close
Zgornje Jezersko, Jezersko
Print Friendly, PDF & Email

Jezersko je (meni) ena najlepših turističnih destinacij pri nas. Tod imamo res številne možnosti pohodništva, ogledamo si lahko Planšarsko jezero in slapove, za Jezersko so značilne velike kmetije z zanimivimi zgodbami in zgodovino, kjer se da tudi prespati in kaj dobrega pojesti, skratka veliko je možnosti aktivnih počitnic. »Kjer je narava najlepša«, je njihov turistični slogan, ki pove vse. Prespali smo na Šenkovi domačiji, ki je raj za družine z manjšimi otroki.

 
Planšarsko jezero
Največja zanimivost Zgornjega Jezerskega, ki je poleg Spodnjega Jezerskega eno od dveh naselij občine Jezersko, je Planšarsko jezero. Jezero v obliki srca je mlado in umetnega nastanka.
V preteklosti je na območju Jezerskega obstajalo veliko ledeniško jezero. Ob večjih nalivih in potresih se je dolini zaprl odtok vode. Nastalo je jezero, ki se je sčasoma zasulo in odteklo. Veliko jezero naj bi po pričevanju domačinov segalo vse od Anka do Mahne peči. Potres leta 1348, ki je tresel tla menda kar 40 dni, je zasul med drugim tudi zaporo v Mahni peči. Zaporo so domačini želeli stanjšati in uresničiti načrt, da bi z večjim odtokom jezera pridobili velike površine rodovitne zemlje. V spomin na to veliko jezero, so domačini današnje jezero zajezili v 50-ih letih prejšnjega stoletja.
Blizu jezera teče gorski potok Jezernica,  ki napaja jezero, iz jezera pa nadaljuje svojo pot skozi Zgornje Jezersko in se izliva v Kokro. Jezero je veliko ca. 2 ha in globoko 4 m.
Okrog jezera vodi prijetna pešpot, po kateri se lahko sprehodimo in jezero opazujemo z različnih perspektiv. V poletnem času je možno supanje in veslanje na jezeru,  pozimi pa jezero zamrzne in na njem lahko drsamo.

Gostišče ob Planšarskem jezeru
Ob jezeru se nahaja gostišče, kjer se lahko okrepčamo. Na mestu današnje gostilne je nekoč stala žaga, ki pa so jo kasneje v 70-ih letih preuredili v gostinski objekt. V poletnih mesecih nudijo izposojo supov in kajakov, pozimi pa drsalk, opreme za tek na smučeh in kegljanje na ledu.

Izvir mineralne vode Jezerska slatina
Nedaleč stran od jezera je potrebno poskusiti naravno mineralno vodo iz izvira Jezerska Slatina bogato z magnezijem. Da je voda nekaj posebnega, je trdil že Janez Vajkard Valvasor. Vsebuje veliko manganovih in amonijevih snovi, zato se še posebej priporoča bolnikom, obolelim na srcu in ožilju. Izvir je tik ob cesti in vodo si lahko prosto natočimo.

Stara cerkev sv. Ožbolta in cerkev sv. Andreja
Zanimiva je tudi stara cerkev sv. Ožbolta, ki je bila v 8. stoletju zatočišče popotnikom in menihom, današnja pa izvira iz začetka 13. stoletja. Obiskovalci Jezerskega si jo radi pogledajo zaradi najstarejših fresk na Slovenskem freske, ki izvirajo iz 14. stoletja.
Izstopa tudi cerkev sv. Andreja. Ime je dobila po jablani z vejami v obliki križa sv. Andreja, ki je pred stoletji rasla na gričku, ki jo je oblivalo jezero. Na otočku je že zgodaj stala lesena kapela, po odtoku jezera pa so skopali temelje za zidano cerkev. Krasijo jo freske iz 15. stoletja.

Jesenove meje
Za Jezersko so značilne jesenove meje oziroma enoredni drevoredi jesena, ki so zasajeni ob zemljiških mejah in pričajo o rabi prostora ter načinu življenja na Jezerskem nekoč. Poleg razmejevanja so jesene uporabljali tudi za vejnike. Drevesom so klestili  veje, vejniki pa so bili pomemben vir hrane za drobnico v zimskih dneh. Jesenove meje so služile tudi kot pomemben koridor za manjše živali in za zaščito pred vetrom.

Krožna pot po Zgornjem Jezerskem
Veliko zanimivosti Zgornjega Jezerskega si lahko ogledamo ob krožni poti, med drugim tudi Ankov slap, izvir potoka Jezernica, občudovanje edinega ohranjenega ledenika v Sloveniji – ledenika pod Skuto iz doline…
Če vam ostane še čas, pa se sprehodite še po tematski sprehajalni poti v dolini Ravenske kočne. 

Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnološka prireditev
Ob Planšarskem jezeru prirejajo že vse od leta 1958 Ovčarski bal, ki je najstarejša slovenska etnografska prireditev in poteka v začetku avgusta. Za Jezersko je značilna jezersko-solčavska ovca, ki je ena od slovenskih avtohtonih pasem. Pasma je v drugi polovici 19. stoletja prejela več odmevnih odlikovanj na mednarodnih razstavah živine v Parizu,  plemenske ovne pa so radi kupovali rejci s Tirolske in Bavarske.
Druga zanimiva prireditev na Jezerskem je planšarski dan, ko predstavijo domače in sosednje planšarije, ki ženejo živino v planine. Na prireditvi vabijo goste, da jih obiščejo in poskusijo njihove domače kulinarične dobrote.
V sodelovanju z Kulturnim društvom Jezersko že več let prirejajo tudi srečanje in tekmovanje harmonikašev.

Šenkova domačija stara skoraj 500 let
Za Jezersko so značilne velike gorske kmetije, pri nekaterih lahko tudi prespimo. Mi smo na našem družinskem počitniškem potepanju po Jezerskem prespali na Šenkovi domačiji, ki je zelo primerna ravno za družine. Gre za eno redkih domačij pri nas z ohranjeno zasnovo srednjeveške samozadostne kmečke naselbine, saj se je ohranila večina uporabljenih poslopij. Glavna hiša se domnevno ponaša z letnico 1517. Z dvorišča domačije se ponujajo res enkratni pogledi na mogočno ostenje Grintovcev. Pri njih lahko najamemo sobe ali pa prespimo v kampu, posebno doživetje pa je spanje na seniku (letos zaradi epidemije to sicer ni možno). Posebnost so tudi njihove živali, ki se prosto gibajo: kokoške, račke, psa Arči in Medo, mucki, pa z daljave prašički, krave…

Številne možnosti pohodništva
Jezersko s svojo čudovito naravo in klimo nudi obilo možnosti za aktivno preživljanje časa. Iz doline Ravenske Kočne vodijo poti v Kamniško-Savinjske Alpe – do Češke koče, Kranjske koče na Ledinah, Grintavca, Babe, Skute, Dolgega hrbta, Pristavškega Storžiča, Velikega vrha, Stegovnika itd. V Turistično Informacijskem Centru ali v planinskih kočah lahko kupite knjižico »Jezerska planinska pot« z zemljevidom, opisi in prostorom za žige z vseh vrhov planinske poti.
Če nimate veliko časa ali kondicije, se povzpnite vsaj do Češke koče.

Zakaj na Češko koči in kako preberite tukaj: Na Češko kočo po veličasten jutranji razgled

Tags : češka kočajezerska slatinajezerskoplanšarsko jezeropohodništvošenkova domačijazgornje jezersko
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1