close
Krka kopanje
Print Friendly, PDF & Email

Krka je morda v primerjavi s Savo ali Kolpo manj znana slovenska reka, a najdemo ob njej veliko zanimivega. Zaslovela je z nadaljevanko Reka ljubezni. Tudi kopamo se lahko v njej.

Reka Krka
Krka izvira v bližini istoimenskega kraja Krka, natančneje v bližini kraja Gradiček, na severnem delu Suhe krajine. Na površje prihaja v zatrepni dolini obdani z gozdnatim apnenčastim pobočjem. Je najdaljši pritok reke Save, v katero se izliva pri Brežicah. Po dolžini (94 km) velja za drugo najdaljšo povsem slovensko reko (prva je Savinja). Njena posebnost je lehnjak, ki ga odlaga. Najštevilčnejši in najlepši so med Zagradcem in Žužemberkom ter Dvorom in Gornjim kotom. Ob lehnjakovih pragovih so nekoč delovali številni mlini in žage. Zelo pomembna je tudi za ribolov.

Krška jama
Ob izviru se nahaja Krška jama, ki si jo lahko z vodnikom ogledamo. Dvorano jame se zaključi s sifonskim jezerom. V nemirnih časih je nekoč nudila zavetje domačinom, o čemer piše v povesti Jurij Kozjak Josip Jurčič, rojen v bližnji Muljavi. Nad izvirom je nekoč menda stal ,močno utrjen srednjeveški grad Vrhkrka, ki so ga upravljali vitezi krški. Od njega so do danes ostali le sledovi ruševin.

Izvir Poltarice
V bližini se nahaja še izvir reke Poltarice. Poltarica je prvi pritok Krke in ima več izvirov pod skalami ov vznožju gozdnatega območja. Nad izvirom se nahaja še istoimenska jama, ki je sicer za turiste zaprla. Odkrili so jo šele leta 2003. Ob visokem vodostaju jo krasi podzemni slap.

Reka ljubezni
Člani TD Krka pa vas v okolici popeljejo po slikovitih prizoriščih priljubljene slovenske  nadaljevanke Reka ljubezni. Posamezna prizorišča povezuje nezahtevna 5 km dolga pot Reka ljubezni.  Če ste jo spremljali, boste prizorišča gotovo prepoznali.

Kopanje ob reki Krki
Ob reki Krki se lahko, podobno kot ob Kolpi, tudi kopamo. Priljubljena kopališča so v okolici Žužemberka (Loka), Straža (pri jezu), Kostanjevici na Krki (pri mostu), v okolici Novega mesta (na Loki), v Mačkovcu in na Otočcu.

 

 

Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1