close
Dolina Duoro, Portugalska
Print Friendly, PDF & Email

Dolina reke Douro (portugalsko Douro, špansko Duero), ki se nahaja na severu Portugalske, je ena od »treba je videti« točk ob obisku te zanimive države na Iberskem polotoku. Slikovita gričevnata pokrajina je prekrita s terasasto zasajenimi vinogradi, kjer uspeva vinska trta vse od reke do vrha. Znana je po posebnem vinu – portovec.

Izlet v dolino reke Douro
Na severu Portugalske si je potrebno ogledati dolino reke Douro, ki je znana po vinogradništvu.  Odločite se lahko za poldnevni ali celodnevni organizirani izlet z vožnjo z ladjico in degustacijo vin. Če imate lastni prevoz, pa se podajte po slikoviti panoramski cesti N222 in ustavite na razglediščih, v kakšni vinski kleti, ki jih je ob poti res veliko, še vedno pa se lahko zapeljete po reki z ladjico.

Dežela vinogradov v dolini Douro pod zaščito UNESCO
Douro je reka Iberskega polotoka z največjim pretokom. Izvira v bližini mesta Duruelo de la Sierra v provinci Soria v osrednji Španiji in se v Portu izliva v Atlantski ocean. Porečje je znano po slikoviti železniški progi Douro, turizmu, vinogradništvu in kmetijski proizvodnji.
Douro vinhateiro  ali dežela vinogradov v dolini Douro je znana po vinogradništvu. Leta 2001 je bila kot Vinska regija Alto Douro vpisana na seznam svetovne dediščine UNESCO. Vino so nekoč po reki vozili v čolnih z ravnim dnom, imenovanih rabelos in ga hranili v sodih v kleteh v Vila Nova de Gaia, tik po prečkanju Porta. Danes se v pristanišče prevaža s cisternami.
Porečje reke Douro ima ugodno mikroklimo, ki omogoča gojenje oljk, mandljev in vinske trte. Na območju krajev Pinhão in São João da Pesqueira se nahajajo številni »quintas« (vinogradniške kmetije oziroma velika vinogradniška posestva), ki se raztezajo po strmih pobočjih rečnih dolin. Danes so mnoge od njih v lasti večnacionalnih, priznanih vinskih podjetij.

Sladki portovec
Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinorodnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu dodajajo, podobno kot šeriju, alkohol. Poznamo tudi bele porte, a jih je večina vijoličaste, rubinaste ali opečnato rjave barve. Barva je odvisna od tega, koliko časa je vino zorelo. Pred stekleničenjem nekaj časa zori v hrastovih sodih, doba zorenja pa določa tip porta.

Spektakularna cesta N222 s čudoviti razgledi
Skozi vinorodno dolino ob reki Douro vodita cesti D108 in N222. Državna cesta , ki povezuje Vila Nova de Gaia in Vila Nova de Foz Côa, velja za eno najlepših panoramskih cest v Evropi. Mnogi jo primerjajo celo z legendarno Route 66. Najbolj znan odsek je med krajema Peso da Regua (kratko Regua) in Pinhão. Ob poti se ustavite na kateri od razglednih točk in poskusite vina lokalnih vinarjev.

Tags : Dolina DuoroportoPortovecReka DuoroVinogradništvo Portugalska
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1