close
Malta

Pohodna pot Dingli klifi do Zurrieq (Malta)

Pohodna pot Malta
Print Friendly, PDF & Email

Malta je v spomladanskem in jesenskem času, ko še temperature niso previsoke, zelo primerna za pohodništvo. Obala otoka je v bistvu niz klifov, ob katerih vodi več poti. Slabo je edino to, da poti v naravi niso označene, zato si je potrebno pot predhodno  pogledati in spremljati s pomočjo zemljevida ali na google zemljevidih. V turističnih informacijah vam bodo dali zloženke par pohodnih poti, ki bodo pri tem v dodatno pomoč, a si je vseeno pot potrebno prej pogledati. Zaradi terena je potrebna primerna pohodna obutev.

Od Dingli klifov do Modre jame
Najbolj opevana pohodna pot na Malti, ki jo vsi najbolj priporočajo, je pot od Dingli klifov do Zurrieq-a, ki je tudi nam ostala najbolj v spominu. To je pohodna pot na zahodu otoka, od Dingli klifov (Dingli) do Modre jame (Il-Ħnejja). Tudi ta pot žal ni označena (ob poti smo našli dva polomljena smerokaza), ampak lahko na srečo v naravi sledimo le uhojenim potem.
Ime »dingli« naj bi bilo povezano s Thomasa Dingley-jem, angleškim vitezom reda svetega Janeza, ki je imel v okolici kraja v lasti velik del zemljišč. Po drugi razlagi pa je bil kraj poimenovan po malteškem arhitektu Tommaso Dingli (1591–1666). Klifi so naravna utrdba otoka. Manjša kapelica sv. Marije Madgalene označuje  najvišjo točko otoka (253 m nadmorske višine).

Lepa in nezahtevna pohodna pot
Pot, ki naj bi bila označena z rdečo oznako, smo začeli v bližini interpretacijskega centra Dingli klifov in najprej naredili več posnetkov tega slikovite navpično odrezanega klifa. Ob poti, ki ni bila naporna in brez pretiranih višincev, nas je navduševalo predvsem pisano pomladno cvetje in vrtovi polni zelenjave (največ čebule), ograde pa so sestavljali kaktusi in koper. Ob poti se nahaja več ostankov prazgodovinskih naselij in kapel.
Enosmerna pot je bila v navedeni smeri dolga ca 11 km. Do izhodišča, Dingli klifov, vozi avtobus št. 56, v bližini Modre jame pa več avtobusov, ki peljejo na različne konce otoka. 

Megalitski tempeljski kompleks Ħaġar Qim
Pred Modro jamo si nekateri obiskovalci pogledajo še Ħaġar Qim (Standing/Worshiping Stones), stoječe ali čaščene kamne. To je megalitski tempeljski kompleks na iz ggantijske dobe (3600–3200 pr. n. št.). Megalitska svetišča na Malti so med najstarejšimi verskimi kraji na Zemlji in pod zaščito UNESCA. Hal Tarxiena, Hager Quima, Mnajdre in Hal Safliena so stari približno 6000 let, starejši od egipčanskih piramid in angleškega Stonehengea. Njihovi graditelji niso popolnoma znani, tudi njihov namen gradnje ni pojasnjen, saj je ljudstvo, ki jih je gradilo, skrivnostno izginilo. Za gradnjo so uporabljali globigerinski apnenec. Nas sicer »kamni« niso najbolj prepričali, a je bila gneča precej velika.

Modra jama (Taħt il-Ħnejja, Blue Grotto)
Še ena »must see« znamenitost Mate je Modra jama, ki se nahaja na jugozahodu otoka v bližini v bližini kraja Żurrieq in je dostopna le po morju, s turističnimi ladjicami. Sistem jam sestavlja šest dvoran, od katerih je Modra jama največja in najveličastnejša. Nastale so v stoletjih vztrajnega delovanja valov in drugih naravnih elementov. Dolga je približno 90 m, visoka 40 m in ima dva vhoda. Voda se v sončni svetlobi blešči v nebesno modri barvi, kar je posledica modrozelenih cepljivk. Skupaj z belo peno valov, ki butajo ob pečine, ustvarjajo res lep fotografski prizor.  V jami je bil posnet del filma Troja (2004), v katerem je igral Brad Pitt, pojavila pa se je tudi v več oglasih. Jamo si lahko ogledamo tudi s posebne ogledne ploščadi.

Tags : dingli klifimaltamalta pohodna potmalta pohodništvomodra jama
Urednik

The author Urednik

2 komentarja

  1. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and include almost all significant infos. I would like to see more posts like this.

  2. hello!,I like your writing so a lot! share we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to see you.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1