close
Izleti po Sloveniji

Jezero Črnava – prijeten sprehod in zanimiva zgodba o potopljenem drevescu

Jezero Črnava, Preddvor
Print Friendly, PDF & Email

V Preddvoru se nahaja zanimivo jezero Črnava, ki ga ob obisku Gorenjske, potepanju po okolici Ljubljane ali ob poti na Jezersko morate videti. Iz akumulacijskega jezera je kmalu po ureditvi nastal turistični biser, ki je bil pred leti zelo priljubljen za poročna slavja. Sprehodite se okrog jezera, v njem se nekateri kopajo, drugi supajo,  tretji čolnarijo in na koncu še sprehodite po jesenovem drevoredu – zakaj, pa preberite v nadaljevanju. 

Akumulacijsko jezero Črnava
Jezero Črnava je manjše akumulacijsko jezero, ki ga najdemo nekaj kilometrov iz Kranja, pri vasi Preddvor. Nastalo je konec 50-ih let prejšnjega stoletja z zajezitvijo potoka Bistrica, kot rezervoar za pogon strojev lesnega industrijskega obrata v bližnji vasi v času suše.
Je precej plitvo, razen v južnem delu, kjer je globoko do ca. 6 m, voda pa je zaradi močnega toka sveža in čista. Veliko je ca. 1 ha. Ime je dobilo po temnem (črnem) gozdu, ki je prej rasel na tem mestu.

Sprehod okrog jezera Črnava in številne športne aktivnosti
Jezero obdaja prijetna sprehajalna pot, ki vodi deloma po Mali gozdni učni poti in ima svoj začetek pred turističnim društvom v Preddvoru. Lahko pa se sprehodimo samo po delu poti, le okrog jezera.
Ob jezeru lahko najamemo čolne, supamo, se kopamo (seveda na lastno odgovornost), pozimi pa menda celo drsamo. Priljubljeno je tudi pri ribičih (klen, potočna postrv, šarenka).

Grad Hrib ob jezeru Črnava
Parkiramo lahko v bližini hotela Alma & Grad Hrib. Ob jezeru je lepo urejena kavarna, s terase se ponuja lep razgled na jezero.
Pozornost pritegne nekdanji grad Hrib, ki je danes del hotela in izvira iz 16. stoletja. Sprva je bil last Paplerjev, nato Ottov in Harrerjev, kasneje pa Höfferjev in Gandinov. Leta 1850 ga je kupil fužinar Fuchs, leta 1924 pa industrialec Dolenc. Po vojni je bil nacionaliziran, po letu 1948 je bil v njem nastanjen sanatorij za tuberkulozo. Od leta 1963 je del bližnjega hotela. Svoj čas je bil grad zelo priljubljen za poroke. Tudi na račun znamenitega jesenovega drevoreda, ki po legendi obljublja mladoporočencem, ki se po njem sprehodijo, kar 50 let sreče v zakonu…

Ob Božiču potopijo v jezero Črnava božično drevo
Zanimivo bi bilo jezero obiskati v božičnem času, V Preddvoru je namreč ob Božiču že več kot 20 let navada, da v jezero Črnava potopijo božično drevo. Navada simbolizira po besedah domačinov, odhod starega leta in prihod novega, preganja temo in prinaša svetlobo.

Božična zgodba o potopljenem drevesu naj bi bila po zgodovinskih podatkih stara že več kot dva tisoč let in pripoveduje o dveh preddvorskih kmetih, ki sta se trmasto prepirala za lastništvo nad gozdom. Ko je eden v jezi vzkliknil, da naj drugega vzame hudič, so se njegove besede uresničile. Peklenšček je z borštom na hrbtu oddirjal proti goram in izgubil moč šele, ko je v cerkvi na Svetem Jakobu zazvonilo. Breme je spustil na sosednji hrib. Naslednji dan je ugotovil, da mu v gozdu manjkata dve drevesi. Prvo je našel sam, drugo pa je izsledil s pomočjo ljudi. Po legendi je zasvetilo, ko se ga je dotaknila človeška roka. Izgubljeno hudičevo drevesce še danes na dan božiča potopijo na dno jezera Črnava, kjer sveti vse do svetih treh kraljev.

Tags : grad hribjezero črnavajezero preddvorpotopljeno božično drevopreddvor
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1