska pot. Plaža je znana po belem marmorju, ki daje lepo turkizno barvo morju, zato spominja na tropske. Negativna je edino pretirana gneča.

Še malo naprej do Saliare se nahaja še ena lepa marmornata plaža – Porto Vahty, ki ima še več gostinske ponudbe ter senčnikov in ležalnikov. Ker se nahaja v manjšem zalivu, je tukaj lažje plavati kot na Saliari, kjer so večji valovi.  

Zlata plaža (Golden beach) je še ena peščena plaža, zelo dolga, kjer je nujni senčnik, saj nima nobene sence.

Laguna Giola je v bistvu naravni morski bazen. Čeprav se morda ne boste v njem kopali, pa je vsekakor vreden postanka in občudovanja. Višina skal doseže do 8 m, od koder se lahko kopalci potopijo v čisto vodo. 

Senčniki ležalniki so za goste lokalov brezplačni
Bari ob plažah ponujajo ob minimalni konzumaciji (od 25 evrov za 2 osebi dalje) brezplačno uporabo senčnikov in ležalnikov, ki jo lahko porabite za hrano in pijačo. Povsod so zelo udobni in lepo opremljeni. Zelo priljubljene so »tarzanke«, v afriškem stilu plaže s senčniki in ležalniki. Gostinski ponudniki skorajda tekmujejo kdo bo imel lepše opremljeno.
Parkirišča so tako o plažah kot tudi v mestih povsod brezplačna in jih je dovolj.

Tradicionalne vasice
V notranjosti otoka je veliko zanimivih vasi, kjer življenje teče drugače kot ob obali, na tradicionalni način.

Potamia
Vasica Potamia se nahaja ob vznožju najvišje gore na otoka, to je Ipsarion (1.204 m n.v.). Ime je dobila po obilici vode, ki priteka z gore, zlasti pozimi in spomladi. Na tem severnem delu otoka pade več kot dvakrat več dežja kot na južnih delih otoka. Vas je vzidana v gozdnate predele spodnjih pobočij gore. Ogledamo si lahko modro – belo cerkev sv. Dimitrija, ki je bila zgrajena leta 1845. Eden najbolj znanih ljudi, rojenih v vasi, je priznani kipar Polygnotos Vagis, ki je emigriral in dosegel veliko slavo v Ameriki ter nato velik del svojega dela zapustil vasi. Njegovo delo je razstavljeno v muzeju Polygnotos Vagis.

Maries
Vas Maries (mah-ri-Es) je ena najstarejših vasi na Tasosu in se nahaja v globoki grapi, kjer so bili prej rudniki železa. Prvotno mesto vasi je bilo na hribu nasproti, kjer danes stoji slavni samostan Panagouda, vendar se je v srednjem veku zaradi strahu pred pirati preselila na današnjo lokacijo. Pot do mesta je zelo slikovita in vodi mimo številnih oljčnikov.
Zanimivo je, da je vas imela v preteklosti več žensk z imenom Marija. Po gusarskem vdoru, uničenju vasi in poboju njenih prebivalcev sta preživeli le dve ženski in obema je bilo ime Marija. A bi naj kraj dobil ime po murvah (maries – »mouries«), ki jih je tod veliko.
V bližini vasi se nahajajo večje sladkovodno jezero in slapovi, ki so priljubljena točka turistov.

Ostale vasice na otoku Tasos so še Theologos, Kastro, Kallirákhi, Sotiras, Rachoni in Panagia.

Nakupovanje na Tasosu
Največ trgovin s spominki, tipičnimi grškimi izdelki (timijan, med, olive, oljčno olje, predmeti iz oljčnega lesa, predmeti iz marmorja, pecivo, ouzo, vino…) in ostalo počitniško ponudbo najdemo v mestu Limenas, manjša letovišča pa imajo tovrstne ponudbe manj.

Tags : grški otok tasosotok tasostasosthasosthassos
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1