close
Grad Miramare
Print Friendly, PDF & Email

Nedaleč stran od središča mesta Trst se nahaja zanimiv grad Miramare (»Castello di Miramare«), ki je kot iz pravljice.  Za svoje domovanje si ga je izbral Maksimilijan Habsburški, ki je tu želel bivati s svojo ženo Šarlote. A ima njuna zgodba žal tragični konec. Ostal pa je čudovit dvorec, ki si ga je možno ogledati.

Maksimilijan je želel iz vsake sobe videti morje
Grad s fasado iz belega istrskega kamna je bil zgrajen med leti 1856 – 1860, po naročilu avstrijskega nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburškega (kasneje znan kot Maksimilijan I. Mehiški, 1832 – 1867), mlajšega brata cesarja Franca Jožefa. »Miramar« v španščini pomeni »pogled na morje« in odraža željo lastnika, da bi iz vsake sobe lahko občudoval morje. Bil je velik ljubitelj morja in si je izbral Trst za sedež svoje rezidence. Po legendi naj bi ga neke noči na morju zajelo neurje in naj bi znašel zavetje pri slovenski družini v grljanskem zalivu. Ker ga je rt tako zelo očaral, ga je kasneje odkupil in dal zgraditi dvorec zase in ženo – belgijsko princeso Šarloto.

Usoden odhod v Mehiko
Grad naj bi prvotno imel tri nadstropja, a se je Maksimilijan, ki je gradnjo financiral iz lastnih sredstev, zaradi pomanjkanja denarja tretjemu nadstropju odpovedal. Zaključka del pa ni dočakal tudi zaradi ambicioznosti lastnika, ki je živel v senci velikega brata in naivno sprejel ponudbo francoskega cesarja Napoleona III in zasedel majavi mehiški prestol. Par je v Mehiki naletel na državljansko vojno, Šarlote se je zato kmalu vrnila v Evropo po pomoč, a se je Francija odločila raje umakniti iz Mehike kot mu pomagati. Maksimilijana so republikanci usmrtili, Šarlote pa se je, ko je za izvedela za njegovo tragično smrt, zmračil um. Nekaj časa je še živela na gradu Miramare, nato pa so jo sorodniki preselili v Belgijo.  

Miramarsko prekletstvo
Po njegovi smrti je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanom, v tridesetih letih 20. stoletja pa je v prvem nadstropju živel Amadej Savojski, vojvoda Aoste (1898 – 1942).
Dvonadstropni grad ima 21 sob. Njegova umetniška dela in pohištvo so bila med 1. svetovno vojno preseljena na Dunaj in si razstavljena v palačah Schönbrunn in Belvedere. Danes je grad urejen kot muzej. V pritličju si je mogoče ogledati zasebne prostore Maksimilijana in njegove žene. V prvem nadstropju se nahajajo razkošnejši reprezentativni prostori za goste in v slogu tridesetih let preurejeno stanovanje Amadeja Savojskega.
Gradu naj bi se držalo »miramarsko prekletstvo« – veliko gostov, ki so v gradu bivali, je umrlo v tujini – Amadeo Savojski je umrl v Nairobiju zaradi tuberkuloze, cesarica Elizabeta (Sisi) je umrla na potovanju po Švici, nadvojvoda Franc Ferdinand v atentatu v Sarajevu…

Lep park in čudoviti razgledi
Grad obdaja lep, 22 hektarov velik park z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Maksimilijan deloma prinesel s svojih potovanj. Sprehodimo se lahko do grajskega kopališča in priveza. Obvezno se je treba sprehoditi okrog gradu, saj se ponuja lep razgled na morje in okoliške kraje.  V sklopu parka je manjša kavarna.

Koristne informacije
Vstopnina znaša za odrasle 8 evrov, za mlade stare 18 do 25 let 5 evrov, do 18. leta pa je ogled brezplačen. Na voljo so tudi avdio vodniki, ki jih je možno ob doplačilu 4 evre najeti tudi v slovenskem jeziku.

Kje se grad Miramare nahaja?

 

 

Tags : castelo miramaregrad miramaremaksimilijan habzburškimiramarešarlotetrst
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1