close
Planina Zajamniki
Print Friendly, PDF & Email

Pokljuka je izhodišče za številne planinske poti v visokogorje Julijskih Alp. Na obrobju njenih prostranih gozdov se nahaja več zanimivih in lepih pašnih planin, kjer se pase živina, pohodniki pa se lahko okrepčajo s kozarcem kislega mleka, skuto in drugimi domačimi izdelki. Planine krasijo lepe lesene bajte, prekrite s skodlami, ki se lepo vklapljajo v naravno okolje. Meni so ena najlepših planina Zajamniki z »ulico« planinskih stanov. Preprosta in res lepa planina, vredna obiska v vseh letnih časih.

Pokljuške pašne planine. planina Zajamniki
Pokljuka, z gozdom poraščena visoka kraška planota v Julijskih Alpah, je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. Dolga je 20 km in skoraj toliko široka. Njena posebnost so številne pašne planine kot so Klek, Lipanca, Praprotnica, Zajamniki, Jelje, Uskovnica, Javornik, Kranjska dolina, Konjska dolina, Velika raven, Belska planina, Grajska planina, Rečiška planina, Rudno polje in Repečnikov rovt. Na nekaterih se od junija do septembra še vedno pase živina in pri pastirjih lahko kupimo mleko, skuto in sir.
Po Pokljuki poteka več označenih planinskih in učnih poti.

Planina Zajamniki z ulico stanov
Ena najlepših planin na Pokljuki so Zajamniki. To je poleg Velike planine ena največkrat fotografiranih in na družabnih omrežjih deljenih slovenskih pašnih planin.
Zajamniki ležijo na južnem delu Pokljuke, nad gornjo Bohinjsko dolino, na n.v. 1257 m. S planino Zajamniki in bližnjo Krstenico gospodari Agrarna skupnost Češnjica – Jereka – Podjelje – Koprivnik.
Velja za eno najbolj slikovitih planin, z značilno ulico, ki jo sestavljajo stanovi na skupnem zemljišču in hlevi na posameznih parcelah v lasti članov agrarne skupnosti.

Zajamniki so dokaj enostavno dostopni
Zajamniki so dostopni z Rudnega polja na Pokljuki, kjer parkiramo, do planine pa je ca. 1 ura in 20 min hoje, iz planine Uskovnica pa je ca. 1 ura in pol hoje.
Privlačni so v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko jih prekrije snežna odeja.

Tags : pašne planineplanina zajamnikipokljuka
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1