close
GorenjskaPlaninski izleti

Na Babji zob po lep razgled na Blejsko jezero

Babji zob razgled
Print Friendly, PDF & Email

Babji zob (1.128 m n.v.) je lepa razgledna točka nad vasjo Kupljenik. Prepaden vrh, ki ima vpisno skrinjico ima lep razgled na del Spodnjih Bohinjskih gora in na gore okoli Triglava ter Blejsko jezero seveda.

Babji zob na Jelovici

Babji zob je eden najmarkantnejših vrhov planote Jelovice. Vrh je ime dobil po značilni škrbini, ki izzivalno štrli iz njegove prepadne stene. S svojo značilno obliko je viden tako iz gora, ki obkrožajo Bohinj, kot tudi iz pobočij Karavank in Blejsko-radovljiške kotline. Z vrha se ponujajo lepi razgledi med drugim na  Ratitovec, Soriško planino, verigo Bohinjskih gora, reko Savo Bohinjko ter Bled z Blejskim jezerom in otokom.

Izhodišče za pohod je vas Kupljenik, kje se nahaja manjše parkirišče. Od tod je do vrha ca. 1,5 ure nezahtevne hoje (v zimskem času je sicer zaradi poledenelega terena in snega prekritega z listje potrebna pazljivost). Pot poteka večinoma po gozdu.

Anekdota o Babjem zobu

Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišče nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukrvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala. V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov ni upal na njivo ali v gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi. Ko pa baba že bila je stara, ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala. Nekega dne pa, ko dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare. In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino: Jelovica ti ne boš strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej. In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v bližini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrsilo že več je kot tri. (Vir: www.bohinjskabela.si)

Tags : babji zobbabji zob razgledbled hribijelovicarazgled na blejsko jezero
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice article.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1