close
Izleti po SlovenijiSlovenska jezera

Trbojsko jezero – uživanje v lepem razgledu ter na supanje in jagodne sladice

Trbojsko jezero; Slovenija
Print Friendly, PDF & Email

V okolici Kranja se nahaja več zanimivih jezer, ki so lepo urejena in privabljajo z lepo urejeno športno in gostinsko ponudbo. Eno izmed njih je tudi Trbojsko jezero. Ker se nahaja le 25 km iz Ljubljane, je priljubljen cilj kolesarjev, družin z otroci ali pa postanek ob raziskovanju okolice Ljubljane in Gorenjske. Jezero samo po sebi morda ne bilo nič posebnega, če ne bi tako lepo uredili njen del obale z ležalniki, zanimivo gostinsko ponudbo (znani so po sladicah iz jagod) in dodali možnost izposoje supov. Ob jezeru lahko posedite in si naberete novih moči ob 4 energetskih točkah. Preprosto urejeno a res lepo!

Eno največjih slovenskih jezer
Trbojsko jezero je, kot piše na informacijski tabli na parkirišču ob jezeru, zeleno gnezdo Gorenjske. Po nastanku spada med zelo mlada jezera. Leta 1986 so se preko rečne struge Save razlile vode za jezom HE Mavčiče. Nekdanja prodišča, melišča, rečne loge in brzice, polja, nekdanji rečni brod, mline in celo nogometno igrišče, so zamenjala obsežna vodna površina in poraščen vodni rob. Jezero se danes s svojo velikostjo (100 ha) uvršča med 10 največjih pri nas. Jezerski skalni hodnik predstavlja skoraj kilometer dolga soteska Zarica, kjer so previsnimi stenami visokimi več kot 20 m. Globoko pa je do 17 m.
Nahaja se v bližini naselja Trboje. Nekateri ga imenujejo tudi Mavško, Žerjavsko (po bližnji vasi) ali Kranjsko jezero ter Žagarjeva solza.

Lepo urejena terasa in raznolika ponudba jagodnih sladic
Okrog Trbojskega jezera se ne moremo sprehoditi, urejene poti zaradi narave terena. Lahko pa si izposodite supe in po jezeru supate ter spoznavate jezero s te perspektive. Zaradi mirne gladine je supanje primerno tudi za začetnike.
Ob jezeru so zabeležili kar 128 različnih vrst ptičev.
Trbojska posebnost je veliki žagar, ki si je tukaj ustvaril edino znano gnezdišče pri nas. Gre za raco z zeleno črno glavo in trupom bele barve. Ime je dobil po žagastem, tankem kljunu. Ob Trbojskem jezeru je možen tudi ribolov.
Ob urejenem delu jezerske plaže, kjer imajo delo ležalnike za sončenje, se v Čolnarni Trboje lahko posladkamo njihovimi okusnimi sladicami, veliko nudijo tudi pijač. Najbolj so znani po jagodah: sadne kupe, kreme…. Z lepo urejene terase pa se ponuja krasen razgled na jezero.

Energetske točke ob Trbojskem jezeru
Ob hišici za izposojo supov se nahaja zdravilne energetske točke s 4 označenimi točkami in opisi, za kakšno zdravljenje je posamezna točka namenjena za in kako dolgo se naj tam zadržite.
Prva energijska točka predstavlja brezpogojno ljubezen, druga osredotočeno namero, tretja rahločutnost in četrta moč.

Lep družinski izlet, kolesarski postanek…
Obisk jezera priporočam kot postanek ob vašem izletu po Sloveniji, ob izletu po okolici Ljubljane, izletu v okolici Kranja, predvsem pa kot izlet za družine, postanek ob kolesarju v tem koncu Slovenije.

Tags : čolnarna trbojeenergetske točkeenodnevni izletjagodeslovenska jezeratrbojetrbojsko jezero
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1