close
Hrvaška

Pulj – med najbolj zaželenimi turističnimi destinacijami leta 2017

Pula rimski festival
Print Friendly, PDF & Email

Pulj oziroma hrvaško Pula je mesto na skrajnem jugu hrvaške Istre. Mesto ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, tranzitne luke, ladjedelništva in turizma. Svetovno znani portal »The Telegraph« je uvrstil Pulj med najbolj zaželene svetovne destinacije leta 2017. Prijetno mesto nudi turistom veliko: številne zanimivosti, pestro dogajanje in doživetja. Prijetno je posedati pred Augustovim hramom in opazovati poulične umetnike v njihovih predstavah, se sprehoditi do lepo barvno okrašene ladjedelnice in prisluhniti koncertom pred Slavolokom Sergijcev.

Prva točka vseh turističnih ogledov mesta je rimski amfiteater Arena
Puljska arena je bila zgrajena v prvem stoletju, v času vladavine cesarja Avgusta, cesar Vespazijan pa jo je dal razširiti na današnje mere. Danes velja za šesti največji ohranjeni amfiteater na svetu. Nekoč je sprejela kar 23 tisoč gledalcev, danes pa v času poletnih prireditev sprejme približno pet tisoč obiskovalcev.
V puljski areni so nekoč potekale krvave borbe gladiatorjev z živalmi, danes pa je prizorišče, kjer nastopajo največje svetovne zvezde. Letos je med drugimi nastopil Sting, pred njim pa je bil prizorišče mednarodnega filmskega festivala.

Zelo lep stari del mesta, ki ga dokaj hitro in zlahka prehodimo
Mesto je bilo v preteklosti obdano z obzidjem z desetimi vrati. Čeprav je bilo obzidje v začetku 19. stoletja porušeno, so nekateri vhodi še ohranjeni. Slavolok Sergijevcev z bogato kamnoseško podobo je bil naslonjen na mestna vrata. Postaviti ga je dala Salvia Postuma Sergi v čast trem članom svoje družine, ki so tukaj opravljali visoke uradniške dolžnosti. Impresiven spomenik antične kulture že stoletja privlači umetnike, med drugim tudi Michelangela. Poleti gosti številne kulturne prireditve. Ulica, ki vodi do Avgustovega hrama, pa je polna restavracij in trgovin.
Proti severu so še dvojna ohranjena antična mestna vrata – Herkulova in Dvojna vrata.
Na Forumu, osrednjem trgu antičnega in srednjeveškega Pulja, je popolnoma ohranjen Avgustov hram, zgrajen v obdobju od leta 2 pred n.š. in letom 14 nš. Posvečen je boginji Romi in cesarju Avgustu. Sprva je bil svetišča, nato cerkev, zatem skladišče za žito in nato muzej kamnitih spomenikov. Danes si v njem lahko ogledamo manjšo razstavo antičnih skulptur iz kamna in brona. Na stopnišču ob njem v poletnih mesecih radi posedajo turisti in opazujejo mimoidoče. Priljubljen je tudi pri pouličnih umetnikih, ki v večernih urah skrbijo za popestritev dogajanja najmlajšim.
Od bližnjega Dijaninega hrama pa je ohranjena le zadnja stena.
Ogledali smo si še mestno hišo, opazovali avstroogrske palače – vile, stanovanjske stavbe višjih častnikov in uradnikov, si ogledali Herkulova vrata, pravoslavno cerkev sv. Nikole, katedralo vnebovzetja Blažene device Marije, Cerkev in samostan sv. Frančiška, mornariško pokopališče, malo rimsko gledališče, Dom oboroženih sil, akvarij, podzemne rove in drugo.
Povzpeli smo se tudi na grad Kaštel, do katerega lahko pridemo s krožne ulice po več poteh.  Z vrha se ponuja lep razgled na celotno mesto.
Zelo lepa in barvita je puljska tržnica s prijetnim mediteranskim vzdušjem, ki se nahaja nasproti Slavoloka Sergijevcev. Ne izpustiti ribarnice!!

»The Telegraph« je uvrstil Pulj med najbolj zaželene svetovne destinacije leta 2017
Znani mednarodni portal »The Telegraph« je Pulj označil za eno najboljših svetovnih destinacij, ki jih je treba obiskati v letu 2017. Pulj so uvrstili ob bok Hadrianovemu zidu v Veliki Britaniji, otočja Bermudi in ameriškemu San Francisco.  Prepričala jih je tritisočtelna zgodovina mesta z rimsko in habsburško zgodovino, skalnate obale in potapljanja ter Svetleči velikani, ki ustvarjajo lep nočni videz mesta.
V mestu vlada zelo prijetno in sproščeno vzdušje, v poletnih mesecih je na voljo ogromno dogajanja, všeč mi je bila zelo raznolika ponudba domislenih spominkov. Plaže, ki se v liniji vlečejo ena za drugo so za vsak okus. Manjka edino več gostinske ponudbe na plažah in več izposojevalnic opreme za športne aktivnosti na nekaterih plažah namenjenih širšemu krogu ljudi.

Pulj:
Tags : Hrvaška istraPulaPuljpuljska arenapuljski festivalSlavolok SergijcevUljanik
Urednik

The author Urednik

1 Comment

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1