close
Podzemelj
Print Friendly, PDF & Email

Podzemelj je manjša gručasta belokranjska vas, ki se nahaja pod gričem Kučar in v bližini obmejne reke Kolpe.

Pomembna poznoantična naselbina na Kučarju
Hrib Kučar je bil poseljen že v prazgodovinski dobi, o čemer pričajo ostanki nasipov na južnem vrhu hriba. Tod so odkrili poznoantični naselbinski kompleks iz 5. do 6. stoletja z dvema cerkvama, krstilnico, več stanovanjskimi zgradbami, halštatsko topilnico železove rude in ostanke kovačnice, obdana pa je bila z obzidjem. Po količini najdb sodeč je bilo to eno največjih železnodobnih selišč v širšem južnoalpskem prostoru. Našli so tudi ostanke več grobišč z gomilami ob vznožju hriba. Izkopanine se danes nahajajo v Naravoslovnem muzeju na Dunaju in Narodnem muzeju v Ljubljani.

Iz rimskega obdobja se je ohranil nagrobnik posvečen bogu Silvanu. Vas je bila poseljena tudi v srednjem veku a je izgubila na pomenu.
O mednarodnem pomenu arheološkega območja priča izjava arheologa dr. Phil Mason iz Oxforda, da kdor ne ve, kje je Kučar, ne more opraviti doktorata iz arheologije.
Prvič se vas omenja leta 1279. Janez Vajkard Valvasor jo je opisal s cerkvijo sv. Martina, po kateri se je imenovala. Kdaj se je preimenovala v Pozemelj, ni znano.
Danes spada z malo manj kot 150 prebivalci v občino Metlika in je središče krajevne skupnosti.

Vas prepričala celo štorklje
Na razgledni terasi, ob vznožju Kučarja, stoji župnijska cerkev posvečena svetemu Martinu. Prvič se omenja leta 1279, v 18. stoletju pa je bila temeljito barokizirana. Oltarna neobaročna cerkvena oprema je delo Ignacija Pintarja. Kučar, ki je pod spomeniškim varstvom, poraščajo vinogradi s tipičnimi belokranjskimi zidanicami.

V vasi imajo novo osnovno šolo, ki so jo zgradili leta 2003, po tem, ko je stara šola pogorela, gasilski dom, gostišče, ob reki Kolpi kamp Podzemelj s kopališčem in gostinskim objektom, športno letališče in drugo. Ob kopališču je možnost različnih športnih aktivnosti, poleg zelo priljubljenega raftinga je na voljo tudi adrenalinski park. S pomočjo belokranjskih mojstrov so postavili v sklopu kampa glamping keltske lesene hiške, ki so krite s slamo.
Ob vhodu v kamp so si svoje novo domovanje izbrale bele štorklje. Njihova priselitev naj bilo posledica vojne na Hrvaškem. Prve so se naselile leta 1993, v vasi in okolici pa je skupno danes kar 11 gnezdišč.
Od kampa ob Kolpi vodi na Kučar učna pot, ob kateri so na tablah predstavljene tamkajšnje arheološke značilnosti.

Dejavni in domiselni
Kljub majhnosti vasi, imajo več društev in organizacij kot so športno društvo nogometni klub, prostovoljno gasilsko društvo, Lions klub Podzemelj, društvo kmečkih žena, društvo podeželske mladine, cerkveni pevski zbor, Lovska družina Gradac in Kulturno umetniško društvo Kučar. Slednje je v preteklosti organiziralo zanimiv Poletni karneval mask na vodi. Našemljene ekipe so se na različnih plovilih (splavi, kanuji, čolni itd.) spustile po Kolpi od Krasinca do Podzemlja. V preteklosti so organizirali tudi noč čarovnic in razstavo buč.

Zanimivo je gostišče Veselič, kjer lahko obiskovalci poleg dobre lokalne hrane dobijo posebno vozniško dovoljenje t.i. Svobodnega belokranjskega ozemlja, se vpišejo na vinsko univerzo ali se preizkusijo v peki belokranjske pogače.

Kako je Podzemelj dobil ime

V kučarskem gozdu je živel velikan z dolgo, sivo brado, ki mu je segala do tal. Bradač je bil silak, a krotak kot jagnje. Pastirji, ki so po kučarskih tokavah pasli ovce, so pogosto zašli tudi v podzemsko skvožnjo, kjer je prebival velikan. Posebno ob jesenskih dneh, ko so bila jutra mrzla, a večeri hladni, so se hodili gret k ognju, ki je noč in dan gorel v velikanovi jami. Velikan je bil dobrodušnež in pastirjem ni zameril niti tega, da so se iz dolgočasja zibali na njegovi dolgi, sivi bradi…Nekoč pa je spečemu velikanu hudobni pastir odstrigel brado s škarjami, s kakršnimi strižejo v Beli krajini ovce, pa jo je vrgel v ogenj. Ko se je velikan zbudil in začutil, da je brez brade, je zarjovel, da je odmevalo od Gorjancev. V silni jezi je vse hiše, ki so bile zgrajene na pobočju hribčka Kučar, pometal v dolino, da so se vdrle pod zemljo, on sam pa je izginil kdo ve kam. Še danes se vas pod Kučarjem imenuje – Podzemelj. (Lojze Zupanc, Zaklad pod Kučarjem)

Podzemelj
Občina: Črnomelj, Dolenjska regija

Prebivalstvo: 144 (2018)Kje se Podzemelj nahaja?

Tags : arheologijacerkev sv. MartinakampKolpaKučarOxfordPodzemeljraftingštorklje
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1