close
Ljubljanski zmaj
Print Friendly, PDF & Email

Če boste izbrali za enodnevni izlet po Sloveniji Ljubljano, se boste srečali tudi z ljubljanskim zmajem. Mesta Ljubljane si skorajda ne moremo predstavljati brez njenega simbola – zmaja, ki ga v mestu srečamo na vsakem koraku. Ponazarja moč, pogum in veličino. Povezan pa je tudi z bližnjo Vrhniko. Veste od kod izvira?

Legenda o Jazonu in argonavtih
Legenda pravi, da je grški mitološki junak Jazon s tovariši Argonavti ukradel Aitesu, kralju Kolhide ob Črnem morju, zlato runo. Najspretnejši grški graditelj mu je zgradil ladjo s petdeset veseli iz lesa, ki v morju ne strohni. Ladja Argo je dobila ime po graditelju in pomeni hitra. V begu pred zasledovalci so namesto proti Egejskemu morju pomotoma zašli v ustje reke Donave. Pluli so tudi po Savi in Ljubljanici. Blizu izvira Ljubljanice so morali prezimiti. Spomladi so ladjo Argo razstavili in jo kar na ramenih prenesli do obale Jadranskega morja, kjer so jo sestavili in nadaljevali pot naprej proti Grčiji.
Po legendi so ob prihodu na območje današnje Vrhnike naleteli na veliko jezero in barje, kjer je živela močvirska pošast. To naj bi Jazon v junaškem boju pokončal. Pošast naj bi bila ljubljanski zmaj. Jazon je tako postal po legendi prvi Ljubljančan. Po zgodbah povezanih s to legendo naj bi celo obstajalo posebno štetje od Jazonovega prihoda naprej.
Še ena izmed zgodb povezanih s to legendo pravi, da je ob strašnem viharju ladji grozilo, da trešči ob skale v Velikem Močilniku. Pogumni Jazon je s svojo veliko trdo pestjo udaril po steni, ki se je vdala in s pestjo zasidral ladjo. Če boste dobro pogledali v skalo nad izvirom Velike Ljubljanice, naj bi bile sledi vidne še danes.

Po drugi razlagi je zmaj povezan s srednjeveškim viteškim svetnikom sv. Jurijem
Po drugi in bolj realni zgodbi pa naj bi bil zmaj povzet po sredjeveškem viteškem svetniku sv. Juriju, ki je zavetnik kapele ljubljanskega gradu. Kot lahko sklepamo iz fesk in kipov, Jurij pogosto s kopjem ubija zmaja. Zmaj pri tem predstavlja staro verovanje prednikov oziroma simbolično zmago krščanstva nad prejšnjim poganstvom.
Posvetitev grajske kapele svetemu Juriju je povezana s srednjeveškeo željo po simbolni zmagi nad starodavnim verovanjem. Nosilci kulture žarnih grobišč so imeli utrdbo in častili svojega boga že v antičnih časih. V slovanski mitologiji je zmaj ponazarjal ponazarjal boga Velesa, nasprotnika Peruna, vrhovnega slovanskega boga. Perun je bil čaščen ponavadi na hribu, Veles pa nižje, običajno v bližini tržnice.

Zmaj in ladja Argo sta del ljubljanskega in vrhniškega občinskega grba
Po eni izmed razlag naj bi se zmaj razvil iz dekoracije na srednjeveškem ljubljanskem mestnem grbu. Najprej naj bi  ta predstavljal le mestno obzidje oziroma mestna vrata. Zmaj kot drobna žival je bil sprva le okras nad grbom, v baroku pa postal del grba.
Osrednji motiv vrhniškega grba predstavlja Jazonova ladja na valovih Ljubljanice. Ladja ima belo jadro in sedem parov vesel. Argonavti so po tej zgodbi tudi ustanovitelji Vrhniko. Če verjamemo zgodbi ali ne, Vrhniko oziroma takratnji Nauportus je omenjal v povezavi z antično pripovedko o argonavtih že rimski zgodovinar Plinij. Vrhnika je bila v preteklosti pomembno prometno križišče, ki je cvetelo zlasti v rimskem obdobju. Tu so prekladali po kopnem prispelo blago na ladje, ki so po Ljubljanici in Savi plule proti vzhodu.

V Ljubljani srečamo zmaja na vsakem koraku
Zmaj je danes del grba številnih ljubljanskih stavb, na registrskih tablicah Ljubljane, pokrovih kanalov, na stopnicah grajskega stolpa in še kje. Po drugi svetovni vojni so ga uporabljala različna podjetja, od etiket za steklenice piva, za ime tovarne baterij, na škatlici znamenitih ljubljanskih cigaret Filter 57, kot nagrada za modne dosežke, simbol športnih klubov, maskota, spominek, priljubljeni junak pravljic in pesmic in še kaj.
Največ na kupu pa jih srečamo na Zmajskem mostu čez Ljubljanico. Tu se nahajajo na podstavkih na štirih vogalih štirje veliki zmaji, skupaj z manjšimi ki krasijo most pa jih je kar 20. Kot zanimivost so sprva bili predvideni kipi krilatih levov, ki so bili kasneje zamenjani s simbolom Ljubljane.

Zlato runo – kožuh krilatega ovna
Po legendi so to bogastvo hranili v zahodni gruzinski pokrajini Kolhidi ob Črnem morju. Grški vojskovodja Jazon, ki naj bi živel v času pred trojansko vojno, je zbral pomorščake in z ladjo Argo so odpluli proti Kolhidi. Ukradeno zlato runo bi mu omogočilo postati tesalski kralj.

Tags : družinski izletjazon in argonavtiLjubljanaljubljanski zmajzgodba o argonavtihzmajzmajski most
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1