close
Malta

Popajeva vas (Malta)

Anchor Bay, Popay village
Print Friendly, PDF & Email

Ena izmed zanimivosti oziroma atrakcij, ki jih je na Malti potrebno obiskati je Popajeva vas (Popeye Village, Sweethaven Village), ki se nahaja v smaragdnem zalivu Prajjet Bay/Anchor Bay. Ta zabaviščni park je nekakšen muzej na prostem posvečen Popaju, kjer je bil leta 1980 posnet film o tem znamenitem liku. To je tisti mornar s tetovažami, ki je rad jedel špinačo in nato postal super močan.

Popajeva vas
Popajeva vas je bila postavljena leta 1979 za namene snemanja istoimenskega filma. Postavljalo jo je 165 ljudi, za izgradnjo pa so potrebovali 7 mesecev. Vas sestavlja 19 lesenih hišic, za katere so gradbeni material (predvsem les) pripeljali iz Norveške in Kanade. Za gradnjo so menda porabili osem ton žebljev in dva tisoč litrov barve. Najlepši pogled na vas je z druge strani zaliva, po katerem v poletnem času vozijo z ladjicami.
Nastala je prikupna vasica, ki je bila uporabljena za namene filma, danes pa privablja številne turiste in jo znajo dobro vnovčiti. Vas ni zanimiva le otrokom ampak tudi odraslim. V ceno vstopnice (11 evrov) je vključena animacija (lahko sodelujete celo v snemanju filma o Popaju), ogled filma, raznovrstne igre (družabne igre, mini golf…), celo porcija pokovke v kinu. Doplačate le pijačo in hrano v restavraciji.

Poznate resničnega Popaja?
Popaj je eden najbolj znanih stripovskih likov vseh časov. Manj znano je, da je navdih za priljubljenega mornarja, ki je moč dobil s pločevinke špinače, bil resničen človek. V mestu Chester, v ameriškem Illinoisu, je v začetku 20. stoletja Elzie Crisler Segar  rad zahajal v lokal in poslušal zgodbe, ki jih je pripovedoval možakar. Ta je v ustih žvečil pipo, imel eno oko in govoril le z eno stranjo ust. Pravili so mu Rocky in je bil v očeh Elzieja pravi junak.
Ko je Elzie odrasel, je postal risar stripov. Ob neki priložnosti je leta 1929 potreboval mornarja, ki bi pomagal nekemu drugemu njegovemu stripovskemu junaku. Spomnil se je na  starega mornarja Rockyja iz otroštva in ga povabil za model za stripovskega junaka. Njegovi stripovski podobi je dal ime »Popeye«, kar je povezano z besedamni »pop« – izbuljiti, skočiti ven in »eye« – oko.

Frank Fiegel in Dori Paskel – Popaj in Oliva
Popajevo oziroma Rockyjevo pravo ime je bilo Frank Fiegel. Rojen je bil leta 1868 kot otrok poljskih imigrantov. Že v mladih letih je postal mornar. Ko se je upokojil, je postal natakar in redar v nekem lokalu in se velikokrat zapletel v pretepe. Ker je v enem izmed njih izgubil oko, so ga začeli klicati »Rocky« (kamnit, trd, skalnat).
Manj znano je, da je tudi lik Popajeve velike ljubezni, visoko in suho Olivo, navdihnila resnična oseba. Segar jo je upodobil po lastnici majhne trgovine v Chesterju, Dori Paskel, ki ji je bila po izgledu in oblačenju podobna.

Strip, risanka in film
Lik Popaja je ugledal luč sveta 17. januarja 1929 v stripu Thimble Thetare, katerega avtor je bil ameriški risar Elzie Crisler Segar. Kmalu je postal eden najbolj priljubljenih stripovskih likov. Z levo roko je reševal vse težave, le pločevinko špinače je moral pogoltniti. Leta 1960 sta se z Olivijo pojavila v prvi risankah, na radijskih postajah so vrteli radijske igre.

Kulisa filma o Popaju
Največji uspeh je doživel Popaj v filmu leta 1980, ki ga je režiral Robert Altman. Snemanje filma po stripovski predlogi se je na Malti začelo 23. januarja 1980 in je trajalo do 19. junija. V kultnem filmu je v vlogi Popaja nastopal igralec Robin Williams, Shelley Duvall pa je odigrala Olivo. Film pripoveduje pa o tem, kako Popaj prispe v obmorsko mestece Sweet Haven in tam spozna ljubezen svojega življenja, Olivo.

Kako do tja?
V neposredni bližini vhoda v Popajevo vas se nahaja avtobusno postajališče (bus št. 101). Številni pa se radi do vasi sprehodijo iz bližnjega letovišča Melieha, do koder je ca. 1,5 km hoje mimo številnih vrtov domačinov. Iz postajališča v Meliehi vozi več avtobusov na vse strani otoka.

Tags : Anchor Baymaltapopajpopaj in olivapopajeva vaspopay village
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1