close
Srbija

To so glavne znamenitosti planine Zlatibor

Slapovi Gostilje,
Print Friendly, PDF & Email

Na enodnevnem izletu smo si ogledali glavne zanimivosti planine Zlatibor: jamo Stopić, etno vas Sirogojno, slapove v vasi Gostilje ter Zlatarsko jezero, v povratku v mesto Zlatibor pa smo se ustavili še v tematskem parku El Passo City.

Planina Zlatibor
Zlatibor  je ca. 1.000 km velika planina na zahodu Srbije. Najvišji vrh je  Tornik  (1.496 m n.v.).  Planina je skozi zgodovino vedno imela pomembno mejno vlogo, na hribu Cigli pri Jablanici je potekala meja med dvema cesarstvoma – Avstro – Ogrsko in Osmanskim cesarstvom. Nahaja se na pol poti med Beogradom ter črnogorskim in dubrovniškim Primorjem.

Jama Stopić (Stopić pečina)
Stopića jama (Stopića pećina) je jama na pobočjih gore Zlatibor, blizu naselja Rožanstvo. Če iz Zlatiborja vozite v smeri Sirogojno, sledite le oznakam za jamo. Jamo si lahko ogledamo individualno sami, ob poti so nameščene Qr kode, s pomočjo katerih izvemo veliko zanimivosti povezanih z jamo, ali pa se pridružimo vodenemu ogledu.
Jama je dolga 1,7 km in je tip rečne jame, skoznjo teče Trnavski Potok. Ime je dobil po bližnjem zaselku Stopići vasi Rožanstvo. Posebnost jame so 9,5 m visok slap imenovan »Pomladni izvir« in lehnjakove kopalne kadi, jamske tvorbe, ki se občasno napolnijo z vodo, nato pa se prelijejo in ustvarijo kaskadni tok. Sestavlja jo pet podzemnih dvoran (svetla dvorana, temna dvorana, velika dvorana s kadmi, kanal s kadmi in rečni kanal).
Med domačini kroži v povezavi z jamo veliko zgodb. V času turških vpadov in med prvo srbsko vstajo so jo uporabljali kot skrivališče.
Dostop do večjega parkirišče je z magistralne ceste Zlatibor – Sirogojno in je dobro označen. Od tod vodi do jame lepo urejena pot z varnostno kovinsko ograjo.

Vstopnina: 200 RSD (odrasli), 100 RSD (otroci)

Etno vas Sirogojno
Vas Sirogojno se nahaja na vzhodnem robu Zlatiborske planote in je od turističnega središča Zlatibor oddaljena 22 kilometrov. Vas je svojevrsten muzej in   dedič zlatiborskih običajev, domače obrti in preteklosti.
V vasi Sirogojno si lahko ogledamo muzejem na prostem »Staro selo«. Muzej s približno 2000 razstavljenimi eksponati se razprostira na površini 5 ha, na kateri je skupno 47 objektov različnih namembnosti. Stare lesene stavbe z arhitekturo in notranjo opremo prikazujejo način gospodarjenja in življenja prebivalcev na planoti Zlatibor. Pobudo za izgradnjo muzeja na prostem je podala Zadruga domače obrti iz Sirogojna, projekt gradnje in obnove starih tradicionalnih kmečkih stavb iz Zlatibora v »Staro selo« pa se je začela leta 1980 po idejni zasnovi arhitekta Ranka Findrika iz Republiškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Srbije.
Ogledamo si lahko tipično zlatiborsko  kmetijo z dvoriščem in podeželsko družinsko hišo s pomožnimi objekti kot so žitnica, koruznjak in mlekarna. Ločeno od kmečkega dvorišča so postavljene pastirske koče in staje za živino. Vse brunarice so opremljene z ohranjenim pohištvom, posodo, kmečkimi stroji in orodjem. Muzej Staro selo posveča veliko pozornost  ohranjanju in oživljanju tradicionalnih poklicev in obrti značilnih za lokalno okolje,  lončarstva, mizarstva, kovaštva in drugih obrti.
V sklop vasi spada tudi cerkev sv. apostolov Petra in Pavla iz 18. stoletja in pred njo zanimivi kamniti nagrobni spomeniki. Župnijsko cerkev posvečeno svetima apostoloma je leta   1764  dal zgraditi protojerej Georgije  Smiljanić. Ikone so bile naslikane v dveh različnih fazah in se slogovno razlikujejo. Prve, ki so bile dokončane leta 1764,  nosijo znake postbizantinske  umetnosti  in so nastale po navdihu srbskega srednjeveškega slikarstva.

