close
AvstrijaPrireditve

Krampuslauf – povorka parkeljnov v avstrijskem Grazu

Parkeljni Graz
Print Friendly, PDF & Email

S svetim Miklavžem, ki otrokom prinaša darila, so povezani tudi parklji ali parkeljni. V zadnjem času je vse več prireditev, ki ta lik obujajo in prirejajo povorke. Tradicionalno se na povorki parkeljnov, »Krampuslauf«, v avstrijskem mestu Graz« zbere čez 400 parkeljnov, demonov in drugih strašljivih likov.

Parkelj straši in zganja hrup
Parkeljni so mitološka bitja, ki spremljajo svetega Miklavža. Miklavž deli otrokom dobrote, parkelj pa jih straši in zganja hrup z verigami. Podobna so hudiču ali demonu, njihova podoba pa se od države do države razlikuje. Vsem je podobno, da imajo kosmato telo, črne ali rjave dlake, dolg rep, na nogah kopita ali parklje, ponekod dolge kremplje, glavo jim krasijo rogovi, iz ust mu moli dolg jezik, ponekod ima izrazite zobe.  

Povorka Krampuslauf v Grazu
V avstrijskem mestu Graz poteka v nedeljo pred praznikom svetega Miklavža velika tradicionalna povorka parkeljnov imenovana »Krampuslauf«. Letos je bila zaradi situacije odpovedana, minula leta pa se je zbralo na ulici Herrengasse v središču mesta čez 400 parkeljnov, hudičev, demonov in podobnih grotesknih likov, ki so se v spremstvu glasbe sprehodili po mestu.

Letos je prireditev zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom odpadla. Kako je bilo minula leta si oglejte v krajšem videu spodaj.  

Tako lepo je mesto Graz v prazničnem decembru: Praznično adventno vzdušje na vzhodu Avstrije

Tags : krampuskrampuslauf grazparkeljnipovorka parkeljnov
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1