close
Tišina
Print Friendly, PDF & Email

Tišina je tipična obcestna vas, ki se je razvila na Ravenskem – enem izmed ravninskih delov Prekmurja, ob potoku Mokoš. Drži se sosednje vasi Petanjci in nadaljuje v Tropovce.

Ena najstarejših vasi Ravenskega
Po pisnih virih naj bi bilo območje vasi naseljeno že v 14. stoletju. Leta 1233 se na območju sosednje vasi Petanjci omenjata rodovini Petenye in Nadasd, ki sta si delili posest na tem ozemlju. Leta 1366 se vas omenja z današnjim imenom Tišina. Zaselek ob cerkvi pa je bil nekoč znan kot Mesynch oziroma Mešnice.

Danes je Tišina občinsko središče z nekaj več kot 400 prebivalci.

Romanje ob »mali maši«
Sredi vasi si lahko ogledamo župnijsko cerkev Marijinega rojstva. Gre za eno najstarejših pomurskih župnij, ki naj bi obstajala že v 12. stoletju. Cerkev se omenja že leta 1347. Prenovljena in prezidana je bila v 16. stoletju. Konec 19. stoletja pa je njeno baročno notranjost nadomestila novogotska podoba. Posebej dragocen je bil njen zvonik, ki se je do 16. stoletja dvigal nad vzhodnim delom ladje in jo uvrščal med najzanimivejše arhitekturne spomenike na Slovenskem. Dragocen je tudi leta 1606 vzidan renesančni nagrobni kamen barona Karla von Herberstroffa, ki je v 16. stoletju skrbel za preganjane protestante. Cerkev je še dandanes znano romarsko središče. Številni se zberejo na praznik »Male maše«, 8. septembra, na »farnem proščenju«. Ta dan je tudi občinski praznik Občine Tišina.

V bližini cerkve se nahaja obnovljen star vodnjak, okrog katerega so se v preteklosti vaščani radi zbirali.

Rekonstrukcija propadajočega gradu
Omeniti velja tudi tišinski dvorec, ki ga je v 19. stoletju dala zgraditi znana plemiška rodovina Batthyanyi. Predstavljal je primer skromnega, zleknjenega, tipično panonskega opečnega in pritličnega dvorca z lepim in velikim parkom z eksotičnimi drevesi. Dvorec je bil leta 2016 rekonstruiran s pomočjo  občine Tišina in zasebnega partnerja, ki je preuredil objekt v zdravstvene namene.

Nasproti dvorca se nahaja kapelica posvečena vstajenju Jezusa Kristusa. Postaviti jo je dala grofica Ana Apatin.
Na vhodu Osnovne šole Tišina je spominska plošča, posvečena padlim občanom med drugo svetovno vojno.

Več pomembnih duhovnikov
Med leti 1889 in 1913 je v vasi župnikoval narodni buditelj dr. Franc Ivanocy (1857 – 1913), ki si je prizadeval za uporabo maternega jezika in širjenje slovenske knjige ter skrbel za duhovno življenje. Ob 100-obletnici njegovega rojstva so mu na južni strani cerkve postavili spominsko ploščo.

V vasi se je rodil Franc (Ferenc) Hüll (1800 – 1880), slovenski rimskokatoliški duhovnik, dekan Slovenske okrogline in zgodovinopisec.
Tukaj je služboval od 1943 do svoje smrti 2004 kaplan, župnik, dekan in časni kanonik Janez Gregor (1911-2004).

Dobri strelci
V vasi deluje precej društev, kot so kulturno – umetniško, pevska skupina Prekmurci, glasbeno pevska skupina Cvetje v jeseni, nogometni klub, Strelsko društvo Koloman Flisar, Gasilska zveza Tišina, Ribiška družina Radgona, Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Tišina, čebelarsko društvo, lovska družina, Društvo žena in deklet Sončnica in druga.

Ena najbolj znanih in obiskanih prireditev v vasi je Dan repe, ki poteka vsako leto septembra. Organizira ga Društvo žena in deklet Občine Tišina, ki pripravijo pestro in zanimivo kulinarično razstavo različnih jedi iz repe. Obiskovalci pa lahko poskusijo tipične prekmurske jedi povezane z repo.

Tišina
Občina: Tišina, Pomurska regija

Prebivalstvo: 410 (2018)

Kje se Tišina nahaja?

Tags : BatthyanyDan repeFranc IvanocyJanez Gregormala mešaSončnicastrelstvoTišina
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1