close
Izleti po Sloveniji

Piran – mesto, kjer vedno znova odkrijemo kaj novega

Piran
Print Friendly, PDF & Email

Ozke in slikovite ulice z lepo okrašenimi beneškimi stavbami, osrednji Tartinijev trg s številnimi dogodki v poletnih mesecih, cerkveni zvonik vrh mesta, Punta s svetilnikom in plažami,  lepi razgledi z obzidja… vse to je Piran! 

Vse poti v mestu vodijo do Tartinijevega trga
Nekdanje ribiško in solinarsko mesto leži na polotoku z rtom Madona, ki je bil poseljen že v predrimskem času. Ime mesta naj bi izviralo iz grške besede pyr, ki pomeni ogenj, ki so nekoč prižigali v opozorilo mornarjem. Po drugi razlagi pa je povezano z rdečkastimi flišnimi kamninami. Mesto  ima srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno stisnjenimi hišami, kar mu daje poseben mediteranski čar.
Prvi postanek v mestu je Tartinijev trg, do katerega prispemo z električnim avtobusom, ki brezplačno vozi od Fornjač (tukaj se nahaja velika garažna hiša, na pol poti med Piranom in Bernardinom), saj je mesto zaprto za avtomobilski promet. Pred dobrim stoletjem je bil trg še vedno pristanišče. Ime nosi po slavnem violinistu in virtuozu Giuseppeju Tartiniju, ki se je leta 1692 rodil v Piranu. V bližini trga se nahaja njegova rojstna hiša s spominsko sobo. Trg krasi velik spomenik temu velikemu violinistu svojega časa. Njegovo najslavnejše delo, sonata Vražji trilček, naj bi po legendi nastala potem ko se mu je v snu prikazal sam vrag, ki je igral na violino. Melodijo je takoj ko se je zbudil zapisal in velja še danes za eno najbolj znanih in najbolj zahtevnih evropskih skladb za violino.

V bližini Tartinijevega trga se nahaja slavna Benečanka, lep primer beneško – gotske arhitekture in najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu. Med leti 1957 do 2016 je bila rdeče barve, nato pa so jo prebarvali v rahlo opečnato barvo, kar je sprožilo kritike med domačini. Stavba iz sredine 15. stoletja je bila v času nastanka last premožnejših piranskih patricijev. Povezana je z zgodbo o dekletu, ki se je zaljubilo  v bogatega beneškega trgovca, domačini pa so ji v času njegove odsotnosti grenili življenje. Na hišo, kjer sta se dobivala, so dali v posmeh opravljivcem vzidati kamnito ploščo z napisom »Pusti naj govorijo«, po katerem je znana še danes.
Ogledamo si lahko še sodno in občinsko palača, ki izvira še iz časa avstro-ogrske monarhije, kamniti steber za zastave, nekdanja obzidnih vrat z ostanki najstarejših obzidij od 7. stoletja naprej, minoritski samostan s križnim hodnikom, številne manjše a slikovite cerkvice itd.
Še lepši razgled pa se ponuja z mogočnega mestnega obzidja na griču Mogoron. Piransko srednjeveško mestno obzidje, ki je prve obrise dobilo že v 7. stoletju, je  stoletja varovalo mesto pred vdori s kopnega in z morja. Obzidje se je širilo postopoma, glede na potrebe in način vojskovanja. Do danes se je ohranilo sedem mestnih vrat, nekdanjih vhodov skozi obzidje v mesto.
Na koncu rta Madona pa velja omeniti svetilnik, ki ga poleg samega ostanka svetilnika in utrdbe s svetilničarjevim stanovanjem sestavljata še cerkev Marije Zdravja in stolp.
Najlepše se je v tem mestu “izgubiti” in iskati vsak dan drugo pot med piranskimi ulicami in uličicami.

Matjaž Javšnik poleti poskrbi s festivalom Zrno soli za pestro dogajanje za najmlajše
Med muzeji velja omeniti Muzej školjk znan kot Čarobni svet školjk s čudovito zgodbo o školjkah in polžih, Pomorski muzej, lep in nazoren Muzej podvodnih dejavnosti ter akvarij in številne galerije.
Na griču vrh mesta se nahaja baročna cerkev svetega Jurija, ki je zavetnik mesta. Ob njej se nahaja slabih 49 m visok zvonik s podobo angela Mihaela. Iz platoja cerkve se ponuja zelo lep razgled na mesto z okolico. V cerkvi smo si ogledali umetniška dela, zaklade župnijskega muzeja in arheološke najdbe.
Zanimiv je tudi Trg 1. maja oziroma Stari trg, ki se ga spominjamo iz mladinskega filma Poletje v školjki.  Danes poteka v mesecu juliju tukaj najmlajšim namenjen festival Zrno soli. Prijetno je posedati v lokalih v bližini ter gledati filme ali predstave na prostem.

Piran:
Tags : benečankamadonapiranpiranske ulicepuntaslovenska obalatartinijev trg
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1