close
Monošter terme
Print Friendly, PDF & Email

Eden izmed prepoznavnih znakov Madžarske so poleg paprike in »gulaša« številna kopališča. Lahko bi rekli, da so Madžari s kopanjem skoraj zasvojeni. Zelo radi se namakajo v topli vodi, zato so si v še tako majhnem kraju omislili bazen. Zraven seveda spada obvezno savna in knajpanje. V zadnjem desetletju so nastala številna sodobna kopališča z ogromnimi vodnimi parki, ki niso primerljiva le z našimi, nekatera spadajo med največje v Evropi. Katera so nam Slovencem bližnja madžarska kopališča?

Madžari so dvignili termalno-kopališko ponudbo na zavidljivo raven
Vroče vrelce so Madžari znali ceniti že zelo zgodaj, v njih naj bi se nekoč grel celo kralj Matija Korvin. Prva kopališča so zgradili Otomani.
Na Madžarskem termalna voda bruha na površje iz okrog 135 vrelcev. Geologi so ob njih sprva upali na nafto, a je skoraj vsaka vrtina odprla pot termalni vodi. Vendar so brizgajoči izviri zdravilnih voda prav tako zelo donosni, o čemer priča nekaj čez sto madžarskih zdravilišč in term v katerih ponujajo različne zdravstvene terapije ter vodno zabavo za vse generacije. Vrhunec je gradnja kopališč dosegla v zadnjih dveh desetletjih, ko so termalni bazeni rasli kot gobe po dežju in rešili marsikatero vas pred propadom.

Heviz, mesto z dolgo zdraviliško tradicijo
V bližini Blatnega jezera se nahaja najbolj znano, eno najstarejših in najpomembnejših kopaliških in zdraviliških mest na Madžarskem – Heviz. Nastalo je ob termalnem jezeru, največjem tovrstnem v Evropi. Temperatura jezera je 33° C in je primerna za kopanje na odprtem tudi pozimi, ko pade le za kakšno stopinjo ali dve. Na dnu jezera se nahaja termalni izvir, ki izbruha kar 36 tisoč litrov vode na minuto. Zato se voda v jezeru zamenja v le dveh dneh, kar omogoča ohranitev tako visoke temperature, po drugi strani pa ravno zato v njem ni življenja. V takih pogojih uspeva le posebna vrste lilije. Dno jezera je plitko, zato je po njem možno tudi hoditi. Prekriva ga debela plast zdravilnega blata, ki ga prav tako kot vodo uporabljajo v zdravstvene namene. Blagodejno naj bi vplivalo na počutje človeka. Vendar čas kopanja naj ne bi bil daljši od 30 minut.

Zanimiva je tudi legenda o nastanku imena, po kateri naj bi nekoč kmet, ker je moral v veliki vročini delati na njivi, jezno in globoko zasadil motiko v zemljo, nato pa je iz nje bruhnila voda. Presenečen je zakričal »hej viz« kar bi lahko prevedli kot »hej, voda«.
Prvi obiskovalci, plemiči in bogataši, so tu letovali že ob koncu 18. stoletja, ko so začeli izvajati prve terapije pod zdravniškim nadzorom. Ograjen kopališki kompleks obdaja prijeten park z lepo urejenimi cvetlični nasadi. Mesto ima danes zelo razvito vso pripadajočo turistično infrastrukturo zgrajeno s pomočjo tujega kapitala in številne (predvsem starejše) turiste iz sosednjih držav (predvsem Avstrije in Nemčije). Temu primerne so tudi cene. Tudi če se ne želite kopati, si za krajši čas ob manjšem doplačilu kompleks in jezero vseeno oglejte, saj je res edinstveno. Nudijo tudi masaže in lepotilne programe ter savnanje, vendar ne bi mogli reči, da kaj od omenjenega posebej izstopa.
Od mejnega prehoda Dolga vas je Heviz oddaljen 75 km.

