close
Italija in San Marino

Potepanje ob vhodni obali Sicilije oziroma ob Jonskem morju

Sicilija plaže
Print Friendly, PDF & Email

Naslednje dni smo odkrivali zanimivosti vzhodne obale Sicilije in preizkušali plaže Jonskega morja. Čeprav se nekaj plaž s tega področja uvršča med najlepše na otoku, pa so kar se nas tiče vseeno zmagovalke malce južneje ležeče. Ta del Sicilije je bil najbolj oblegan s turisti. Se pa ob vožnji odpirajo številni izredni razgledi na skrbno obdelana vulkanska tla zasajena z vinsko trto, agrumi, mogočnimi olesenelimi kaktusi, mandljevci, pistacijami…

Letovišče Mascali je Etna v 20-ih letih dobesedno zradirala
Za prvo letovišče, kjer smo prespali štiri noči, smo izbrali Mascali. Tipično manjše italijansko letovišče premore le nove zgradbe, s cerkvijo vred, kar je posledica dejstva, da je mesto skoraj popolnoma uničil močan izbruh bližnjega vulkana Etne leta 1928.

V mesecu juliju bil ob koncih tedna (sobota in nedelja) osrednji del glavne ulice z restavracijami, slaščičarnami in bari, zaprt za promet, na delu ulice so bile postavljene stojnice, na manjšem odru se odvijal glasbeni program.
Najbolj me je presenetilo dejstvo, da ni bilo v kraju trgovin in pekarn, kot smo to vajeni drugje. Dve manjši trgovini sta imeli le po eno vrsto mleka, lubenice, plastične kozarce, paradižnik in to je to. Pecivo in nekaj pekovskih izdelkov sicer dobiš v slaščičarnah, z ostalim pa se je treba preskrbeti v večjih nakupovalnih središčih in trgovinah na obrobju. Sicer pa je na Siciliji za zajtrk priljubljen cannolo (več o tem v posebnem članku posvečenem kulinariki).
Na plaži so bile kot tudi drugje po Italiji številne izposojevalnice senčnikov in ležalnikov ter lepo urejeni bari. Plaža: fini, čisto drobni kamenčki, ki so že na meji s peskom. Sama voda je bila glede na zelo visoke temperature zraka prijetno osvežujoča in predvsem zelo čista, kar je v nasprotju z redkim grmičevjem na obrobju plaže, kjer ležijo kupi smeti. Sicer domačini odpadke ločujejo, a jih vseeno veliko pristane na ulicah in v grmovju.
Daljše plavalne podvige so preprečevali valovi, ki pa so idealni za otroke, ki radi skačejo v njih. Sicer pa Italijani niso veliki ljubitelji plavanja. Raje kot plavajo se namakajo v vodi in pogovarjajo. Odgnale so nas tudi meduze.

Giardini Naxos – živahno zeleno letovišče
Popoldne smo se odločili preizkusiti višje ležeče letovišče Giardini Naxos z dolgo peščeno plažo, ki se nahaja nekoliko južneje od najbolj priljubljenega letovišča ob obali Jonskega morja, Taormine. Giardini Naxos je bil v davnih časih prvo pristanišče Atenčanom, ko so prispeli na Sicilijo. Dodatek Giardini se nanaša na številne vrtove limon. Mestece je ustanovil leta 735 pr. n.š. Calcidesi in je po moči takrat prekašalo bližnja mesta. V borbi grških Aten proti Sirakuzam je bilo 403 leta pred n.š. uničeno, kasneje si je sicer opomoglo, a je njegova vloga bila še vedno manjša od sosednje Taormine. V bližini mesteca se nahaja več arheoloških najdišč iz bronaste dobe.
Do 70-ih let le ribiško naselje, je danes zelo dobra alternativa višje ležeči preveč obljudeni Taormini. Restavracije so preprosto opremljene a z zelo domiselnimi dodatki na mizah, okraski ob pogrinjku so pogosto mladi poganjki oljk, limone, kaktusi in drugo.
Še posebej zanimivi na Siciliji so kaktusi in razne kakteje, ki so ponekod že olesenele in jih sprva zamenjaš za drevo. Eno takih se je nahajalo tudi sredi mesteca Giardini Naxos, v nekakšnem krožišču.
Lepo je bilo zvečer opazovati ljudi, ki so si pripravili večerjo kar na plaži, na preprosti zložljivi mizi in uživali še dolgo zvečer.

Letojanni – kamor vozijo turiste tudi slovenske turistične agencije
Naslednji dan smo se podali na raziskovanje okolice Taormine in mestec v notranjosti otoka. Še pred tem pa smo preizkusili plažo (peščeno, fini drobni kamenčki) v pri Slovencih priljubljenem letovišču Letojanni. Kraj ima zelo lepe plaže in bogato nočno življenje. Njegovo ime je mešanica latinske besede laetum, kar pomeni bogat in arabske ayn, ki pomeni pomlad. Leta 1908 ga je precej uničil potres.

Za sprehod je lep trg pred mestno hišo in župnijsko neogotsko cerkvijo iz leta 1700, lepo obnovljeno leta 1929. Pred njo se nahaja kip domačina, znanega italijanskega kirurga, Francesca Durante.

