close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Sprehod po Lendavskih goricah – lepi razgledi, stare domačije in odlična vina

Lendavske gorice, srčasta klop
Print Friendly, PDF & Email

Če se odpravljate na SV Slovenije, je tod ena najbolj obiskanih turističnih točk razgledni stolp Vinarium, ki stoji sredi Lendavskih goric. Ne bo vam žal, če avto parkirate že spodaj v mestu, si ogledate Lendavo, ki kljub »majhnosti« nudi zelo veliko zanimivega in se sprehodite do razglednega stolpa, ki se nahaja v osrčju Lendavskih goric kar peš. Deležni boste veliko lepih razgledov, sprehajali se boste mimo lepo ohranjenih domačih, počitniških hišic in vinotočev. Krožna pot vam bo vzela približno 2 uri prijetnega sprehoda.

Od cerkve Sv. Katarine do klopi ljubezni
Izhodišče in meni najlepša pot je tista klasična, ki se začenja v mestu, ob cerkvi Sv. Katarine. Z leve je od tod viden lendavski grad, mi pa se poti držimo desno. Ob poti vidimo veliko zanimivih hiš, tudi tradicionalne panonske iz ilovice in krite s slamo. Nekatere hiše so bivalne, druge počitniške hišice, tretje za potrebe del v vinogradih. V nekaterih izmed njih lahko tudi prespite v sklopu t.i. razpršenega hotela.
Ko prispemo do razpotja poti, kjer se nahaja klopca ljubezni (to so tiste klopce po raznih koncih Slovenije z lepimi razgledi in srčki v sredini klopi), najprej zavijte desno do cerkve Sv. Trojice.  Pred postavitvijo razglednega stolpa je bila cerkev glavni cilj številnih turistov, danes pa morda po krivici prezrta.

Cerkev z mumificiranim truplom vojaka
Cerkev Sv. Trojice stoji na enem od vinorodnih Lendavskih gričev, na 266 m visokem vrhu, od koder je ob lepem vremenu lep razgled na panonsko nižino proti Blatnemu jezeru in na Prekmurje ter Slovenske gorice. Zaradi ugodne strateške lege so tod postavili utrdbo z razglednim stolpom že zgodaj. Na njeno mesto pa je veleposestniška rodbina Gludovac po zaobljubi postavila leta 1728 cerkev v čast sv. Trojici. Ko so kopali temelje zanjo, so naleteli na krsto. V njej je bilo ohranjeno mumificirano truplo Mihaela Hadika, kapitana vojske, ki je v zmagovitem boju s Turki padel leta 1603. Oddolžili so se mu tako, da so njegovo truplo položili v stekleno krsto in jo postavili v posebno nišo, kamor si jo danes hodijo ogledovat turisti in radovedneži. Cerkev je bila zgrajena v baročnem slogu. Ima manjši prezbiterij, prostorno ladjo z manjšim stropom, pred pročeljem pa zvonik. Nekdaj je bila cerkev znana božja pot, kamor so romali verniki celo iz Madžarske.
Cerkev obdaja najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko občudujemo umetniško izdelane nagrobnike.

Tudi Lendavo so želeli Turki podjarmiti. Ob napadu leta 1603 je graščak Banfy ukazal Hadiku, naj se spopade s Turki in jih zadrži stran od mestnega obzidja. Številčno premočni Turki so Banfyjevo vojsko pobili, Hadik pa je ranjen pobegnil po podzemnem rovu, ki je vodil do gradu, a je pred ciljem omagal in padel v bližini mesta, kjer stoji danes kapelica.  Ena od romantičnih legend pa pravi, da se je zaljubil v lepo Katarino, sestro Banfyja, ki je tej ljubezni nasprotoval. Kapelica je bila velikokrat porušena a so jo zmeraj obnovili, saj je bila zelo znana romarska pot.

Nato pa do razglednega stolpa Vinarium
Od cerkve se vrnemo znova h klopco ljubezni, od koder se ponuja lep pogled na najbolj obiskano točko ne le v Lendavskih goricah ampak v Pomurju nasploh – razgledni stolp Vinarium. Stolp okrogle oblike je visok 53,50 m in ima jekleno strukturo z armirano-betonskim pritličjem, na vrhu pa je zastekljen razgledni prostor, od koder seže pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.
Na vrh se na najlažji način povzpnemo z dvigalom, malce večji a ne prezahteven izziv pa je peš, ko je potrebno premagati 240 stopnic. V pritličnem delu je za obiskovalce na voljo gostinski lokal, vključno s spominki in informativno točko, ob stolpu pa je na voljo lokalna kulinarična in vinska ponudba. Poskusite lahko odlična lendavska vina, prekmursko gibanico, langaše in še kaj.

