close
Steyr advent
Print Friendly, PDF & Email

V predbožičnem decembrskem času avstrijska mesta, večja in manjša ter celo nekatere vasi zadihajo na prav poseben način. Lepo vzdušje je tudi v mestu Steyr. Praznično razkošje s številnimi omamnimi dišavami se skoraj ne more kosati z ostalimi evropskimi. Takrat zaživijo t.i. Christkindlmarkti ali po naše Jezuščkove tržnice, pri nas bolj znane kot predbožični ali adventni sejmi, ki so decembra središče dogajanja. Kljub temu, da na stojnicah ne ponujajo ravno uporabnih predmetov, se vseeno da najti poceni in predvsem izvirna darila. So pa ti sejmi bolj znani po dobri kulinariki, omamno dišečih sladkih punčih, kuhanem vinu, medenjakih, kuhanih klobasah ter drugih dobrotah za oči in želodec. Večina se jih odpre s prvim adventnim koncem tedna in trajajo do božiča, ko se zaprejo.

Avstrijska prestolnica traktorjev
Prav gotovo poznate rdeče traktorje znamke Steyr, ki nosijo ime po istoimenskem mestu. Leta 1947 se je tu rodila legenda kmetijske mehanizacije, ki je še danes med vodilnimi na avstrijskem trgu. Poleg rdečih traktorjev je mestu poneslo sloves daleč naokrog prav adventno dogajanje, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih in najlepših ne le v Gornji Avstriji ampak v celi državi.

Prva adventna sobota je bila tod že ovita v sneg in precej mrzla. Vendar je bila celotna pot, ki vodi tudi do tja po lokalnih cestah kljub sneženju dobro urejena in očiščena. Parkirali smo pred enim izmed trgovskih centrov na obrobju in se odpravili na odkrivanje mesta. Pred samim središčem mesta smo si mimogrede ogledali manjši sejem ekoloških vrtnin, na katerem so kmetje iz okolice v rokavicah in z nasmeškom na licih prodajali sezonsko sadje in zelenjavo.

Pravi Božični muzej
Pot smo nadaljevali proti staremu dela mesta, ki je dokaj majhno in se da ogledati v kratkem času. Najprej smo se podali na ogled zgornjega dela mesta, ob sotočju rek. Hiše ob reki ovite v snežno odejo, zamrznjena reka in številni okraski so mesto naredili res kot iz pravljice.

Med pohajkovanjem in opazovanjem lepo okrašenih okenc starih hiš, smo blizu mogočne baročne cerkve sv. Mihaela, v lepo ohranjeni mogočni stari hiši, v kateri je nekoč domovala deželna bolnišnica, naleteli na pravi Božični muzej. Ker tega ni mogoče videti vsak dan, smo si ga seveda ogledali. Blagajničarka nam je svetovala, da je največje doživetje ogled muzeja z doživljajskim vlakcem, ki je odpeljal že čez pet minut. Posajeni v nekakšne sedeže podobne otroškim kolesarskim, smo se vriskajoč ob drvenju lokomotive navzgor in navzdol smejali in opazovali božične navade in obrede iz celega sveta, med drugim smo spoznali tudi kako ga praznujejo na toplem v Avstraliji. Zelo lepa je tudi zbirka punčk in hišic ter angelčkov. Na koncu pa smo se sprehodili še po muzeju, v katerem si lahko ogledamo kar 14 tisoč božičnih okraskov iz različnih materialov, novoletnih jelk in adventnih venčkov ter vsega drugega kar spada k prazničnemu decembrskemu vzdušju. Težko je izpostaviti karkoli, saj so vsi razstavljeni predmeti zgodba zase in vzbujajo nostalgijo po starih časih. Na koncu lahko v prodajnem delu kupimo božična darila, predvsem lokalne kulinarične in obrtniške izdelke, še posebej mikavne so čokolade nenavadnih okusov znamke Bachhalm.