Le streljaj od avtoceste se nahaja Zalakaros
Na zahodnem delu Malega Balatona (Kis-Balaton) se nahaja do izpred desetletja in pol le manjša vas, danes pa eno najmanjših mestec na Madžarskem, Zalakaros. Vendar je na turističnem zemljevidu Madžarske posebej izpostavljeno. Gospodarstvo kraja je nekoč temeljilo na vinogradništvu, pridelavi sadja in živinoreji, danes pa je glavna panoga turizem. Mestece je lepo okrašeno z rožami, s čimer si je leta 2003 prislužilo naziv Evropsko mesto rož.
Termalna voda, ki so jo odkrili med vrtanjem naftne vrtine leta 1962 je imela kar 96° C. Danes pa prihaja na površje s temperaturo 53° C. Priporočajo jo za lajšanje kroničnih, ginekoloških in revmatičnih bolezni ter artritisa, vendar ima zdravilnih učinkov na telo še veliko več.
Termalno kopališče Granit, ki je bilo zgrajeno že leta 1965, je danes razdeljena na medicinski del z bazeni ter pokrite bazene s povezavo na odprti termalni del. Tu ponujajo veliko različnih storitev, ki so razdeljene na zdraviliški, termalni in zabavni sklop. Prvega bodo veseli otroci in plavalci. Tu so otroški bazeni, tobogani in plavalni olimpijski bazen. Poleg kopanja je velika izbira savn. Morda velja preizkusiti body wrapping s papriko ali cimetom.
V zadnjem desetletju so nastali v mestu številni hoteli, zasebni apartmaji, penzioni in restavracije, vse kar se za sodobno turistično naselje spodobi. Moderni hotel Karos spa je razvil lastni wellness center, najbolj pa je znan po posebnih vodenih savna predstavah. Pri njih si lahko telo razvajate s čokolado, medom ali vinom.
Zalakaros je od Dolge vasi oddaljen približno 76 km.

Zalaegerszeg, kopalni raj ob jezeru Gebarti
V bližini Zalaegerszega so pričeli izkoriščati prvo naftno vrtino že leta 1937. S tem se je začela razvijati industrija, ki je v mesto pritegnila številne priseljence. Število prebivalstva se je početverilo. Kljub temu še vedno velja za eno najbolj zelenih in najbolj cvetočih madžarskih mest, za kar je že leta 1975 prejelo Hildovo nagrado.
Ob jezeru Gebarti je nastal poletni kopališki raj Aquacity, doživljajski park in termalno kopališče. Prvi je pri nas skoraj brez primerjave. Kompleks obdaja velik kamp, ki je zelo živahen v poletnih mesecih in nudi številne aktivnosti. Ob jezeru se nahaja družinam prijazno apartmajsko naselje z lesenimi apartmaji. Ko se vrata vodnega parka zaprejo, pa se poveča obisk notranjega termalnega kopališča. Tudi tu je ponudba bazenov zelo velika in pestra.
Sicer pa mesto ne smete zapustiti brez, da bi se sprehodili po njem in si ogledali vsaj osnovne zanimivosti. Središče mesta je baročni trg s spomenikom Ferencu Deaku, ki se je rodil nedaleč od mesta. Mesto se ponaša še s cerkvijo Marije Magdalene, nekdanjo sinagoge iz leta 1904, najstarejšim madžarskim skansenom iz leta 1968, kjer je predstavljena vaška arhitektura regije Göcsej in druge.
Zalaegerszeg se nahaja približno 55 km od Dolge vasi.

Kehidakustany, prijetno družinsko termalno kopališče
Malo naprej od Zalaegerszega, v smeri proti Blatnemu jezeru, je nastalo moderno in obsežno kopališče v prej manjši vasi Kehidakustany. Termalno vodo so odkrili dokaj pozno, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V vasi se je v tem času pojavila zelo velika brezposelnost, ki so jo rešili z izgradnjo sodobno urejenih term in desetletje pozneje s pomočjo tujih investitorjev domačinom preskrbeli številna delovna mesta.
Termalno kopališče Kehida z bogatim vodnim parkom za vse generacije je priljubljeno predvsem pri družinah. Na površini okrog 2.400 m2 imajo več povezanih bazenov, ogromen tobogan dolg kar 94 m s svetlobnimi efekti, termalni bazen, bazen z gejzirji in masažo z vodnim curkom, divjo reko. Še obsežnejši je zunanji bazenski kompleks, ki je v večini odprt tudi pozimi. Poleg kopanja imajo tudi wellness in spa center s savnami in turško kopeljo. Še posebej zanimiva se mi je zdela ponudba masaže s papriko. Najlepše pa se v soju zvezd namakati v zunanjem termalnem bazenu, ko iz vode uhaja para in mirno ležiš v topli vodi ter opazuješ zvezde. Na voljo so različni paketi: zeleni se nanaša na kopanje, rdeči vključuje še savnanje, beli pa obsega še spa in wellness storitve.
Njihova termalna voda lajša težave gibalnega aparata, pomaga pri zdravljenju poškodb in zlomov ter pri ginekoloških in dermatoloških boleznih. V sklopu kompleksa se nahajata dva luksuzna hotela in lepo urejeni apartmaji.
Kehidakustany je od Dolge vasi oddaljena približno 76 km.

