close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Pokljuška soteska z naravnimi okni in galerijami v navpičnih stenah

Pokljuška soteska
Print Friendly, PDF & Email

Letos obiskujemo manj znane naravne zanimivosti Sloveniji, ki so v senci večjih in bolj znanih. Nedaleč stran od Vintgarja se na poti na Pokljuko nahaja še ena zanimiva soteska, nekateri ji pravijo tudi luknja – Pokljuška soteska ali Pokljuška luknja. Za ogled slednje ne boste plačali ne vstopnine in ne parkirišča, čaka pa vas več naravnih zanimivosti – galerije, naravna okna…

2 km dolga Pokljuška soteska
Pokljuška soteska oziroma soteska Ribščice je slaba 2 km dolga soteska ob vzhodnem vznožju Pokljuke, nad dolino reke Radovne v Triglavskem narodnem parku. Do 50 m globoko sotesko je v apnenčaste sklade vdolbel nekdanji ledeniški rečni odtok talečega se ledenika na Pokljuki in tako ustvaril največjo fosilno sotesko v Sloveniji. Pot je speljana po suhi strugi nekdanje reke, ob zaključki soteske pa čez viseče lesene galerije skozi le dober meter široko ožino. Pot pelje tudi čez naravni most in skozi poševno jamo z velikimi naravnimi okni, imenovano Pokljuška luknja. Ob poti pa vidimo tudi številne fosilne ostanke.

Pokljuška luknja
Domačini raje kot o Pokljuško soteski govorijo o Pokljuški luknji. Gre za jamski rov s tremi okni, ki leži v spodnjem delu soteske Ribščce. Nekje sem prebrala, da naj bi se tod med begom v Nemčijo skrival Primož Trubar. Skozi luknjo vodi že stoletja pot na Staro Pokljuko in preko rovov na Pokljuko.

Galerije
V času Kraljevine Jugoslavije je bil v prvi polovici 20. stoletja lovski zakupnik na Mežakli, Radovni in delu Pokljuke sam kralj Karadjordjević. Njegovi lovci in gonjači so začeli raziskovati, kje v soteski nad Pokljuško luknjo, jim divjad uide. Ugotovili so, da je soteska težko a vendarle je prehodna. Prehod pod naravnim mostom so zato uredili za ogled. V navpični steni so leta 1930 uredili tehnično zahtevne galerije, ki so jih poimenovali po kraljeviču Andreju.

Kako do Pokljuške soteske
Dostop do Pokljuške soteske je po cesti iz Bleda, preko vasi Zgornje Gorje in Krnica, dostopna pa je tudi z Zatrnika. Od tod sledite smerokazom za Pokljuško sotesko, ki vas pripeljejo do manjšega parkirišča z info tablo.
Krožna pot traja ca. 1 uro in pol.  Glavna pot teče po dnu, stranska pa se odcepi na robove soteske, ki jo povezujejo z Zatrnikom.
Pot skozi Pokljuško sotesko odsvetujejo v primeru dežja ali slabega vremena, saj je pot skozi sotesko lahko nevarna in težje prehodna.
Skozi sotesko vodi slovenska geološka pot, ob kateri opazujemo različne kamnine.

Tags : naravna oknapokljukapokljuška luknjapokljuška soteskapokljuške galerije
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1