close
Pomjan istrska vas
Print Friendly, PDF & Email

Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja, ki je svoje ime dobila po nasadih jabolk (pomi). Ta so nekoč poraščala okolico današnje vasi. Lepa in značilna istrska vas očara obiskovalce s svojo prvotno zasnovo in stavbno dediščino.

Gručasta istrska vas
Gručasta vas leži na slemenu gričevnatega hrbta, ki se razteza od vrha Straža do vrha Poljane. Območje na eni strani obdaja dolina Badaševice in Rokave, ki je eden izmed pritokov reke Dragonje. Skupno ime za izredno razgledno sleme na vrhu je – Pomjanski hrib ali Romana. V vasi, ki spada v Mestno občino Koper, živi danes okrog 170 prebivalcev.

Nekoč celo občina
Vas je antičnega izvora. V okolici so bili najdeni številni prazgodovinski ostanki. Na hribu Poljane, imenovanem tudi »monte Romano«, so odkrili ostanke rimske naselbine. Mimo je vodila rimska via Flavia, ki je povezovala Trst s Puljem.

Prvi pisni viri omenjajo vas takrat imenovano kot Paugnano že leta 1028, ko ga je nemški cesar Konrad II. Salijski podelil puljskim škofom, ti pa pozneje koprski škofiji. Kot utrjen kraj se omenja leta 1202, kasneje pa tudi v koprskih statutih iz leta 1423 oziroma 1647. Zaradi nevarnosti turških vpadov in beneško-avstrijskih vojn so sredi 16. stoletja utrdili obzidje in utrdbo.
V 19. stoletju je bil Pomjan sedež občine v okviru koprskega glavarstva. Leta 1898 pa je nastala občina Pomjan.
V začetku 20. stoletja je dobila posojilnico in hranilnico ter pomožno, enorazredno ljudsko šolo s slovenskim učnim jezikom. Pravo slovensko ljudsko šolo je dobila leta 1912, ustanovljeno pa je bilo tudi Pevsko in bralno društvo Slovenija.

Cerkvica z glagolskimi napisi
Med drugo svetovno vojno je bila vas deloma požgana, a je kljub temu uspela ohraniti nekdanjo istrsko vaško arhitekturo.

Danes si v vasi lahko ogledamo cerkvico Marijinega rojstva z ostanki fresk iz začetka 15. stoletja in glagolskimi napisi. Župnijsko cerkev iz leta 1222 pa je posvečena sv. Juriju. Ob njej stoji arhitektonsko zanimiv zvonik. Pred vhodom v cerkev se nahaja zanimiv vaški vodnjak in ob njem na novo tlakovana kamnita pot. Sredi vasi si lahko ogledamo še spomenik NOB. Vas krasijo visoki topoli in številne košate lipe.
Skozi Pomjan vodi več poti, kolesarska, konjska, vinska turistična cesta in druge.
V prejšnjem stoletju je bila vas znana po šavrinkah, ki so nosile pridelke v bližnja mesta. Še posebej znane so bile mlekarice, ki so z mlekom oskrbovale meščanske gospodinje že v zgodnjih jutranjih urah.
V vas je postavljena priljubljena slovenska televizijska serija Usodno vino. Gre za moderno priredbo zgodbe o Romeu in Juliji, dveh sprtih družinah in zaljubljenem paru.

Radi se družijo
Vaščani so poleg dela vedno najdejo čas za razvedrilo, dobro jedačo, pristno domačo kapljico, pesem in družabne igre. Daleč naokoli je znana pomjanska šagra.

Domače turistično društvo skrbi za pospeševanje razvoja turizma v vasi in ozaveščanje lokalnega prebivalstva o turizmu.
V sodelovanju z ostalimi lokalnimi društvi in ekološkimi kmetijami prirejajo prireditev »Oživel Pomjan – Praznik tradicije, kulinarike in ekologije«. Dogodek na inovativni način združuje ekologijo, ekološko kmetijstvo, zdravo življenje, lokalno kulinariko, etnologijo, kulturo in zabavo.
V vasi deluje več društev: Istrska športna konjeniška zveza, Konjeniško športno društvo Pomjan in turistično kulturno društvo.

Pomjan
Občina: Mestna občina Koper, Obalno – kraška regija

Prebivalstvo: 182 (2018)Kje se Pomjan nahaja?

 

 

Tags : cerkev Marijinega rojstvacerkev sv. Jurijaglagolski napisiIstrajabolkaPomjanŠavrinsko gričevjeUsodno vino
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1