close
Izleti po SlovenijiMuzeji

Slovenski šolski muzej (Ljubljana) – tako je bilo v šoli nekoč

Šolski muzej
Print Friendly, PDF & Email

Slovenski šolski muzej je eden najstarejših pri nas. Leta 1898, ob   praznovanju 50. obletnice vladanja cesarja Franca Jožefa, je Zaveza slovenskih učiteljskih društev ustanovila s priložnostno razstavo učil vseslovenski šolski muzej. Sprva je služil izobraževanju učiteljev, pozneje pa je postala njegova naloga zbiranje, hranjenje, razstavljanje in proučevanje muzejskih predmetov in druge kulturne dediščine šolstva. V današnjem obsegu pa deluje muzej slovenskega šolstva od leta 1938.

Stalna razstava o razvoju šolstva skozi stoletja
Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem v nekdanji uršulinski šoli prikazuje razvoj šolstva pri nas skozi stoletja vse do leta 1991. Začne se s pokristjanjevanjem in priključitvijo slovenskega narodnega ozemlja v zahodnoevropski krščanski svet, ko so se pri nas razvile prve oblike izobraževanja in vzgoje. Naslednji sklop prikazuje šolstvo v času marčne revolucije in pomladi narodov do prve svetovne vojne. Sledi narodni vzpon in delitev narodnega ozemlja, pa šola med vojno, politične spremembe po vojni in v svetlo prihodnost, ko smo imeli lahko le eno šolo-družbeno angažirano socialistično samoupravno. Šolstvo skozi zgodovino spoznamo na zabaven način z ambientalnimi postavitvami, maketami, zemljevidi, preglednicami, učnimi pripomočki, zvočnimi, računalniškimi in filmskimi prikazi. Med najbolj zanimive razstavne eksponate spadajo računske tablice, stare šolske torbe, izkazi in spričevala, nekdanji pribor za šolske malice in kosila, stari učbeniki in delovni zvezki, šolska naznanila in drugo.

V stari učilnici oziroma šolskem razredu iz konca 19. stoletja lahko doživite pod vodstvom gospodične učiteljice ali gospoda učenika vzdušje v razredu, kot je bilo takrat, s prikazom žive igre zgodovine. Programi so prilagojeni starostnim skupinam. Začetek učne ure naznani šolski zvonec. Pod strogim očesom gospodične učiteljice ali tovariša učitelja učenci na zabaven način sodelujejo pri »pravem« pouku, kot   so ga obiskali njihove babice in dedki. Učenci spoznajo in uporabljajo nekdanje šolske potrebščine. Če ne ubogajo, pa okusijo tudi čar nekdanjih disciplinskih ukrepov: kako je pela leskova palica, klečanje v kotu in sedenje v oslovski klopi.

 

Zelo zanimive so tudi občasne muzejske zbirke in razstave
V sklopu muzeja pripravljajo tudi številne občasne razstave z zanimivimi spremljevalnimi prireditvami. Letos si lahko ogledamo (do konca septembra 2014) občasno razstavo šolskih pisal in opismenjevanja skozi čas. Ta obiskovalcem omogoča interaktivno izkušnjo pisanja s pisali in materiali iz različnih zgodovinskih obdobij.

Ob jubileju književnika, filozofa, pedagoga in skladatelja Jean Jacques Rousseauja in 250. letnici izida njegovega pedagoškega dela Emil ali o vzgoji (1762) so pripravili razstavo z naslovom J-J R/Vznemirjujoči meščan Ženeve/300 Jean Jacques Rousseau 1712-1778.
Ker se pojavlja zanimanje za ustanavljanje šolskih vrtov, slovenske šole pa imajo bogato tradicijo šolskih vrtov, načrtujejo konec oktobra letos odprtje razstave Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri. Z uvedbo obvezne osnovne šole na Slovenskem leta 1869 je bilo v tretjem osnovnošolskem zakonu šolam, predvsem podeželskim, priporočeno, da si uredijo šolski vrt, ki jim bo služil kot učilnica v naravi.
Prirejajo tudi številne posebne muzejske delavnice in pedagoške programe, kot je sumerska delavnica, rimska, lepopisje, izdelovanje šolskih zvončkov, stereotipi o narodih, vezenja, učna ura intuicije in druge.

Pomembne informacije: Slovenski šolski muzej  je odprt od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro ter vsako prvo soboto v mesecu med 10. in 14. uro. Za skupine je po predhodnem dogovoru možen ogled tudi izven rednega odpiralnega časa. Po predhodnem dogovoru izvedejo za skupine učno uro naših babic in dedkov. Vstopnina za odrasle je 2 evra, osnovnošolci, dijaki, študentje in upokojenci  1 evro, družinska vstopnica pa znaša 4 evre.

Lokacija muzeja:

Tags : Slovenski šolski muzejšola nekočšolstvostare šolske klopistari šolski pripomočkistari učbenikitablaučenje nekoč
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1