close
Jezero Završnica krožna pot
Print Friendly, PDF & Email

V okolici Jesenic, natančneje vzhodno od vasi Moste, se nahaja zanimivo jezero Završnica. Umetno zajezeno jezero v dolini pod Stolom (2236 m n.v.) je sicer majhno a prijetno za sprehod in izhodišče za raziskovanje tega dela Karavank. Lepa sončna nedelja je k jezeru smaragdne barve privabila številne sprehajalce, ki so se sončili in uživali ob jezeru. Mi smo jezero obiskali po sestopu z Golice, ker nam je ostalo še nekaj moči in časa za raziskovanje bližnje okolice.

Za potrebe najstarejše javne hidroelektrarne pri nas
Jezero Završnica oziroma Završniško jezero je v akumulacija na potoku Završnica, ki izvira v dveh izvirih na Zelenici pod Stolom v Karavankah. Jezero je nastalo leta 1915 zaradi potreb hidroelektrarne Završnica, ki je bila kot zanimivost prva javna hidroelektrarna pri nas in je obratovala 90 let.
Okrog jezera vodi urejena sprehajalna pot in trim steza, ki jo hitro prehodimo. Ob poti se nam odpirajo lepi razgledi na okolišanje gore. Površina jezera je ca. 2,5 ha, globoko pa je do 10 m. Še danes si lahko ogledamo njeno več kot 100 let staro pregrado. Elektrarno, ki je spomenik tehniške kulture, si ob predhodni rezervaciji ( Zavod za turizem in kulturo Žirovnica) lahko tudi ogledamo.

Od vojnih skrivališč do slapov in jam v okolici
V pobočjih in dolini Završnice, ki jo domačini imenujejo Zavrh, se skriva več ostankov antičnih naselbin in vojnih skrivališč ter lepe stare domačije. Izpostaviti velja plemenilno postaja kranjske čebele svetovno znanega čebelarja Antona Janše in čebelarski pristop, ki se je od tod uveljavil po celem svetu. Bližnja Ajdna velja za enega najzanimivejših arheoloških zanimivosti pri nas (ostanki staro krščanske naselbine iz 5. in 6. stoletja). V Joštovi predilnici v Mostah so že leta 1922 začeli presti volno – stari stroji so na ogled še danes.
Med naravnimi znamenitostmi velja omeniti Turško jamo in številne slapove, med drugimi tudi Slap pod Gozdašnico.
Izhodišče za planinske pohode
Ob jezeru se nahaja dokaj veliko parkirišče. Jezero je priljubljeno izhodišče za pohode v Karavanke na severni strani in po grebenu Rebro (Reber) na južni strani doline. V bližini se nahaja Valvasorjev dom, Prešernova koča na vrhu Stola (2236 m), planinski dom na Zelenici in druge.

Jezero Završnica, informativna tabla

Krajši video o jezeru Završnica:

Tags : ajdnahe završnicajezero završnicaturška jamazavrhzavršniško jezero
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1