close
Porto Venere, Italy
Print Friendly, PDF & Email

Ker smo si za Cinque Terre z okolico vzeli res dovolj časa, smo si ogledali v okolici La Spezie še manjše mestece Porto Venere, ki se pogosto omenja kot eno najlepših manjših turističnih mest, ki so navadno v senci večjih, bolj obleganih krajev. In je res lepa. Zaradi številnih plaž je priljubljeno predvsem v poletnih mesecih, idealna za obisk pa je v pomladnih in jesenskih mesecih, ko je najboljši čas za pohodništvo, ki je tod zelo razvito in priljubljeno.

Porto Venere – podaljšek Cinque Terre
Porto Venere, je manjše staro, srednjeveško mestece v Liguriji z le 3.763 prebivalci. Nahaja se južno od mesta La Spezia in ga turisti, ki pridejo na ogled Cinque Terre le za en dan (po krivici) izpustijo. Tisti, ki ostanejo dlje in ga obiščejo, so prijetno presenečeni, saj je isto tako barvit in lep, le z morda malo manj gneče. Nekateri Porto Venere imenuje kar 6 barvita vas sosednjega turistično bolj znanega območja Cinque Terre, Riomaggiore in Porovenere pa sta povezana tudi s pohodnimi potmi. Slednje je v kraju in širši okolici zelo razvito in priljubljeno.

Pod zaščito UNESCO
Stari Portus Veneris naj bi nastal že v 1. stoletju pred našim štetjem. Ime se nanaša na tempelj posvečen boginji Veneri, ki je nekoč stala na mestu današnje cerkve apostola Petra. Lahko pa bi bilo povezano tudi s puščavnikom svetim Venerijem.
Mesto je prav tako kot Cinque Terre pod zaščito UNESCO.  

Otoki Palmaria, Tino in Tinetto
Mestece Porto Venere se na skrajnem južnem koncu polotoka, v njegovi neposredni bližini pa so tudi trije majhni otoki: Palmaria, Tino in Tinetto. V poletnih mesecih se lahko z ladjico zapeljete do otokov, ki imajo vsak svojo zgodovino in kulturo. Največji med njimi je otok Palmaria,  ki ima številne jame, lepe plaže in sprehajalne poti. Na otoku Tino se nahaja vojaška baza, zato je v večini leta prepovedan za turistične obiske. Na njem so grajske ruševine in druge zgodovinske ostaline. Tinetto pa je najmanjši in skalnat otoček s številnimi jamami in ruševinami cerkva. 

Kaj si v mestu Porto Venere ogledati?

 • mestno pristanišče
 • staro mestno jedro z barvitimi pročelji hiš in labirintom ozkih ulic, stopnišč in ozkih prehodov
 • stara mestna vrata Porta del Borgo
 • na glavni ulici Via Capellini najdemo trgovinice z lokalnimi izdelki in spominki
 •  stolp Capitolare iz 12. stoletja
 • grad Doria, pomembna vojaška trdnjava iz 12. stoletja, z odlično strateško lego in lepim razgledom
 • cerkev Santuario della Madonna Bianca, imenovana tudi San Lorenzo (Bela Madona je zavetnica Porto Venere)
 •  cerkev San Pietro, ki stoji na vrhu skale in je s treh strani obdana z morjem; do nje vodijo stopnice, vse naokrog pa je obzidje z »okni«, od koder se razlegajo čudoviti pogledi na morje
 • jamo Grotta Lord Byron, ki je dobila ime po lordu Byronu, ki je svoj čas pogosto preživljal na skalah in meditiral. 

   

Tags : cinque terreitalijaligurijaPalmariaPorto venerePortovenereTinettoTino
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1