close
Mesto Porto
Print Friendly, PDF & Email

Porto (232 tisoč prebivalcev – mesto, 1,3 milijona prebivalcev – urbano območje, 1,7 milijona prebivalcev – metropolitansko območje) je drugo največje mesto Portugalske. Leži na severu države, ob izlivu reke Douro (špansko Duero) v Atlantski ocean. Po reki Douro so nekoč prevažali z lesenimi čolni sode vina portovec, po katerem je ta portugalska regija znana. Na drugem bregu reke Douro se nahaja manjše mesto Vila Nova de Gaia, kjer se nahaja več kot 50 vinskih kleti in je možno poskusiti odlična portugalska vina.

Središče mesta Porto si lahko ogledamo peš
Porto ima pestro zgodovino. Že v rimskih časih je tod obstajala naselbina »Portus Cale«. Takrat je na tem ozemlju vladal Henri Burgundski, njegov sin Afonso Henriqes pa je Portugalski priboril naziv neodvisnega kraljestva.
Središče mesta je glede na velikost mesta in širše urbane regije dokaj majhno in si ga lahko ogledamo peš. Glavna ulica je avenija Avenida dos Aliados, kjer se nahajajo mestna hiša, na jugu pa se nahaja Trg svobode (Praça de Liberdade), ki je glavni trg mesta. Lep je tudi mestni del Ribeira s pisanimi hišami in ozkimi uličicami. Za ljubitelje nakupovanja je zanimiva »shoping ulica« – Santa Katharina.

Kaj si v Portu ogledati (glavne znamenitosti) in doživeti:

 • železniška postaja Sao Bento, ki ima notranjost okrašeno z lepimi tradicionalno poslikanimi modrimi ploščicami. Več kot 20.000 ploščic pripoveduje zgodbe iz bogate zgodovine mesta. Zgrajena je bila na ostankih starega samostana San Bento del Ave María, od tod tudi njeno ime.
 • knjigarna Livreria Lello, ki jo radi obiščejo navdušenci nad starimi knjigarnami in Harryjem Potterjem. Najbolj instagramastično je njeno stopnišče. Tu je bivala avtorica Harryja Potterja, J. K. Rowling, ki je v svoje knjige vpletla elemente in simbole mesta Porto, stopnišče knjigarne ji je bilo v navdih v Bradavičarki. Priporočljiva je predhodna rezervacija.
 • stara mestna četrt Ribeira je od leta 1966 na seznamu UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine. Znana je po pisanih hišicah, ozkih ulicah, »barcos rabelos« (barčice za prevažanje portovca).
 • most Ponte Luiz I, ki je sestavljen iz dveh nivojev: s posebnim delom za peščce, spodaj se vozijo avtomobili, zgoraj pa metro. Most je delo Théofila Seyriga, učeneca Gustava Eiffela
 • Sé Catedral Do Porto, iz 12. stoletja, prenovljena v 18. stoletju, ki se iz morja hiš dviga kot trdnjava in nudi pogled na mesto še iz druge perspektive
 • številne stavbe so prekrite z mozaiki, kar daje mestu poseben čar
 • Palácio da Bolsa, neoklasičen spomenik, zgrajen v letih 1842 do 1910. Postavljen je bil za trgovce, ki so trgovali z denarjem. Zgradba vsebuje dve dvorani: Dvorana narodov (Pátio das Nações) ter Arabska Dvorana (Salão Árabe).
 • tržnica Bolhao, ki deluje od leta 1914 z bogato ponudbo na stojnicah, vse od hrane do tekstila, cvetja, konzervirane hrane itd.
 • velika skulptura pol zajec, ki je narejena v bistvu iz smeti in recikliranih materialov ter je kritika potrošništva
 • ljubitelji nogometa stadion si lahko ogledajo stadion – Estádio do Dragão FC Porto.
 • vožnja s starim tramvajem.

Po starem delu mesta se lahko sprehajate brez zemljevidov, saj je dokaj majhno in v vsaki ulici najdete kaj zanimivega. Dan je najlepše zaključiti na obrežju reke Douro, kjer se nahaja veliko restavracij in barov ter opazovati sončni zahod.

Značilna kulinarika:

 • iz Porta izvirajo značilni portugalski sendviči – francesinho. Gre za sendvič (toast) s šunko, mesom, klobaso, ki je po vrhu prekrit s topljenim sirom. Sendvič plava v bogati goveji omaki in se običajno postreže s pomfritom, zato je jed zelo nasitna.
 • Tripas à moda do Porto – jed iz govejega želodca, pripravljenega iz drobovine, z belim fižolom, korenjem in rižem
 • Caldo verde – juha iz zelja ali zelene kolerabe, krompirja, oljčnega olja, ki jo začinijo s črnim poprom in soljo ter  čebulo in česnom; Portugalci radi uživajo hladne juhe, ki so precej goste in nasitne
 • Polvo com molho verde – hobotnica z oljčnim oljem, krompirjem (batatas a murro) in česnom
 • Sardinhas assadas  – sardine na žaru
 • Bolinhos de bacalhau – polenovka s krompirjem, jajci in oljčnim oljem
 • Cachorrinhos – lokalni hot dog, v tanki bageti s klobaso, sirom in domačo začinjeno omako.

Izleti v okolico Porta:
– Dolina reke Duoro, ki je znana po terasastih vinogradih, od tod izvira značilno portugalsko rdeče vino porto (portovec): Dolina reke Douro (Portugalska)

– mesto Agueda, ki je znano po pisanih dežnikih, ki krasijo ulice mesta: Mesto Agueda s številnimi pisanimi dežniki

– sprehod po enem najdaljših visečih mostov na svetu (516 m) nad reko Paiva in sprehod po lepo urejeni pohodni poti ob reki (Alvarengo): Sprehod po enem najdaljših visečih mostov na svetu, Paiva 516 (Portugalska). 

Tags : duoroportoportovesportugalska
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1