close
Hrvaška

Varaždin – zanimivo srednjeveško mesto, nekoč celo hrvaška prestolnica

Varaždin
Print Friendly, PDF & Email

Varaždin je prijetno manjše mesto na skrajnem severu Hrvaške. Stari del mesta je zelo simpatično urejen, hitro se ga da prehoditi, tudi z manjšimi otroki. Mestno jedro tvori več trgov, ki imajo svoje restavracije, bare in trgovine, kjer lahko posedimo in opazujemo domačine. Poseben čar mu daje njegov starinsko – moderni izgled, vključevanje lokalnih obrti v podobo mesta z raznimi umetniškimi inštalacijami in pa veliko dogajanja čez celo leto. Pa ga spoznajmo.

Od pokopališča do gradu
Predlagam, da parkirate ob osrednjem pokopališču (zaenkrat brezplačno in dovolj veliko) in si najprej ogledate osrednje pokopališče, ki je s številnimi zasaditvami res nekaj posebnega, baje velja celo za enega najlepših v Evropi. Od tu pridemo mimo več srednjih šol do varaždinskega gradu. Okrog njega je speljana po nasipu sprehajalna pot (Šetalište Josipa Jurja Strossmayera) s katerega si ogledamo grad v vsej njegovi veličini. Prostor okrog gradu je tudi prireditveno dogajanje ob večjih koncertih in prireditvah v mestu.
Trdnjava Stari grad je največja znamenitost mesta, v njem pa danes domuje Mestni muzej Varaždin. V 12. stoletju se omenja kot sedež Varaždinske županije. Pozneje so ga grofje Celjski predelali v gotskem in kasneje še v renesančnem slogu. Nato pa je prešla trajno v roke madžarsko-hrvaške družine Erdody, ki mu je dodala baročne detajle.

Sprehod po mestu: kam, kako in zakaj
Od gradu pridemo na Trg Miljenka Stančića, ki je prijetno zbirališče mladih, domačinov in turistov, ki tukaj radi posedajo in uživajo v lepem razgledu na grad in bližnjo palačo Sermage.  Nasproti palače lahko obiščemo zanimiv Muzej angelov. Od tu se sprehodite desno do Trga tradicionalnih obrti, kjer na stojnicah prodajajo domačini svoje rokodelske in obrtniške izdelke, nekatere lahko celo opazujete pri njihovem delu. Ob poti do tja se nahaja Turistično informacijski center. Nasproti se nahaja še uršulinska cerkev. Tu se lahko simbolično fotografirate na »kraljevem stolu«, nato pa nadaljujete po Uršulinski ulici do Trga svobode, ki se nadaljuje v park Šetališče Vatroslava Jaglića.
Po ulici Grunduliča se nato podamo na glavni trg – Trg Kralja Tomislava, kjer se nahaja znamenita Kavarna Grofice Marice. Poznate njeno zgodbo? Ime je dobila po junakinji istoimenske operete skladatelja Emmericha Kalmana. Pripoveduje o romantični ljubezni med lepo in bogato Marico in revnim a ponosnim Tassilom. Iz operete je najbolj znan refren Pojdi z menoj v Varaždin, s katerim vabijo danes v mesto. Grofica Marica naj bi v mestu res živela in poznala Kalmana, ki je med bivanjem v Varaždinu stanoval v hiši, v kateri se danes nahaja kavarna.
Pred Staro mestno hišo na glavnem trgu uprizarjajo ob sobotah dopoldne in ob večjih prireditvah stražo Varaždinske mestne garde – Purgari, ki je kulturno-zgodovinska posebnost mesta, kar skorajda ne smete zamuditi,
Z Glavnega trga zavijte še do mestne hiše in frančiškanskega trga, nato pa se podajte mimo glavnega trga še do znamenite varaždinske tržnice, ki je zelo dobro založena. Tukaj lahko poskusite mestno posebnost – varaždinske klipiče in kupite varaždinsko zemlje, ki velja kot eno najboljših.
Lepo je zaviti tudi v kakšno manjšo ulico, kjer vas bodo domačini na vsakem koraku presenetili s kakšnim drobnim detajlom.  

Več razkošnih palač
V zgodovinskem središču Varaždina se nahaja niz baročnih palač, ki so jih med 17. in 19. stoletjem zgradile hrvaške plemiške družine. Na glavnem trgu se nahaja palača grofov Drašković iz 18. stoletja. Osrednja stavba na trgu je Mestna hiša, ki je bila zgrajena v 16. stoletju. Na Frančiškanskem trgu je znana palača Patačić z zelo razkošno fasado. V njej se je nekoč odvijalo bogato družabno življenje grofa Franza Patačića in njegove žena Katarine, ki sta tod organizirala številne plesne in gledališke predstave. Palača Varaždinske županije velja za eno največjih baročnih palač na Hrvaškem. Trg svobode krasi palača družine Petković iz leta 1767, ki je svoj čas imela zelo bogat portalni vhod z družinskim grbom.
Ob koncu 19. in začetku 20. stoletja so bile zgrajene številne lepe meščanske vile, ki se večinoma nahajajo na Kolodvorski ulici. Najstarejša med njimi je klasicistična vila Mueller v Cesarčevoj ulici. Omeniti velja še stavbo Hrvaškega narodnega gledališča, ki sta jo projektirala slavna dunajska arhitekta Fellner in Helmer, sicer avtorja številnih  srednjeevropskih gledališč.
V mestu se nahaja več zanimivih spomenikov, kot npr. baročni kip sv. Janeza Nepomuka, sodobni Meštrovićev kip Grgura Ninskega pred frančiškansko cerkvijo in doprsni kip priljubljene cesarice Elizabete (Sissi) v dvorišču palače Varaždinske županije.

