close
Izleti po Sloveniji

Po Lepeni – Velika korita Soče in Šunikov vodni gaj

Šunikov vodni gaj
Print Friendly, PDF & Email

Ob poti iz Vršiča do Kobarida, smo se ob našem počitniškem potepanju po Sloveniji ustavili v dolini Lepene ter si najprej ogledali Velika korita Soče in Šunikov vodni gaj. Reka Soča tudi tukaj postreže s svojo smaragdno turkizno barvo in lepimi razgledi. V Šunikovem gaju pa se poleg lepih razgledov na pretakajoče se vode še energetsko okrepimo. Priporočam ogled obojega. 

Slikovita Lepena
Dolina Lepene je približno 5 km dolga ledeniška dolina v Julijskih Alpah, ena od manjših stranskih dolin Trente. V njej se nahaja istoimenska razložena vas. Območje je leta 1998 prizadel potres, ki je imel žarišče med dolino in Krnskim pogorjem ter je sprožil več skalnatih podorov in močno spremenili relief. Lepena je izhodišče za ogled Velikih korit Soče, Šunikovega vodnega gaja, ljubitelji planinskih pohodov pa se podajo do Doma dr. Klementa Juga na koncu Lepene, ki je izhodišče za obisk Krnskega jezera in drugih planinskih ciljev (Krn, Velika Baba, Veliki Šmohor…)

Velika korita Soče
V začetku doline Lepene si najprej ogledamo Velika korita Soče. S ceste Bovec – Vršič zavijemo v vasi Soča za Lepeno, kjer se kmalu nahaja urejeno parkirišče. Velika korita Soče so nastala v plastovitem apnencu in so ponekod široka le slaba dva metra, na najširših delih pa 7 do 8 metrov. Dolga so ca. 750 m, obdajajo pa jih stene visoke 10 do 15 m. Reka Soča se z mogočnim vrtinčastim tokom preliva iz ene draslje v drugo in s tem močno erodira skalno podlago. Voda v koritih precej niha: v sušnem času je voda v koritih globoka le ca. 3 m, ob povodnjih pa lahko naraste vse do vrha ali pa celo poplavlja. Lep kontrast skalam daje njena smaragdno turkizna barva.
V bližini korit je v poletnem času precej obiskovalcev, ki se tukaj nekateri sončijo, drugi pa kljub hladni vodi celo kopajo.

Mala korita Soče
Malo višje, ob odcepu glavne ceste Bovec – Vršič v smeri proti Vrsniku, je Soča ustvarila še Mala korita. Ta so dolga 100 m, globoka do 6 m in ponekod ožja od 1 m. Čeprav so manjša, so prav tako zanimiva in vredna postanka. Čez njih vodi kamniti most. Parkiramo lahko v bližini kampa Korita in Jelinc.

Za konec še Šunikov vodni gaj
Če po dolini Lepene nadaljujemo pot še naprej, pridemo do manjšega parkirišča ob cesti z info tablo o Šunikovem vodnem gaju. Gre za tematsko pot, krožno in nezahtevno, dolgo ca. 3 km.
Šunikov vodni gaj je območje ob potoku Šunik, ki priteka izpod planine Zagreben in je pritok Lepenjice. Potok Lepenjica tik pred sotočjem s potokom Šunikom izdolbel okoli 100 m dolga in do 10 m globoka korita z zelenimi tolmuni. Voda se pretaka čez skale, v zelene tolmune padajo slapovi… Ob poti opazujemo skale porasle z mahom, prečkamo lesene mostičke. Največ vode je seveda spomladi, ko se topi sneg v gorah. Imajo pa tolmuni svoj čar tudi poleti, ko je voda kristalno čista in zelene barve.
Ob poti so vidni ostanke mlina, ki je tod deloval vse do prve svetovne vojne in stare žage, ki je služila svojemu namenu še v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Pri spodnjem mostu čez Lepenjico je med prvo svetovno vojno potekala glavna preskrbovalna pot na fronto.

Energetsko bogate vode Šunikovega vodnega gaja
Šunikov vodni gaj je energijsko bogato območje, ki prijetno vpliva na počutje. Slapovi in tolmuni so energetsko zelo bogati, blažili naj bi celo nekatera bolečinska in bolezenska stanja. Zdravilni učinek vode izhaja iz dejstva, kot zvemo na info tabli, da lahko naš čustveni sistem, ki je v resonanci  vodo, iz vodnih kapljic vsak trenutek prikliče informacijo, koristno in potrebno za zdravje in dobro počutje.

Tags : dolina lepenalepenamala korita sočesočašunikov vodni gajvelika korita soče
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. F*ckin’ awesome issues here. I am very satisfied to look your post. Thank you so much and i am looking forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1