Steyr je upravičeno del mednarodne mreže božičnih mest
Od tu smo nadaljevali preko sotočja rek do starega mestnega jedra. Le-to je podobno muzeju na prostem. Stari mestni trg obkrožajo veličastne in lepo ohranjene meščanske gotske, renesančne in baročne hiše. Najslavnejša med njimi je gotska Bummerlhaus iz 13. stoletja.

Mestece je uspelo ohraniti nekdanji šarm. Ponuja vse kar naj bi simboliziral advent: zbliževanje s samim seboj in svetom in to v okolju prave zimske pravljice, kot iz kakšnega filma. Čeprav sam adventni sejem po velikosti zaostaja za solnograškim, dunajskim ali salzburškim, pa v primerjali z njimi ni toliko skomercializiran, stojnice niso nabito polne razne neuporabne šare. Še posebej mamljive so lepo okrašene in udobne stojnice s kuhanim vinom, punčem in klobasami, ki so pravi raj za fotografiranje. Adventne stojnice se nahajajo na več mestih in jih hitro obhodimo. Bogato je spremljevalno dogajanje, ki je še bolj zanimivo kot sami sejmi. Pred mestno hišo lahko prisluhnete koncertu adventnih in božičnih pesmi, si ogledate predstavo Steyrer Kripperl zadnjega tovrstnega lutkovnega gledališča v Srednji Evropi. Po mestu hodijo in pripovedujejo zgodbe davnih časov nočni čuvaji. Lahko se zapeljete z muzejskim vlakom po najstarejši avstrijski ozkotirni železnici ali pa s starim poštnim avtobusom do Christkindla.

Tradicija Christkindl
Čeprav nimam slabe orientacije smo se na poti do bližnjega Christkindla, kjer stoji cerkev skoraj izgubili oziroma jo iskali kar nekaj časa. Oznake so slabe in morda je še najbolje slediti kakšnemu večjemu avtobusu. Sicer pa je cesta zelo ozka in deluje kot dovoz do kakšne hiše. Po manjšem kroženju in nasvetih par domačinov smo to znamenito cerkev, ki je »kriva« za današnjo slavo decembrskega Steyrja le našli.

Po legendi so okrog leta 1695 redovnice podarile bolnemu domačinu Sertlu, ki je imel epileptične napade, voščenega Jezuščka. Meščani so ga dobro poznali in imeli radi, saj je imel veliko pomembnih funkcij. Bil je vodja gasilcev, mestni stolpni čuvaj, kapelnik, zvonar in drugo. Jezuščka je shranil na osamljenem kraju v bližnjem gozdu, v deblu stare jelke, kjer je molil in po dolgih letih molitve ozdravel. V zahvalo je postavil leseno kapelico, ki je postala priljubljena romarska točka. Med letoma 1702 in 1708 je iz nje nastala današnja baročna cerkev. Nad glavnim oltarjem so shranili voščeno figurico, za glavnim oltarjem pa deblo smreke.

Božična pošta
Od leta 1950 deluje nekoliko naprej od omenjene cerkve, v sklopu hotela in restavracije Christkindlwert Božična pošta. Z lastno poštno številko A-4411 in uradnim imenom Božična pošta lahko od tu pošljete dobre želje svojim najdražjim. Odprta je le v adventnem času, pa vse do praznika Svetih treh kraljev. Poseben pečat in znamke z motivi iz cerkvenega življenja se iz leta v leto spreminjajo in s tem privabljajo tudi številne filateliste. V predprazničnem času oddajo ogromno pisemskih pošiljk na vse konce sveta. Na pošti je zaposlenih okrog 20 ljudi, ki vsako obdelajo ročno. Najštevilnejša so pisma otrok iz vsega sveta, ki pošiljajo svoje želje v obliki besedil, risbic ali pesmic. V vseh teh letih se jih je nabralo ogromno. Delček izmed njih je razstavljen v prostorih pošte. Zelo hitro po želji izdelajo tudi osebno znamko.

