close
Pecs advent
Print Friendly, PDF & Email

Madžarsko mesto Pecs (Pécs, slov. Peč) je s 145 tisoč prebivalci upravno in gospodarsko središče Baranjske županije in se nahaja nedaleč stran od  meje s Hrvaško. Nastalo je ob pogorju Mecsek, ki mu nudi zavetje pred severnimi vetrovi. Še posebej je lepo v mesecu decembru, ko se na glavnem trgu odvija adventni sejem z bogato ponudbo spominkov, daril in odlične madžarske kulinarike.

Madžarsko mesto s pridihom Orienta
Mesto Pecs je v zgodovinskem smislu naslednik mesta Sopianae, ki so ga zgradili Rimljani na začetku 2. stoletja na ozemlju keltskih in panonskih plemen. V 4. stoletju je postalo upravno središče rimske province Panonija Valerija in pomembno zgodnjekrščansko središče. Nekropola iz tega obdobja je bila leta 2000 uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. V mestu je kralj Štefan I. leta 1009 ustanovil škofijo, eno prvih v tedanji Ogrski, kralj Ludvik I. pa leta 1367 prvo univerzo na Ogrskem. V času škofovanja velikega humanističnega pesnika Janusa Pannoniusa je mesto postalo eno od evropskih kulturnih in umetnostnih središč. Poseben pečat je mestu pustila 150 let dolga turška okupacija.

Adventno dogajanje na Trgu Szecheny
V adventnem času je prizorišče dogajanja na Trgu Szecheny z okolico, stojnice pa si sledijo vse do mošeje do sinagoge. V tej liniji boste našli številne stojnice s pesto ponudbo spominkov, božičnih daril in seveda kulinarike: od langašev, raznih čokoladic, slaščic, zavitkov, kürtőskalácsa, hamburgerjev, do kuhanega vina (forralt bor), čajev, punča, odličnih madžarskih vin in žganja (palinka). Na odru, sredi trga, se odvijajo razni glasbeni nastopi. Okrašene so tudi glavne ulice, ki vodijo do glavnega trga. Dogajanja je veliko, sploh ob koncih tedna in ko domačini med tednom zaključijo s službami, se radi srečajo na trgu s prijatelji in družijo ob hrani in pijači. Posebnost in prednost adventnega dogajanja v manjših mestih je v primerjavi z velikimi evropskimi metropolami, da ni pretirane gneče in preveč pešačenja od ene do druge točke, pa še malo bolj pristno je.

Poglejte si tudi mesto, veliko ima za pokazati
Čeprav bo verjetno vaš glavni namen obisk prazničnih stojnic in doživeti utrip življenja v adventnem času, pa si vseeno poglejte vsaj par najbolj zanimivih turističnih znamenitosti. Mesto Pecs glede na svojo velikost nudi veliko zanimivega, kar je posledica pestre zgodovine, pa še zanimivosti si lepo sledijo ena drugi in pot po mestu hitro prehodimo. Leta 2010  je bil Pecs kulturna prestolnica Evrope. Za to priložnost so v mestu obnovili številne zgradbe.
Prvo kar morate v Pecsi videti je Bazilika sv. Petra iz 11. stoletja, ki je dobila svoje ime po madžarskem kralju Petru Orseolu. Zunanjost bazilike je prava zmešnjava različnih umetnostnih slogov – od gotike, renesanse, romantike, do rokokoja, klasicizma, neo-romanike, čeprav večji del današnje zunanje podobe cerkev izvira iz  leta 1880, ko je bila opravljena zadnja obsežnejša prenova. Ogledati si je treba tudi njeno osuptljivo notranjost s pridihom Orienta: bogato je poslikana z vzorci v različnih barvah, številni vzorci ustvarjajo zanimivo paleto prestiža in kaosa, polna je kipov, po stopnicah pa se povzpnite še vrh zvonika, od koder se ponuja lep razgled na celotno mesto.
Ob bazilika vas z balkona škofovska palača pozdravlja skladatelj Franc Liszt. Še malo naprej pa si oglejte lepo ohranjeni preostanek nekdanjega mestnega obzidja, Barbakan.
Čez cesto, pod baziliko, se nahaja rimski center s kipi in nagrobniki iz časa Rimskega imperija, v bližini pa je tudi zgodnjekrščanski center Cella Septichora. Zaradi pomembnosti in redkosti sta bila uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.Naslednji postanek naredite ob frančiškanski cerkvi, ki je bila podobno kot bazilika v času Turkov mošeja, ob njej pa se nahajajo ostanki nekdanjega turškega kopališča paše Memija. Med sprehajanjem po mestu Pecs je skoraj nemogoče prezreti številne ostanke Otomanskega imperija. Zanimivo je, da je uspelo mestnim prebivalcem vzpostaviti dokaj mirno sobivanje, zaradi katerega so nastale številne nenavadne arhitekturne posebnost. Cerkev je bila v teh časih del večjega kompleksa, v katerem naj bi se nahajala tudi šola in harem.
Pred cerkvijo izstopa rumeni tramvaj, ki spominja na čase, ko je le ta med leti 1913 do 1950 vozil med vojaško šolo in podjetjem Zsolnay, kasneje pa so ga zamenjali z avtobusom. V delu ulice so lepo ohranjene tirnice.

