close
Hrvaška

Kumrovec – kjer se vse vrti okrog Tita

Kumrovec muzej
Print Friendly, PDF & Email

Na današnji dan, 25. maja, smo v času Jugoslavije praznovali Dan mladosti, ki je bil velik praznik mladih, saj so bili iz vrst pionirjev sprejeti med mladince. Na ta dan so potekale številne proslave in prireditve, po jugoslovanskih republikah pa je potovala Štafeta mladosti, ki je svojo pot na ta dan zaključila v Beogradu s predajo Titu in voščilom za njegov rojstni dan. Ta dan si je izbral za praznovanje svojega rojstnega dne takratni predsednik države, Josip Broz – Tito, ki se je v resnici rodil 7. maja. V njegovem rojstnem kraju lahko danes obiščemo ob njegovi rojstni hiši zanimiv etnološki muzej na prostem.

Rojstni kraj Tita
Kumrovec je naselje in središče istoimenske občine v Krapinsko-Zagorski županiji z okrog 300 prebivalci. Leži v obmejnem pasu s Slovenijo, ki poteka po reki Sotli. Kot Kumrovec se naselje v pisnih virih prvič omenja leta 1463 kot del župnije Tuhelj. Kljub majhnosti, je to »velik« kraj, saj ga obišče letno precej turistov, ki želijo spoznati rojstni kraj nekdanjega predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita (1892-1980). Poleg njegove rojstne hiše si lahko ogledamo v Kumrovcu še etnološki muzej na prostem in kapelo sv. Roka. Prav tako je zanimiva okolica. Do Zelenjaka (približno 3 km) vodi ob Sotli peš in kolesarska pot. Ob Sotli je urejeno kopališče, ob njej prirejajo tudi razna ribiška tekmovanja, okoliške njive in gozdovi, ki so polni divjadi, pa vabijo ljubitelje lova.

Ob rojstni hiši obsežen etnološki muzej na prostem
Leta 1953 so v rojstni hiši Josipa Broza Tita uredili Muzej maršala Tita z zgodovinsko in etnološko zbirko. Hiša je bila zgrajena leta 1860 in velja za prvo z zidaki zidano hišo v vasi. Postavil jo je Titov ded Martin. V njej sta živeli dve družini, nekaj časa celo tri. Vse do leta 1948, ko se je iz nje izselil še zadnji potomec družine, se je v njem menjalo kar nekaj generacij Brozovih. Danes je ob njej zrasel pravi muzej na prostem. Titova rojstna hiša spada med največje v sklopu muzeja, ima tudi podstrešni sobici. Pohištvo in ostali v hiši razstavljeni predmeti, so razporejeni enako kot je bilo v času bivanja njegove družine. Obiskovalci se radi fotografijo ob Titovem bronastem kipu, ki je delo Antuna Augustinčića (1900-1979).
Nato se je v 60-tih letih prejšnjega stoletja porodila ideja, da bi staro jedro Kumrovca obnovili in prikazali življenje v Hrvaškem Zagorju ob koncu 19. stoletja. Do leta 1987 so odkupili večino stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, obnovili staro cesto, kamniti most in uredili strugo potoka. Nastajati je začel danes zelo priljubljen in zanimiv muzej na prostem z ohranjenimi izvirnimi hišami iz prehoda 19. v 20. stoletje. Danes je v sklopu muzeja rekonstruiranih okrog 40 stanovanjskih, gospodarskih in pomožnih objektov, kašč in vodnjakov. Vsaka hiša nosi svojo zgodbo in predstavlja del življenja lokalnega kmečkega prebivalstva in delo, ki so ga opravljali nekoč: lončarstvo, kolarstvo, kovaštvo, vinogradništvo, lectarstvo, svečarstvo, pletenje košar, izdelovanje igrač, pa tudi prikaz zagorske poroke, življenje mladoporočencev, rojstvo otroka in druge. Spoznamo stare lesene ograje, kmečko orodje in pripomočke, slamnate strešne kritine, kako so nekoč pekli kruh v peči, mlin, ljudska glasbila, stare igrače, razporeditev in opremljenost sob v hišah. Dogajanje popestrijo z delavnicami, prikazi starih obrti in znanj v živo ter raznimi prireditvami.
Ogledamo si lahko še arboretum, kjer je Tito gostil številne znane osebnosti in šolo iz 19. stoletja, ki jo je obiskoval Tito.
Bivša Politična šola SKJ, znanstveno-izobraževalni center Kumrovec (nekdanji spominski dom borcev in mladine Jugoslavije) in športno rekreacijski center zgrajen za potrebe Univerzijade 1987 leta pa čakajo na boljše čase. Pred leti so se pojavljale ideje o obnovi v sklopu ureditve “Titolanda” s pomočjo evropskih sredstev,  a do realizacije še ni prišlo.     

Zanimiva okolica
V bližini Kumrovca, v Razvoru, je v 19. stoletju živela grofica Sidonija Erdody, kasneje bolj znana kot Rubido. Bila je pevka, prva hrvaška operna primadona in goreča predstavnica ilirskega preporoda, ki je javno pela v hrvaškem jeziku (pesmi: Još Hrvatska ni propala, arija Ljubice iz prve hrvaške opere Ljubavi zloba in druge). V Risvici si lahko ogledamo še zanimivo kapelo, v Zelenjaku pa spomenik posvečen hrvaški himni. Nedaleč stran se nahajajo lepo urejene Terme Tuhelj s pestro ponudbo vodnih atrakcij in modernim wellness centrom.
Kumrovec je znan po številnih prireditvah. Najbolj znane so Zvezdari, Zeleni Juraj, počastitev smrti Josipa Broza Tita, dan mladosti in radosti v povezavi s praznikom dela, Rokovska nedelja – veseljačenje na prvo nedeljo po godu sv. Roka, Zagorska svadba s prikazom zagorskih poročnih običajev in obredov, adventno dogajanje v času decembra, božični in novoletni koncert.

Josip Broz Tito
Josip Broz (partizansko ime Tito) je bil jugoslovanski maršal in politik hrvaško-slovenskega rodu. Rodil se je 7. maj 1892 v Kumrovcu, po očetu je bil Hrvat, po materi pa Slovenec. Umrl je 4. maja leta 1980 v Ljubljani. Bil je bil dolgoletni in dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ.

Tags : dan mladostietnološki muzej kumrovecjosip broz titokumrovecmuzej na prostem kumrovec
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1