Lenti, kjer vas okrepijo še energetsko
Nekaj posebnega oziroma edinstvenega so sicer manjše, a prav tako zanimive terme v mestu Lenti. Posebnost Lentija je poleg termalnega kopališča energetski park sv. Jurija (Szent György). Področje kopališča je edinstveno v Evropi zaradi zdravilnega talnega sevanja. Zaradi medsebojnega učinkovanja termalne vode in zemeljskega sevanja se bolj spočijemo in si napolnimo baterije. Energijske tokove so odkrili leta 2002 in so označeni s kamni, stičišča, kjer so delovanja energij najmočnejša pa s količki. Priporočajo večkratni sprehod po parku s postanki na stičiščih. Nekaj minut gibanja po parku vas sicer ne bo pozdravilo, zagotavljajo pa, da si boste po nekaj urah preživetih na območju blagodejnega sevanja izboljšali imunski sistem. Dodatna posebnost parka je stičišče kar treh energijskih tokov, kar se v naravi pojavlja zelo redko. Vendar se boste lahko po parku sprehodili le, če prej kupite vstopnico za kopališče, brez namreč ogled ni možen.
Gostom je na voljo več zunanjih in notranjih bazenov (otroški, plavalni, zdraviliški) in delno pokrit doživljajski bazen s toplo vodo, savna, parne kopeli in center lepote. Z natrijevim hidrogenkarbonatom bogata voda blagodejno pomaga pri lajšanju bolečin v hrbteničnem predelu in  sklepih, pri raznih vnetjih in poškodbah.
Lenti je od Dolge vasi oddaljen le 10 km.

Monošter z mediteranskim vzdušjem
V Monoštru (madžarsko Szentgotthard), v bližini slovensko avstrijske meje, so pred slabim desetletjem nastale prav tako sodobno opremljene terme z edinstvenim mediteranskim vzdušjem. Sodijo med najsodobnejše opremljena kopališča srednje Evrope. Gostom, prevladujejo Avstrijci, je na razpolago okrog 1.500 m2 vodnih površin, savne, rimsko kopališče, prostori za športne dejavnosti ter profesionalne spa, wellness in zdraviliške storitve. Kupite lahko vstopnico le za ločen plavalni bazen ali pa tudi za doživljajski bazen s kar tremi velikimi tobogani, divjo reko, masažnim bazenom ter ločenim bazenom s toplo vodo. Za posebno doživetje poskrbi bujno mediteransko rastje, med drugim bananovci. Velika je tudi izbira savn ter wellness storitev. Med drugim ponujajo čokoladno, kokosovo in medeno masažo.
V Monošter pridete preko Martinja ali Budincev, od koder je še približno 18 km vožnje.

Izziv slovenskim termam?
Poleg omenjenih večjih kopališč, ki pridejo v poštev v tem letnem času, obstaja v tem delu Madžarske, ob meji s Slovenijo, še več manjših kopališč in večje število zunanjih. Če pred pet ali deset leti o Madžarskih termah pri nas skorajda ni bilo ponudbe, se danes vse več turističnih agencij zaveda tega aduta in jih pospešeno trži. Povratne informacije gostov so dobre in se radi vračajo. Vendar je cena luksuza tudi na Madžarskem visoka, sploh kar se tiče hotelske namestitve. Zato pa nastajajo hoteli različnih kategorij, za vse okuse in različne žepe.
Kopalnih kart imajo enako kot pri nas več tipov, od celodnevnih do 4 ali 3 urnih, do tistih 3 ure pred zaprtjem bazenov ali po 17.00 uri (ki so iz prakse najbolj ugodni, pa še časovno je to ravno dovolj), do posebnih družinskih, upokojenskih. V primerjavi z našimi so cene kopalnih kart večinoma ugodnejše.
Sistem je večinoma tak, da dobite magnetno zapestnico, s katero ob vhodu do garderobnih omaric odčitate številko vaše garderobne omarice. Če jih imate več, ni nujno, da boste imeli sosednje, včasih je lahko zelo velika razlika med njimi.

Za konec paše še kaj sladkega, za kar so Madžari res specialisti…. cukraszda je po madžarsko slaščičarna, da ne boste predolgo iskali…  

Tags : furdohevizkehidalentimadžarska kopališčamadžarske termemonošterzalaegerszegzalakaros
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1