Jaslice tako in drugače
V bližnjem župnišču se skriva še en adventni presežek. To so mehanskem jaslice, ki so dolgo veljale celo za največje tovrstne na svetu. V začetku dvajsetega stoletja je v mesto prišel iz Češke mladi Karl Klaud (1855–1939). Zaposlen je bil v tovarni pušk, v prostem času pa je rad rezbaril različne figurice iz lipe, hrasta in plutovine. Lotil se je največjega življenjskega podviga, izdelave največjih mehanskih jaslic na svetu. Danes lahko občudujemo skoraj 300 figur v velikosti 10 centimetrov, izrezljanih iz lipovega lesa in oblečena v oblačila iz naravnih materialov, ki ob pogonu oživijo in se pomikajo skozi biblično deželo. Za oživitev jaslic je uporabil kar verigo iz navadnega kolesa, na prvi pogled preprost sistem deluje še danes. Ob pripovedovanju vodnika spoznamo božično zgodbo. Pripoved spremlja orgelska glasba, ki je prav tako del jaslic. Razstavljene figure svete družine, pastirci, ovčke, trije kralji, Jezus, Adam in Eva, Noe z ladjo, Abraham z Izakom, Mojzes z desetimi zapovedmi ter druge zgodovinske in biblične osebnosti se pomikajo v različnih krogih, z različno hitrostjo in pripovedujejo svetopisemske zgodbe.

V nadstropju višje se nahajajo še ene jaslice, nič manj zanimive in prav tako posebne, ročno izdelane orientalske jaslice Ferdinanda Pöttmesserja. Posvetil jim je celo desetletje, razdeljene pa so na štiri dele. Pri tridesetih leti je pustil trgovski poklic in se popolnoma posvetil rezbarjenju, brez kakršnega koli predznanja. Izrezljal in oblekel je kar 778 figur.
V samem Steyrju je razstavljenih jaslic še več, mesto ima najbolj pestro zbirko jaslic iz različnih obdobij in materialov. Leta 1850 so prvič uprizorili božično zgodbo v jaslicah, ki so v resnici lutkovno gledališče. Danes si dobro uro trajajočo predstavo lahko ogledamo vsak dan med Miklavžem in Sv. tremi kralji. V začetku 90. let so na osrednjem mestnem trgu postavili nenavadno, umetno drevo v obliki jaslic. Na reki Enns pa postavijo jaslice kar na splavu. V četrti Steinbach so zbrane jaslice z vsega sveta.

Zanimivo o mestu Steyr
Mesto Steyr je nastalo na sotočju rek Enns in Steyr. Nahaja se približno 50 km pred Linzem. Po njem je dobila ime cela štajerska dežela. Nekoč je bilo to mesto obrtnikov, saj so dajali trije prekopi in stičišče dveh pomembnih rek, prek katerih se pne kar 119 mostičkov in brvi, veliko energije za kovačije, mline in žage. Oglejte si Taborski stolp, cerkev sv. Mihaela, sv. Agidiusa in Kolomana in druge. Mesto je najbolj znano po tovarni traktorjev.

Decembra obiskovalci prihajajo iz Avstrije in sosednjih dežel Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske, med njimi smo srečali tudi nekaj Slovencev, predvsem mladih družin z manjšimi otroki ter avtobusnih izletnikov različnih slovenskih agencij.
V mestu je dobil idejo za sloviti samospev in godalni kvartet Schubert.
Krščansko dete, kakor bi lahko prevedli Christkindl, je značilno za nemški prostor že stoletja pred njegovo »konkurenco« z rdečo kapuco in plaščem. Sčasoma je prerasel v darežljivo osebo v podobi angela.

Mesto Steyr
Zvezna dežela: Gornja Avstrija

Prebivalstvo: 38.347 (2016)
Najpomembnejša podjetja: AVL Commercial Driveline & Tractor Engineering, BMW Motors, GFM Steyr GmbH, MAN, NKE AUSTRIA GmbH, Profactor, SKF, Steyr Motors, ZF SteyrKako do tja?

 

Tags : adventni izletiBožičBožična poštaBožični muzejjaslicepredbožični izletiSteyr
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1