Več cerkva
Med cerkvami velja omeniti župnijsko cerkev, ki je bila v 15. stoletju predelana v gotskem slogu, jezuitsko iz 17. stoletja kot tipično zgodnjebaročno cerkev z dvorano in kapelicami in iz istega obdobja še frančiškansko cerkev sv. Janeza Krstnika. Slednji sta obe bogato opremljeni s pohištvom in opremo, stenskimi poslikavami in štukaturami. Zanimivi so tudi samostani, kot npr. frančiškanski in jezuitski iz 17. stoletja ter stoletje pozneje zgrajeni kapucinski. S finančno pomočjo cesarice Marije Terezije so zgradili še uršulinski samostan in cerkev, eno prvih baročnih na Hrvaškem. Gradnja baročnih cerkva in samostanov je bistveno prispevala k urbani podobo Varaždina, ki se je kot tak ohranil vse do danes.  Iz 19. stoletja izstopa pravoslavna cerkev sv. Đorđa.

Več zanimivih dogodkov: Špancirfest, Odprta dvorišča in adventno dogajanje
Za mesto so bile značilne nekoč in še danes številne prireditve kot npr. Varaždinski baročni večeri, festival animiranega filma, multimedije, Poletje v Varaždinu, dnevi sodobnega plesa, filmski festival, adventni sejem itd. Eden najbolj znanih pa je Špancirfest, festival dobrih emocij, ki poteka konec avgusta in ponuja celo vrsto glasbenih, gledaliških in drugih prireditev ter prikaz starih obrti in običajev. Meni je zelo všeč Obrtni ulični sejem, ki poteka večkrat čez leto in Festival varaždinskih dvorišč, ko domačini odrejo vrata obiskovalcem in na svojih dvoriščih predstavljajo tradicionalne obrti in izdelke. Res vredno ogleda. Zanimiv je tudi silvestrski maraton, ko v novo leto vstopite malo drugače, na športni način.
V letu 2013 Varaždin opazili turistični novinarji New York Timesa in ga uvrstili na seznam 52 mest z vsega sveta, ki jih je treba obiskati v letu 2014.

Malo zgodovine: med leti 1767 in 1776 je bil celo hrvaška prestolnica
Varaždin je bilo naseljen že v rimskih časih. Njegova zgodovina je tesno povezana z zgodovino srednjeveške Varaždinske županije. Prvič se omenja že leta 1181. Mestne pravice mu je leta 1209 podeli Hrvaško-Ogrski kralj Andrija. Sprva tipično srednjeveško mesto je postalo najbolj naseljeno mesto v celinski Hrvaški, takrat t.i. Kraljevini Slavoniji. V njem so se pogosto odvijale seje parlamenta.
Z lego ob križišču pomembnih srednjeveških poti, ki so povezovale Madžarsko z Jadranskim morjem ter Kraljevino Slavonijo z Vojvodino Štajersko je kmalu postalo središče trgovanja, zgodaj pa so se začele razvijati tudi razne obrti. Do vdora Turkov v 16. stoletju je v mestu vladala blaginja.
Marija Terezija je leta 1767 ustanovila prvo sodobno hrvaško vlado oziroma Hrvaški kraljevski svet, katerega sedež je bil v Varaždinu. Po velikem požaru se ga desetletje pozneje preselili v Zagreb. V tem času so zgradili številne palače in javne zgradbe ter mu dali pečat baročnega mesta.

Danes tretji industrijski center Hrvaške
Zaradi lege ob pomembnem prometnem koridorju Budimpešta – Zagreb – Rijeka, ki se priključuje na evropsko cestno povezavo, Varaždin imenujejo tudi »severna vrata Hrvaške«. S prehrambno, tekstilno in kovinsko industrijo ter gradbeništvom in predelavo lesa je tudi tretji industrijski  center države. Se še spomnite Vindije (sokovi) in Varteksa (tekstil), ki izvirata iz Varaždina?
Največja dragocenost mesta z danes 47 tisoč prebivalci pa je bogata spomeniška dediščina z lepo ohranjeno in bogato baročno urbano celoto. Na relativno majhnem prostoru so ohranjene številne palače in druge pomembne zgradbe, razkošne hiše in vile, zgrajene v obdobjih baroka, rokokoja, klasicizma in secesije.

 

Tags : grofica maricamuzej angelovšpancifestvaraždinvaraždinski gradvaraždinski klipićvaraždinsko zelje
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1