close
Izleti po SlovenijiMuzeji

Muzejska zbirka starih šivalnih strojev: še delujejo in celo zaigrajo

Muzej šivalnih strojev Križni vrh
Print Friendly, PDF & Email

Marijan Babič iz Križnega Vrha v občini Slovenska Bistrica se spominja svojega otroštva, ko je mama Valerija skrbno čuvala svoj šivalni stroj, saj je družino s šivanjem preživljala. Takrat se mu ni smel približati, ker je družini pomenil pravo bogastvo. Po smrti matere ga seveda ni mogel zavreči, ampak se je odločil, da bo začel šivalne stroje zbirati. Njegova zbirka danes šteje več kot 270 eksponatov in iz dneva v dan narašča.

Šivalni stroji iz različnih koncev sveta
Marijan Babič je zelo velik ljubitelj starin. Od leta 1997 namensko zbira stare šivalne stroje, ki jih je sprva hranil v kletnih prostorih svoje hiše, nato pa zanje uredil razstavni prostor v hiši, kjer so nekoč živeli njegovi starši.
Stroje je sprva iskal in jih kupoval na kramarskih sejmih in preko oglasov v časopisih, nekaj jih je našel celo med odpadnim železom ter na internetnih straneh. Številne šivalne stroje so mu podarili ali za simbolično ceno prodali njihovi lastniki. Dobil jih je ne le iz vseh koncev Slovenije, ampak tudi iz Švice, Nemčije, Avstrije in celo iz ZDA. Povezal se je s Pokrajinskim muzejem Maribor in Tehniškim muzejem Slovenije v Bistri ter podobnimi zbiratelji iz drugih koncev Slovenije.
Šivalne stroje, ki pridejo v njegovo zbirko, skrbno restavrira. Več kot polovica jih še vedno deluje. Za popravilo in obnovo nekaterih je kot pravi potreboval le nekaj ur, za druge tedne, mesece in za enega celo leto dni.

Stroji različnih proizvajalcev
Babičeva zbirka starih šivalnih strojev šteje danes več kot  270 eksponatov od več kot 70 svetovnih proizvajalcev. Urejena je kataloško. Stroji so opremljeni s podatki o osebni identifikaciji, imajo svoje inventarne številke in druge podatke, kot npr. katere vrste je, kdaj je bil izdelan, kje ga je dobil.
Poleg strojev za domačo uporabo najdemo v njegovi zbirki tudi krojaške, industrijske in pletilne stroje.
Najobsežnejša je serija eksponatov Singer, številčno močno zastopani pa so tudi stroji ameriških znamk Howe, Wheeler & Wilson in Wilcox & Gibbs. Od nemški proizvajalcev so razstavljeni šivalni stroji znamk Pfaff, Seidel & Naumann, Gritzner, Dürkopp in Wertheim, od avstrijskih proizvajalcev pa Rast & Gasser, Moravia in Johann Jax. Ima tudi nekaj redkih šivalnih strojev znamk Singer, Pffaf in Adler, ki imajo za zbiralce prav posebno vrednost.

Šivalni stroji celo zaigrajo
V prvi sobi se nahajajo najstarejši šivalni stroji, med katerimi velja izpostaviti šivalni stroj proizvajalca Eliasa Howerja iz ZDA, ki je bil izdelan med letoma 1854 in 1863. V tej sobi hrani tudi šivalni stroj Grower – Baker iz leta 1864, ki je edini tovrstni primerek v Sloveniji. Dobil ga je iz slivniškega gradu, v zelo slabem stanju, a ga uspešno restavriral. Tu je razstavljen tudi mamin stroj madžarske znamke Csepel, ki je letnik 1962.
Dalje ima razstavljene šivalne stroje znamk Singer, Pfaff in Adler, najdemo pa tudi nekaj čevljarskih strojev in 120 let star pletilni stroj. V naslednji sobi si lahko ogledamo šivalne stroje znamke Bagat in industrijske stroje, ki so služili za šivanje vreč iz jute za potrebe hmeljarstva. Še naprej najdemo šivalne stroje iz različnih evropskih držav, predvsem znamke Gritzner, Kaiser, Dürkopp in Jax.
Babič je zelo domiseln človek, ki ogled muzeja popestri še s pesmijo šivalnih strojev, ki se za to priložnost prelevijo v pravi orkester. Bagatove šivalne stroje je namreč povezal v orkester in dodal tri klasična tolkala.

Krojači so jih sprva celo uničevali
Šivalni stroji so relativno mlada iznajdba. Ljudje so svoja oblačila tisočletja šivali ročno. Kljub industrijski revoluciji se jim ni zdelo pomembno šivanja mehanizirati. V času uporabe prvih šivalnih strojev v 19. stoletju, so jih krojači celo uničevali, ker so se bali za svoje delo.
Pri nas so se šivalni stroji uveljavili sredi 19. stoletja. Konec 19. stoletja se je s čiščenjem in popravljanjem šivalnih strojev ukvarjalo kar 14 obrtnikov in trgovcev.
Med proizvajalci strojev je bil nekoč tudi Slovenec Franc Neger, ki je imel svoje proizvodne prostore na Glavnem trgu v Mariboru. Babič hrani tudi slovenske stroje Negra, Ivana Jaxa in Mirne.

 Kje se muzej nahaja?

Križni vrh 60
2318 Laporje

  

 

Tags : križni vrhmarjan babičmuzej šivalnih strojevsingericestari šivalni stroji
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for excellent information I was looking for
    this info for my mission.

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1