close
Muzej kozolcev, Šentrupert
Print Friendly, PDF & Email

V Šentrupertu si lahko ogledamo zanimivi muzej na prostem, kjer spoznamo različne oblike in tipe kozolcev in toplarjev – Dežela kozolcev.

Dežela kozolcev – muzej kozolcev na prostem
Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci pri nas. Na enem mestu je zbranih kar 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, ena pa iz okolice Ivančne Gorice. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. V muzeju na prostem je zastopanih šest razvojno dokazanih tipov kozolcev na Slovenskem: trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar). Muzej se nahaja na 2,5 ha urejenih površin in ima 1 km dolgo mrežo sprehajalnih poti. Najstarejši je »Lukatov toplar« z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu.

Kozolci so slovenska posebnost
Kozolec je večinoma lesena, od strani odprta stavba, ki je pokrita s streho. Uporablja se ga za sušenje in shranjevanje sena. Je eden najznačilnejših gospodarskih objektov pri nas. Njihova domovina je širši alpski svet, severna Evropa s Skandinavijo, severna Rusija, gorata zahodna Kitajska in Japonska, vendar niso nikjer tako gosto posejani, raznoliki in razviti kot prav pri nas. Največ jih je na Gorenjskem, Štajerskem, Koroškem in Dolenjskem. V hribovitih krajih so manjši, kjer pade več dežja so bolj zaščiteni, v ravninah pa so daljši. Danes jih nekateri v miniaturah kot okras postavljajo ob hišah, majhne lesene kozolce pa je možno kupiti kot turistični spominek.

Najbolj osnovna delitev kozolcev je na starejše enojne in mlajše dvojne. Enojni kozolci so stegnjeni. Dvojni ali vezani kozolec sta dva vzporedna kozolca, zvezana s skupnim ostrešjem. V glavnem so narejeni iz lesa, nekateri imajo stebre iz kamna.

Osnovni podatki

Vstopnina: 5 EUR – odrasli), 4 EUR – upokojenci, osnovnošolci, dijaki, študentje,  10 EUR – družinska vstopnica

Lokacija:  Zavod Dežela kozolcev, 8232 Šentrupert

 

Tags : dežela kozolcevkozolcimuzej kozolcevšentruperttoplarji
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. you’re in reality a just right webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful process in this topic!

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1