Nato pa še do najvišjega vrha Lendavskih goric: do Piramide
Razgledni stolp Vinarium ne leži na najvišji nadmorski višini Lendavskih goric. Če to želite doseči, se sprehodite še malce naprej do  Piramide (327 m n.v.), kjer se nahaja na najvišji točki Lendavskih goric kamnito obeležje ter vpisna skrinjica in žig Pomurske planinske poti. Na vrh stolpa, ki spominja na dimnik, se lahko povzpnemo po zunanji železni lestvi. A to ni prvi stolp na najvišji točki goric, na njem so postavili stolp, s katerega je straža opazovala območje in iskala nasprotnikove enoti, že Turki.
Blizu pritegne pozornost več v tradicionalnem prekmurskem stilu grajenih hiš, ki so last Hiše vin Cuk. V znak spoštovanja do zgodovine lahko pri njih pokusite Hadikovo kri, Piroškine solze, Banffy’s. Odlični so tudi njihovi »retaši« (zavitki). Pri Cukovih lahko tudi prespite.

Po krožni poti mimo Kranjčeve zidanice nazaj v Lendavo
V povratku smo se vrnili po krožni poti, ki malo naprej od Piramide kaže v smeri za Lendavo desno navzdol. Tudi ob tej poti lahko občudujemo nekatere lepo ohranjene stare hiše. Posebnost je zidanica nekoč zelo znanega prekmurskega pisatelja Miška Kranjca, ki je označena kot kulturni in zgodovinski spomenik in še vedno čaka na obnovo. V njej nastaja Panonski vinarski kulturni center.

V Lendavskih goricah se muzika spreminja v nekaj posebnega…zakaj vino in muzika gresta tako rekoč z roko v roki po svetu: spravljata ljudi, prestavljata jih na neko drugačno, nevsakdanjo pot, v ljudeh se prebuja nekaj uspavanega, zatlačenega, zatrtega, zadržanega,…« (Miško Kranjec, Strici so mi povedali)

O Lendavskih goricah
Lendavske gorice so osameli podaljšek Goričkega med Kobiljanskim potokom, Krko in Ledavo. Odlična lega, topla peščena in lapornata prst ter ugodna mikroklima omogočajo pridelavo kvalitetnih belih vin kot so laški rizling, renski rizling, beli pinot, peneče vino, dišeči traminec, chardonnay, sauvignon, šipon in številni drugi.  Sestavlja jih vrsta zaselkov, kjer je veliko vinskih kleti, zidanic in v zadnjem času počitniških hišic. Sončne lege so pokrite z vinogradi, ravne terase so njivske, vzhodne lege pa pokrivajo gozdovi akacije in bukve. Ob poti lahko občudujemo  zelo starih lesenih vinskih kleti, kjer imaš občutek, da si se vrnil v neke davne, pozabljene a vsekakor lepe čase.

Podatki o poti:

Izhodišče: cerkev Sv. Katarine (v centru mesta Lendava)

Trajanje poti: za opisano pot smo s kratkimi postanki potrebovali ca 2 uri, odvisno od trajanja postanka na posamičnih točkah.

Pot, ki ni zahtevna in je primerna tudi za sprehod z manjšimi otroki,  mine hitro, ker je ob poti veliko zanimivosti, ki nam pritegnejo pozornost.

Več pohodnih poti: čez območje Lendavskih goric vodi več pohodnih poti: Pot studencev, Opekarniška pot, Pomurska planinska pot, Pot treh grofij, Pot ob meji, Dolinska pot, Pot vode in nafte, Esterhazyjeva pot, Pot svetega Urbana… Več informacij: Planinsko društvo Lendava – PD Lendava .

Tags : hadikkranjčeva zidanicalendavalendavske goricemumijapiramidarazgledni stolpstare prekmurske domačijesv. trojicavinarium
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much definitely will make sure to do not overlook this website and provides it a look regularly.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1