close
Izleti po SlovenijiMuzeji

Orodje in pripomočki kmetov in obrtnikov nekoč (Stara Gora)

Stara Gora etnološka zbirka
Print Friendly, PDF & Email

Na Stari Gori, ki je znana po mlinu na veter, se nahaja v nekdanji stari šoli zanimiva etnološka zbirka starega kmečkega in obrtniškega orodja. Marsikateri starejši obiskovalec se z nostalgijo spominja časov, ko je morda tudi sam uporabljal tovrstno orodje, mladi pa se čudijo, le kaj so s tem nekoč delali.    

Začel je domačin Jožef Čuš
V stavbi nekdanjega šolskega poslopja na Stari Gori v Prlekiji se nahaja muzej, kjer je razstavljeno staro kmečko in obrtniško orodje, ki so ga nekoč uporabljali pri delu kmetje in obrtniki. Prikazana je tudi stara oprema notranjih prostorov kmečkih hiš, gospodinjskih pripomočkov in številni drugi predmeti.
Bogata etnološka zbirka je plod dolgotrajnega zbiranja vaških zanesenjakov in Turističnega društva. Z zbiranjem predmetov, ki so zaznamovali življenje prednikov, je v 60-ih letih prejšnjega stoletja pričel domačin Jožef Čuš (1907–1984), dopolnil pa Jože Čuš ml. Leta 1996, ko je bil dokončan mlin na veter, se je porodila zamisel o razstavi teh predmetov, ki je našla mesto v prostorih nekdanje šole.
Danes za zbirko skrbi Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici.

Pomagali so jih študentje
Predsednik društva Janez Mir je skupaj z etnologinjo in višjo kustodinjo Pokrajinskega muzeja Murska Sobota Jelko Pšajd pred slabim desetletjem organiziral etnološki tabor, na katerem so študentje etnologije in kulturne antropologije ob pomoči mentorjev in domačina Jakoba Kranjca skrbno pregledovati in popisovati 1200 predmetov bivanjske kulture, kuhinjsko posodo, predmete rokodelskih obrti, lova in ribolova, poljedelstva, živinoreje ter šolstva. Predmete so popisali skupaj z narečnim imenom, njegovo uporabo, časom in krajem nastanka, podrobnim opisom posameznega predmeta in jih tudi fotografirali.

Več kot tisoč razstavljenih predmetov v več sobah
Etnološka zbirka na Stari Gori ima danes bogato vsebino lokalnega in širše slovensko goriškega pomena ter obsega več kot tisoč predmetov. V več sobah so razstavljeni predmeti bivanjske kulture, kuhinjsko posodje, predmeti različnih rokodelskih obrti, lova in ribolova, vinogradništva in sadjarstva, šolstva, poljedelstva, živinoreje in šeg življenjskega ciklusa, predvsem smrti in poroke. Posebnost so razna orodja domačih rokodelcev, bogato okrašena in ročno izdelana.
V eni izmed sob je razstavljena zbirka o zrnju, ki s predmeti prikazuje pot zrnja od sejanja do moke, v ostalih sobah pa so zgodbe o kovačih, lončarjih, mizarjih, čevljarjih, sodarjih, vinogradnikih in  vsakdanjem življenju podeželskih ljudi. Ogledate si lahko razne pluge, brane, gospodinjske pripomočke, razno obrtniško orodje in tudi notranjo opremo takratnih kmečkih hiš.
V zunanjem delu muzeja si lahko ogledamo še stari šolski studenec, prešo in viničarsko hišo (»kličaja«). Vodnik po muzeju skozi pripoved o Černelu, vaškem posebnežu, na igriv in hudomušen način predstavi prleško narečje in življenje njihovih prednikov.
V kleti stavbe se nahaja nov Turistično promocijski center.

V šoli poučevala pesnica Katarina Šuler
Zbirka se nahaja v prostorih stare šole, ki sta jo obiskovala med drugim pisatelj Vuk Starogorski in jezikoslovec Fran Ilešič. Na šoli je med leti 1901 do 1924 poučevala znana pesnica Kristina Šuler, ki je pisala med drugim tudi erotične pesmi. Kot mater samohranilko so jo premeščali po več šolah po Sloveniji, svoj mir pa je našla v teh prleških krajih. Leta 1911 naj bi jo obiskal Ivan Cankar.
V neposredni bližini se nahaja lepa baročna cerkev sv. Duha in mlin na veter.

  Kje se Etnološka zbirka nahaja?

Informacije: Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici

Tags : Etnološka zbirka kmečkega in obrtniškega orodjaJožef ČušKatarina Šulerstara gorastari kmečki pripomočkistaro kmečko orodjeTuristično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici
Urednik

The author Urednik

1 Comment

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1