Srce mesta predstavlja Trg Szechenyi
Glavni ali osrednji trg v mestu se imenuje Szechenyi ter ali Trg Szechenyi. Leta 2010, ko je mesto nosilo naziv Evropska prestolnica kulture, so ga zaprli za promet in je postal osrednje mesto za druženje.
Tu izstopa nekdaj največja srednjeevropska mošeja paše Gazi Kaszima. Po umiku Turkov, ki so mestu gospodovali poldrugo stoletje, je bila preurejena v katoliško cerkev, vrh kupole ob križu jo še vedno krasi tudi polmesec.
Pred mošejo stoji kip posvečen sveti Trojici, ki je bil postavljen v spomin žrtvam kuge, ki je v začetku 18. stoletja prizadela mesto Pécs.
Zanimiv je tudi kip romunskega vojvodo Janosa Hunyadi-ja (Ivan Hunyadi) na konju, ki je bil postavljen temu madžarskemu narodnemu heroju v spomin na uspešno bitko za Nandorfehervár oziroma Beograd. Povezan je tudi s slovensko zgodovino in je krivec za smrt zadnjega Celjskega grofa, Ulrika II.
Med množico bogato okrašenih stavb, ki trg obkrožajo, najbolj izstopata Mestna in Deželna hiša, ki sta okrašeni z značilno Zsolnay keramiko.
Nedaleč stran se nahaja Zsolnayeva fontana s štirimi volovskimi glavami z značilnim modro-zelenim leskom, ki je bila postavljena v spomin  na ustanovitelja znamenite tovarne porcelana, Vilmosa Zsolnaya.
Še malo naprej pa si lahko ogledamo še dobro ohranjeno sinagogo, ki spominja na nekoč številčno skupnost Judov v mestu.
Če vam bo čas dopuščal, se sprehodite malo izven starega dela mesta, še do Zsolnayeve kulturne četrti, ki je nastala na območju nekdanje tovarne keramike in je bila v času evropske prestolnice kulture spremenjena v kulturno četrt in je res vredna ogleda.

Številni tematski muzeji na Ulici Kaptalan
Pecs je tudi mesto muzejev, ulici Kaptalan pravijo kar Muzejska ulica. Eden najbolj zanimivih je posvečen znanemu madžarskemu umetniku Victorju Vasarelyju (1906-1997), ki je bila urejena v njegovi  rojstni hiši. Vasarely je bil eden izmed pionirjev op-arta, optične umetnosti, ukvarjal pa se je tudi z oglaševanjem. Med drugim je avtor  prenovljenega Renaultovega znaka. V muzeju je razstavljenih več njegovi del in tudi slik drugih ustvarjalcev tovrstne umetnosti.
Najbolj obiskan pa je muzej posvečen družini Zsolnay, ki je ob prelomu 19. stoletja svetovno zaslovela s keramičnimi izdelki.
V tej ulici se nahaja še muzej rudarjenja v bližnjem Mecseku, kjer so v preteklosti med drugim kopali uranovo rudo.

Več o mestu Pecs preberite tukaj: Mesto Peč (Pecs)

Delček adventnega vzdušja v krajšem videu: 

 

 

Tags : bazilika pecsmadžarskamošeja pecspečpecspecs adventpecs predbožičnivasarelyzsolnay
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1