close
Izleti po SlovenijiSlovenske vasi

Stara Fužina – nekoč železarstvo, danes pa turizem

Bohinjsko jezero
Print Friendly, PDF & Email

Stara Fužina je tipična alpska vas z lepo ohranjenimi starimi kmečkimi domovi. Nahaja se v bližini  Bohinjskega jezera in je lepo izhodišče za raziskovanje lepot Bohinja.

Staro Fužino je zaznamovalo železarstvo
Po arheoloških predvidevanjih naj bi bilo območje Bohinja poseljeno že v železni dobi, v 7. stoletju pred našim štetjem. Že takrat naj bi se  prebivalci ukvarjali s pridobivanjem železa, kasneje pa z njim tudi trgovali. Ohranilo se je vse do 19. stoletja, ko so železarski obrat preselili na Jesenice, Bohinjci pa so se začeli ukvarjati s kmetijstvom in gozdarstvom.

Železarstvo je bilo skoncentrirano ob Mostnici, kjer se danes nahaja Zoisov grad. Ime za železarski obrat Althammer oziroma Staro klad’vo se je preneslo na celotno vas, kasneje pa je bilo preimenovano v Staro Fužino. S potrebami po delavcih  se je vas stalno širila, sčasoma pa so se oblikovali deli vasi, ki se imenujejo V koncu, Na klancu, Zabajer, Kurja vas, Na trati, V gradu in Konec.
Danes Stara Fužina z nekaj manj kot 600 prebivalci spada v občino Bohinj. V vasi imajo trgovini, frizerski salon, okrepčevalnico, knjižnico, kulturni in gasilski dom, več gostiln in številne turistične kapacitete, zelo lepo urejene v tradicionalnem alpskem stilu.

Ne bo vam dolgčas
Na čase nekdanjega fužinarstva spominja še danes ohranjena Zoisova graščina, ki je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja v novoromanskem slogu in je služila bivanju lastnika in oskrbnika železarskih fužin ter za upravo fužine. V graščini je imel med drugo svetovno vojno sedež štab Jeseniško–bohinjskega odreda. V bližini si lahko ogledamo še ostanke oziroma ruševine stare žage, ki stoji na temeljih nekdanje fužine. Obe zanimivosti se nahajata ob eni izmed poti proti Hudičevemu mostu.

Bohinj je znan po planšarstvu in sirarstvu, ki ju spoznate v Planšarskem muzeju, urejenem v opuščeni vaški sirarni, kjer so še do leta 1967 izdelovali sir. Nasproti muzeja je Okrepčevalnica Planšar, kjer lahko poskusimo različne mlečne izdelke in druge gurmanske dobrote Bohinja.
V bližini se nahaja znana gostilna s tradicijo Mihovc z lajno iz Češke ter mlin in nutnica pri Joštu. Slednja stoji na mestu, kjer so nekoč tehtali in zapisovali količine stopljenega železa. Blizu mostu se nahaja še Andrejčeva žaga in mlin sta bila izdelana leta 1889 iz lesa in obratujeta še danes.
Vas krasijo lepo urejene stare hiše in kmečki domovi, med njimi izstopa Hlipova s poznobaročnimi freskami na fasadi z nabožnimi zgodbami o sv. Florijanu, križanju Kristusa, sv. Štefana in kronanju Marije z Jezusom.
Na koncu vasi si lahko ogledamo še cerkev svetega Pavla, ki je bila nekoč namenjena predvsem rudarjem in plavžarjem. Z obzidjem obdana cerkev se v pisnih virih prvič omenjena konec 15. stoletja kot podružnica župnije sv. Martina v Srednji vasi, vendar naj bi bila zgrajena že v 13. stoletju in v kasnejših stoletjih večkrat prezidana. Današnjo podobo je dobila v 18. stoletju, ko so prizidali zvonik z dvojno čebulasto streho in laterno ter kapeli. Na zahodni fasadi so le delno ohranjene gotske freske, ki prikazujejo vrsto svetniških upodobitev.

Razgibajmo se
Stara Fužina nudi številne lepe razglede in je lepo izhodišče za vzpon na Rudnico, Peč, Studor ali Vogar. Če ne marate vzponov, se lahko sprehodite do korit Mostnice (Hudičev most) z dolino Voje, ki jo zaključuje slap Šum. Ljubitelji ribolova se lahko podajo na ribolov na Mostnici. Ob ugodni zimi je vas odlično izhodišče za tek na smučeh ali adrenalinsko sankanje z Vogarja. Aktivnosti na prostem je v vasi res zelo veliko, lahko bi rekli, da je kar en sam velik fitnes na prostem.

Ohranjajo stara hišna imena
V vasi lepo ohranjajo stara hišna imena, ki so del vaške žive kulturne dediščine.

V vasi deluje več društev: društvo upokojencev, športno, gasilsko, planinsko, jadralni padalci, društvo gorske reševalne službe in druga. Društva prirejajo v sodelovanju s sosednjimi številne prireditve, v katerih sodelujejo tudi z drugimi društvi iz Bohinja.

 

Stara Fužina
Občina: Bohinj, Gorenjska regija

Prebivalstvo: 559 (2018)
Kje se Stara Fužina nahaja?

Tags : BohinjBohinjsko jezerocerkev sv. PavlaHuodičev mostMihovcPlanšarski muzejStara FužinaVogarVojeZoisov grad
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a magnificent job on this topic!

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1