Po sledeh Botra v Savoco
Po osvežitvi v morju, pregnali so nas kriki fantka, ki ga je opekla meduza, smo se podali ohlajat v bližnjo vasico Savoca, do katere vodi serpentinasta pot po ozkih cestah nad klifi, ki po drugi strani nudi številne krasne razglede po bližnji pokrajini.
V vasici je bil posnet eden izmed kultnih filmov »The Godfather« (»Boter«) Francisa Forda Coppola. Režiser je menda letoval na Siciliji, ko ga je v mirni in tihi Savoci navdušila majhna cerkev in kmalu je pripeljal na to mesto svojo filmsko ekipo. Savoca je tako danes del Hollywoodske zgodovine. Ključna filmska prizorišča še dandanes ostajajo podobna kot v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bil film posnet.
Obvezni postanek je treba narediti v legendarnem Baru Vitelli, kjer je mafijski boter spoznal svojo prvo ženo. Zunanjost bara se je od nastanka filma sicer precej spremenila, a še vedno zlahka prepoznamo podobnost. Danes ga prekriva rastlinje, v notranjosti pa si lahko ogledamo slike in spomine iz legendarnega filma. Naročili smo tudi Granitas – tipično italijansko ohlajeno ledeno pijačo z limono, s katero se so odžejali tudi junaki filma, a me je bolj prepričala pistacijina različica. Še vedno se ob vhodu nahaja miza, kjer sta v filmu Boter sedela Michael Corleone in Apollonijin oče, gospod Vitelli.
Obvezen postanek je tudi v skromni cerkvi svete Lucije, kjer se Michael Corleone  poroči s svojo prvo ženo.
Ob sprehodu po mestecu smo naleteli na številna drevesa mandljevcev, ogromne kaktuse in veliko zanimivih razgledov.

Preveč obljudena Taormina, ki zaradi gneče po krivici razočara
Naslednji cilj je bila Taormina, ki jo priporočajo kot obvezni postanek vsi vodniki in zapisi o Siciliji.

Mene je malce spominjala na Budvo. Slikovito mestece, dostopno preko ovinkaste ceste ali pa na z gondolo, je sicer res zelo lepo, a v poletnem času prepolno turistov. Gneča na ulicah te kaj kmalu odvrne od odkrivanja njegove bogate zgodovine. Veliko je restavracij, kavarnic, slednje so lepo urejene tudi z blazinami po stopniščih. Do ostankov grškega romanskega gledališča zgrajenega na steni nad morjem v 2. st. pred n.š. nismo niti prišli. V amfiteatru  poteka vsakoletni filmski festival, ki ga obiščejo številni hollywoodski zvezdniki, pa tudi glasbeni festivali.
Po slikovitih uličicah polnih restavracij in trgovin smo se podali do Piazze IX Aprile z mogočno cerkvijo St. Giuseppe, kjer turisti radi ob večerih opazujejo sončni zahod, poslušajo enega izmed mnogih večernih koncertov, saj umetniki in glasbeniki napolnijo trg. Lep je tudi Piazza del Duomo, kjer stoji taorminska katedrala (Duomo di Taormina).
Taormina velja za mondeno mestece s prijetno klimo. Tukaj naj bi nastal znani roman »Ljubimec Lady Chatterley«, delo pisatelja Davida Herberta Lawrence-a. V mestu so našli zavetje številni umetniki, od Goetheja do Woodya Allena. V mestu že več kot 50 let prirejajo filmski festival, ki privabi številne zvezdnike. Mestece je bilo kulisa filmu »Le Grand Bleu« (»Velika modrina«).

Malce vzpona, pa je v Castelmoli turistov že manj
Za razliko od Taormine, je bilo toliko bolj zanimivo in veliko manj obljudeno manjše srednjeveško mestece Castelmola. Do mesteca na vrhu hriba nad Taormino pridemo po vijugasti cesti ali pa avto pustimo tik za Taormino in se do vrha odpravimo peš. Z vrha se ponuja zelo lep razgled na bližnjo pokrajino pod njo. V prodajalnah spominkov lahko kupimo okusno mandljevo vino. Ob cerkvi pa se nahaja zanimiv bar posvečen moškemu spolnemu udu, na katerega spominja vse v lokalu, od kljuke na vratih, do skodelic, okraskov…
Na koncu smo se ustavili še na prav tako zelo opevani plaži Isola Bella. V času nizke vode je dostopna preko peščene plaže, v času višje vode pa se obiskovalci radi sprehodijo do nje po vodi. Na otočku se nahaja veličastna palača Borromeo in cvetoči vrt z jamami, terasami in fontanami.
Celotno področje, pravijo mu tudi Riviera limon, je znano po številnih nasadih agrumov, kaktusih in kaktejah,  oljke, sadja, lubenic in melon, paradižnikov in vinska trta. Pravi raj na svetu.

Vzhodna obala Sicilije:

Tags : bar vitelibar vitellibotercastelmolaEtnagiardini naxongranitaisola bellaletojannimafijamascalisavocasicilijataorminavzhodna obala sicilije
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1