close
Grad Socerb  razgled
Print Friendly, PDF & Email

Na poti do slovenske obale se je vredno ustaviti na gradu Socerb, ob koder se ponuja zelo lep razgled. V bližini pa se nahaja zanimiva Sveta jama, katere posebnost je kapelica.

Grad Socerb
Grad Socerb, imenovan tudi grad Strmec, je grad v bližini naselja Socerb na kraškem robu. Nastal je na pomolu strmega skalnatega roba, kjer Kras prehaja v valovito šavrinsko gričevje. Zaradi svoje strateške lege je imel v preteklosti zelo pomembno vlogo. Varoval je tržaško zaledje in trgovske poti med Kranjsko in morjem. Prvič se omenja že v srednjem veku. V 14. stoletju je bil v lasti beneške družine Ducaini. Zaradi vojn je bil večkrat poškodovan, lastniki so se pogosto menjavali. Po tržaško – beneški vojni je prešel v last Avstrijcev. Cesar pa ga je dal leta 1521 v čast kranjskemu plemiču Nikolaju II Ravbarju. Leta 1780 je zaradi udara strele pogorel. Današnja podoba gradu je zelo skromna, v 20-ih letih prejšnjega stoletja je bil obnovljen le del obzidja. V sklopu gradu se nahaja restavracija. Z obzidja pa se ponuja zelo lep razgled daleč naokoli.

Sveta jama
Blizu se nahaja Sveta jama, ki je globoka 150 m in dolga ca. 200 m. Po legendi je v njej dve leti bival puščavnik in mučenec, mladi Socerb (san Servolo), potem ko je vstopil v krščansko vero. Zaradi vere ga je leta 283 (284) umoril tržaški guverner. Jama je bila spremenjena v svetišče, v njej pa so do druge svetovne vojne vsako nedeljo 24. maja izvajali svete maše. Na ta dan jo obiskujejo romarji, procesijo je v Slavi Vojvodine Kranjske opisal že Valvazor. V njej se nahaja kamniti oltar iz 17. stoletja. Rovi dolgi 231 m in globoki 44 m so razviti v dveh nadstropjih. Zgornje nadstropje je s sigovimi tvorbami suho, po spodnjem pa teče potok. Po kamnitih stopnicah pridemo do v kapnik vklesanega kropilnika. V jami najdemo tudi stare napise in ostanke vinske kleti.

Tags : grad socerbjama kapelicasocerbsocerb razgledsveta jama
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. Nice post. I study something tougher on totally different blogs everyday. It’s going to all the time be stimulating to read content from other writers and practice a bit something from their store. I’d desire to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1