Vstopnina: 200 RSD (odrasli), družinska vstopnica: 500 RSD

Puloverji Sirogojno znani v svetu mode
Prve zapise o vasi Sirogojno najdemo v turškem katastarskem popisu iz 15. st., kasneje pa je planota postala prepoznavna po ročno izdelanih volnenih puloverjih. Danes je njihovo proizvodnjo prevzelo podjetje Sirogojno CO, ki svoje izdelke pod blagovno znamko Sirogojno Style prodaja po celem svetu.
Leta  1969 se je za  puloverje Sirogojno začel zanimati veliki gospodarski sistem »Inex«, nastala je »Inex Zlatiborka«  s čimer so vstopili v svet mode. Posebno vrednost Sirogojnega puloverja predstavljajo  okrasni vzorci z motivi, značilnimi za zlatiborske travnike in  pašnike. Oblačila iz Sirogojna so v začetku 80. let prejšnjega stoletja osvojila največja modna središča nekdanje Jugoslavije, kot so Beograd, Zagreb in Ljubljana. Kmalu zatem je po številnih domačih in tujih priznanjih  pulover prispel v največja evropska modna središča, kot so: Pariz, Berlin, Peta avenija v New Yorku itd.   Nancy Reagan,  Barbara Bush in Liv Ullman  so le nekatere izmed znanih žensk, ki se jim niso mogle upreti. Celo legendarni francoski modni oblikovalec Pierre Cardin je zahteval 30 oblačilnih eksponatov iz Sirogoina.

Slapovi Gostilje
Naslednja točka postanka so bili slapovi v kraju Gostilje. Na Gostiljski reki, pred sotočjem z reko Katušnico, pada voda iz 22 m visoke apnenčaste pečine in tvori edinstven slap, ki ga uvrščajo med najvišje naravne slapove v Srbiji. Potok ob toku navzdol tvori poleg osrednjega, vse do sotočja z reko Katušnico, še več manjših slapov, brzic in vrtincev. Voda je hladna in prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh. Pot od enega do drugega slapu je lepo urejena, s klopmi vmes in celo otroškim igriščem. V neposredni bližini parkirišča se nahaja nogometno igrišče in bazen z izvirsko vodo ter restavracija.

Vstopnina. 200 RSD (odrasli), 100 RSD (otroci, 6 – 14 let)

 

Zlatarsko jezero
Nadaljevali smo še do Zlatarskega jezera ali jezera Kokino Brod, ki je umetno jezero v dolini Uvac. Nahaja se med gorama Zlatara na jugozahodu in Murtenico na severovzhodu. Jezero ima površino 7,25 km² in je dolgo od 15 do 23 km. Nastalo je v 60-ih letih prejšnjega stoletja z izgradnjo jezu, ki je pregradil reko Uvac pri Kokinem Brodu. Jez elektrarne je visok 83 m in je največji zemeljski jez v Evropi, gladina jezera pa se zaradi njega spreminja tudi do 45 m. Zlatarsko jezero je tretje največje v Srbiji, za Đerdapskim jezerom in jezerom Perućac na Drini. Večji del je plovno, vožnja s čolnom po jezeru je edinstvena izkušnja, zato je priljubljena izletniška točka. Med nastankom je bilo naselje potopljeno, lokalno prebivalstvo pa se je preselilo v bližnje kraje.
Po legendi je bilo nekoč na Pešterski planoti veliko jezero. Tam je živel troglavi zmaj, ki ga je ubil sveti Jurij. V smrtni ujetosti je pošast s svojim repom sekala gozd v današnji Krnji Jeli. Trk je zamajal goro Ninaja in številni drugi toponimi v srbski Sibiriji ohranjajo spomin na to legendo. Na območju Peštrskega jezera so nastala tri nova umetna jezera – Uvačko , Radoinjsko in Zlatarsko jezero, ki so danes v upravljanju Drinsko-Limske hidroelektrarne.

Tags : etno vas sirogojnojama stopičaplanina zlatiborslapovi gostiljezahodna srbijazlatarsko jezerozlatibor
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1