close

Planinski izleti

Planinski izleti

Konjiška gora – Stari grad, Skala in Stolpnik

Skala, pot

Ljubiteljem pohodništva je v okolici Slovenskih Konjic gotovo znana zanimiva Konjiška gora s kar sedmimi vrhovi. Lepo označena pohodna pot, ki se začenja na obrobju mesta, vodi do Skale (750 m n.v.) in Stolpnika (1.012 m n.v., najvišji vrh Konjiške gore), še prej pa ob poti zavijemo do ostankov starega konjiškega gradu. Lep pohod, ki ob poti postreže z več prijetnimi presenečenji.

Nadaljujete z branjem
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Donačka gora

Donačka gora

Donačka gora v zgodnji jeseni

Donačka gora je priljubljen pohodni cilj v okolici Rogatca, nedaleč od meje s Hrvaško. Gora s svojo stožčasto obliko predstavlja enega zadnjih odrastkov Karavank. Z Rudijevega doma je do vrha slaba ura hoje, a je veliko lepša daljša pot z izhodiščem v Sv. Juriju in čez Krče. Del poti vodi skozi bukov pragozd, do zahodnega vrha pa poskrbi za popestritev krajši zahtevnejši del poti s klini in jeklenico. Na vrhu vas čaka velik kamniti križ in s klopce ljubezni lep razgled. V povratku se lahko okrepčamo v Rudijevem domu.

Nadaljujete z branjem
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Kriška gora s Tolstim vrhom

Kriška gora in Tolsti vrh

Kriška gora in Tolsti vrh sta me prepričala z lepo in nezahtevno krožno potjo, o kateri lahko preberemo veliko pohval, predvsem kar se tiče razgledov. Vreme za minuli konec tedna je bilo napovedano sicer lepo a večji del dneva megleno… ampak je vseeno bilo zelo lepo. Da bi pot iz Gozda do Tolstega vrha še malo podaljšali, smo se odpravili še čez Štajnarico do planine Mala Poljana. Za konec pa še postanek v Koči na Kriški gori, ki je bila letos razglašena za naj planinsko kočo. Potrebno je bilo poskusiti tudi njihove štruklje… Lep pohodni izlet, primeren tudi za otroke in s kužki.

Nadaljujete z branjem
Planinski izleti

Kozice z lepim razgledom na reko Kolpo in izvir Bilpa

Razgledišče Kozice

Med Lazami pri Pregradu in Pregradom na Kočevskem se nahaja lepa razgledna točka Kozice, od koder je zelo lepo vidna reka Kolpa z okolico. Do razgledne točke Kozice vodita dve pešpoti. V bližino razgledišča se lahko pripeljemo tudi z avtom, a je  na vsak način seveda lepša prva varianta. Če se boste nato spustili do reke Kolpe, mi smo nadaljevali proti gradu Kostel, si malce višje ob toku Kolpe oglejte še izvir Bilpa. Ob poti smo si ogledali še zapuščeno vas Hreljin, oziroma ostanke, kar je od nje še sploh ostalo.

Nadaljujete z branjem
Izleti po Sloveniji

Vršič – kaj si ogledati in doživeti

Vršič

Gorski prelaz Vršič je z 1.611 m n.v. naš najvišji cestni prelaz. Cesto, ki povezuje Gorenjsko (Kranjska Gora) s Primorsko (Trenta) so gradili ruski vojni ujetniki. Veliko jih je med gradnjo umrlo, še več jih je pokopal plaz. Danes je prelaz priljubljena izletniška točka in izhodišče za planinske ture. Ogledamo si lahko Rusko kapelico, pa Prisankovo okno, poiščemo podobo Ajdovske deklice, ostanke nekdanje tovorne žičnice in se okrepčamo v več planinskih kočah.

Nadaljujete z branjem
Kolesarski izleti

Planina Zajamniki

Planina Zajamniki

Planina Zajamniki – ena najlepših pri nas

Pokljuka je izhodišče za številne planinske poti v visokogorje Julijskih Alp. Na obrobju njenih prostranih gozdov se nahaja več zanimivih in lepih pašnih planin, kjer se pase živina, pohodniki pa se lahko okrepčajo s kozarcem kislega mleka, skuto in drugimi domačimi izdelki. Planine krasijo lepe lesene bajte, prekrite s skodlami, ki se lepo vklapljajo v naravno okolje. Meni so ena najlepših planina Zajamniki z »ulico« planinskih stanov. Preprosta in res lepa planina, vredna obiska v vseh letnih časih.

Nadaljujete z branjem
Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1